4 Important Things to Know Before Adopting a Dog!

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler: Köpekler hayvan severler tarafından en sevilen evcil hayvanlardan biridir. Her yere taşıyabileceğiniz minik, sevimli, oyuncu, sevecen küçük varlıklardır. Ve yavrulara direnmek kesinlikle zordur. Belki de bu yüzden birçok insan hazır olmadan veya nasıl hazırlanacağını bilmeden önce bir köpek yavrusu sahiplenir.

Eve yeni bir köpek yavrusu getirmeye karar vermeden önce göz önünde bulundurulması gereken faktörler vardır. Önce iyi bir araştırma yapın. Bir köpek yavrusu sahibi olmaya hazır olup olmadığınızı ve ne gibi sorumlulukların sizi beklediğini öğrenin. Yeni yavru köpeğinize nasıl hazırlanacağınız ve o köpeği nasıl iyi yetiştireceğiniz hakkında bilgi sahibi olmaya çalışın.

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gereken 4 Önemli Konu! - shuayip.com
Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gereken 4 Önemli Konu! – shuayip.com

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

1. Bir yavru köpek için hazır mısınız?

Yavru köpekler çok sevimli görünüyor olabilir; ancak aynı zamanda çeşitli sorumlulukları beraberinde getirirler. Daha önce hiç yavru köpeğiniz olmadıysa, nasıl bir yükün altına girmiş olduğunuzu fark etmeyebilirsiniz. Özellikle de yetişkin bir köpek sahiplenmeye hazır olmak daha kolaydır. Bir köpek yavrusu yetiştirmek ise daha fazla sorumluluk ve bağlılık gerektirir.

Yavru köpeklerin günde üç ila dört kez beslenmesi gerekir. Uygun bir şekilde eğitim alabilmeleri için yemek yedikten veya içtikten hemen sonra dışarı çıkarılmaları gerekir. Bir köpek yavrusu gece boyunca sizi birkaç kez uyandırabilir. Bunu dışarı çıkması gerektiği veya sadece sıkıldığı için yapabilir.

Bir köpek yavrusu birkaç saatten fazla yalnız bırakılamaz. Yavru köpeğiniz yalnızken bir kutu içinde kalmalıdır. Bu, evde eğitime yardımcı olur ve köpeğinizin evdeki her şeyi çiğnemesini engeller. Bununla birlikte, birkaç saat sonra yavru köpeğiniz mesanesini (ve bazen de bağırsaklarını) tutamaz.

Köpekler fazlasıyla yaramaz olabilir. Çevrelerindeki şeyleri keşfetmek, çiğnemek, yalamak ve hatta muhtemelen yemek isterler. Görgü kurallarını bilmez, asi veya hiperaktif davranabilirler. Tüm yavruların eğitilmesi ve sosyalleştirilmesi gerekir; ayrıca çok fazla egzersize ve oyuna ihtiyaçları vardır. Tüm bunlar çok zaman alır.

Yavru köpeğinize bakmak için öğlen işten eve gelmeye hazır mısınız? Gecenin bir yarısı uyandırılmayı kaldırabilir misiniz? Haftada birkaç saatinizi eğitim ve sosyalleşme üzerinde çalışarak geçirebilir misiniz? Evinizdeki diğer evcil hayvanlar veya insanlar bu duruma uyum sağlayabilir mi? Bir köpek yavrusu çok mu dağınıktır?

Küçük bir köpek yavrusu sahiplenirseniz, özellikle ilk birkaç ay onunla çok fazla zaman geçirmeye hazır olmalısınız. Kendinizi hazır hissetmiyor ama yine de bir köpek istiyorsanız, yetişkin köpek sahiplenmek sizin için daha doğru bir karar olacaktır.

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gereken 4 Önemli Konu! - shuayip.com
Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gereken 4 Önemli Konu! – shuayip.com

2. Hangi köpek türü size uygun?

Köpek sahibi olmanın artılarını ve eksilerini tarttınız ve nihayet evinize bir köpek yavrusu getirmek için doğru zaman olduğuna karar verdiniz. Tebrikler! Şimdi yeni küçük arkadaşınızı bulup, sahiplenmenin zamanı geldi. Ama nereden başlamanız gerekir? Her şeyden önce, sizin için ne tür bir köpek yavrusunun uygun olduğuna karar vermelisiniz. Tercih ettiğiniz veya kesinlikle istemediğiniz özelliklerin bir listesini yapın.

  • Köpeğinizin ne kadar büyük veya küçük olmasını istersiniz? Küçük köpekler genellikle daha küçük alanlarda daha iyi bir şekilde yaşayabilir ve ihtiyaçları daha az maliyet yüküyle karşılanabilir. Buna karşın büyük ve dev köpeklerin ihtiyaç duyduğu yiyecek, malzeme ve ilaçlar daha pahalıdır .
  • Bir yetişkin olarak çok aktif bir köpek mi istiyorsunuz, yoksa bir veya iki yıl içinde sakinleşecek bir köpek mi istiyorsunuz? Ona ne kadar zaman ayırabilir, onunla günün birkaç saati oyunlar oynayabilir misiniz?
  • Bununla birlikte tüy ve kürk tipinin de nasıl olması gerektiğine karar verin. Tüy dökme sorunuyla uğraşmaya istekli misiniz? Yoksa az tüy döken bir köpek mi istiyorsunuz? Tüm bunları düşünün ve iyice düşündükten sonra karar verin.
Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gereken 4 Önemli Konu! - shuayip.com
Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gereken 4 Önemli Konu! – shuayip.com

3. Köpeğinizi nerden nasıl alabilirsiniz?

Ne tür bir köpek yavrusu istediğinize dair bir fikir edindikten sonra, aramaya başlamanın zamanı geldi. Mümkünse, önce bir köpek sahiplenmeyi düşünün. Cins olmayan köpekler, küçümsense de ve tercih edilmese de aslında son derece harika köpeklerdir ve kolayca sahiplenilebilirler. Yerel hayvan barınaklarında ve evcil hayvan kurtarma evlerinde yeni yuvalarını bekleyen çok güzel melez yavru köpekler bulunmaktadır. 

Karışık cins bir köpeğin sizin için uygun olduğundan emin olmasanız bile, bazı köpek yavrularıyla tanışmak için yerel barınağa veya kurtarma evlerine gidebilirsiniz. Kalbinizi gerçekten safkan bir köpeğe kaptırabilirsiniz. Birçok insanın favori bir cinsi vardır veya köpek büyüdüğünde nasıl görüneceğini daha doğru bir şekilde bilmeye ihtiyaç duyar. 

Safkan bir köpekte büyüklük ve kürk tipi gibi faktörler çok tahmin edilebilir. Sağlık endişeleri, mizaç ve enerji seviyesi bir şekilde ön görülebilir ancak garanti edilemez. Safkan köpek satın almayı seçerseniz, deneyimli bir köpek yetiştiricisi bulmalısınız. Buna ek olarak köpeğinizi asla evcil hayvan mağazalarından satın almamalısınız.

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gereken 4 Önemli Konu! - shuayip.com
Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gereken 4 Önemli Konu! – shuayip.com

4. Eviniz bir köpek için yeterince korunaklı mı?

Küçük arkadaşınızı evinize getirmeden önce, evde birtakım hazırlık yapmanız gerekir. Evinizin her alanını köpek yavrusuna uygun hale getirmek için elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız. Köpeklerin özellikle de yavruların dağınık ve yaramaz olduğu herkes tarafından bilinir. Bu hem sinir bozucu hem de tehlikeli olabilir. Yavru köpeğiniz, ona zarar verebilecek tüm küçük şeyleri mutlaka bulacaktır. Dolayısıyla onları ortadan kaldırın.

Yavru köpeğinizin göz hizasına inin ve karşılaşabileceği tehlikeleri görmeye çalışın:

  • Tüm elektrik kablolarını mümkün olduğunca iyi saklayın.
  • Yiyecek veya ilaç içeren dolapları, toksik kimyasallar taşıyan ve tehlikeli olabilecek diğer ev eşyalarını içeren dolapları iyice kapatın.
  • Köpeğinizin yapraklarını çiğneyememesi için ev bitkilerini ve saksıları yüksek yerlere kaldırın.
  • Kilitli kapaklı bir çöp kutusu alın veya çöp kutusunu kapalı kapılar ardında tutun.
  • Çamaşırları, ayakkabıları ve diğer küçük eşyaları erişemeyeceği bir yerde saklayın. Yavru köpekler bazen bunları çiğner ve/veya yutar.

Conclusion

Yavru köpeği güvende tutmanın en iyi yolu, onu her zaman denetlemektir. Siz yokken yavru köpeğinizi bir kutuda tutmalısınız. Ancak yine de yanından çok fazla ayrılmamaya çalışın. Bir köpek yavrusu, büyüyene ve iyi eğitimli bir köpek haline gelene kadar evin tamamına erişememelidir.

Other topics that may interest you:

Dog Care: The First 30 Days with Your New Dog!

Puppy Preparation Guide

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top