Bağışıklık Sistemi

Follow These 10 Items for a Strong Immune System!

Mevsim geçişlerinin yarattığı sıcaklık değişimleri vücut metabolizmasını etkiler, sıcaklık değişimleriyle mücadele etmek için vücut metabolizması yavaşlar. Metabolizmanın yavaşlaması sonucunda bağışıklık sistemimiz güçsüzleşir ve vücut hastalıklarla baş edemez hale gelir. Aşağıdaki maddeleri uygulayarak bağışıklık sisteminizi güçlü hale getirebilir, özellikle bu pandemi günlerinde kendinizi hastalık ve risklerden koruyabilirsiniz:

1- SELENYUM İÇEREN BESİNLER TÜKETİN!

Bağışıklık sistemine direkt olarak fayda gösteren en önemli minarellerden biri Selenyumdur. Vücudumuzu virüslere ve mikroplara karşı koruyan Selenyumu mutlaka besinlerden veya besin takviyelerinden almalısınız. Ayrıca selenyum eksikliği vücutta depresyon, mutsuzluk gibi psikolojik problemlere de neden olur. Bütün su ürünleri, tam tahıllar, susam, mantar, sarımsak, soğan, yumurta ve beyaz et Selenyum zengini besinlerdir.

2- KESİNLİKE C VİTAMİNİ (ASKORBİK ASİT) TÜKETMELİSİNİZ!

C vitamini en iyi iltihap sökücü ve antioksidanlardan biridir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve bizi hastalıklardan etkin bir şekilde korur. Kuşburnu, maydanoz, tere, roka, brokoli, ıspanak ve bütün narenciyeler C vitamini açısından çok zengindir.

4fd3a5b1f902a1d2cb2a3caec4313015803d7fc11646958483d736b0dd876ffb güçlü 1 | Shuayip.com
C vitamini açısından zengin narenciye türü meyveler

3- ÇİNKO İÇEREN BESİNLER TÜKETİN!

Çinko, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, metabolizmayı hızlandırır, pozitif enerjiye sahip olmamızı sağlar. Sonbaharın serin günlerine geçtiğimiz şu günlerde bağışıklık sisteminin olumsuz etkilenmemesi için mutlaka kandaki çinko seviyeleri kontrol ettirilmeli ve eksikliğinde çinko takviyesi alınmalıdır. Vücuttaki çinko seviyelerini yeterli düzeyde tutmak için öğünlerinizden mutlaka deniz mahsullerini, kabuklu kuru yemişleri ve susamı eksik etmeyin.

4- KALSİYUM VE PROTEİN İÇEREN BESİNLER TÜKETİN!

Kalsiyum, vücuttaki suyun dengesini sağlar, vücutta aşırı su birikmesini önler, bağışıklık sistemini güçlendirir. Süt ve süt ürünleri kalsiyum içerdiği gibi protein açısından da zengindir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için günde en az 2 su bardağı süt ve süt ürünleri tüketilmesi önerilir. Hastalık geçirdiğimizde protein tüketimi vücuttaki yıkım-yapım işleminin gerçekleştirilmesi bakımından önemli bir yer tutar. Protein yetersizliği vücutta sayısız sağlık problemlerine neden olduğu gibi psikolojik problemlere de neden olabilir. Süt, yoğurt, kefir, ayran, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık protein açısından en zengin besinlerdir.

AdobeStock 178373384 1 scaled 1 güçlü 2 | Shuayip.com
Vitamin ve mineral açısından zengin yiyecekler

5- DEPRESYON VE HALSİZLİĞİN NEDENİ B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ!

B12 vitamini yetersizliği sinir sistemi bozukluğuna, bunalıma, duygu vaziyet bozukluklarına, hafıza kaybına ve öğrenme güçlüğüne neden olur.  Kuvvetli bir hafıza, sabahları dinç uyanma, depresif hal ve psikolojik problemlerden korunmak için kesinlikle B12 vitamini içeren besinlere öğünlerimizde yer vermeliyiz, eğer bu ürünleri tüketemiyorsak kesinlikle B12 vitamini takviyesi alın. B12 vitamini yumurta, et, balık, süt, peynir, soya sütü ve yoğurt gibi besinlerde bol miktarda vardır.

6- OMEGA 3 OLMAZSA OLMAZ!

Omega-3 yağ asidi bağışıklık sistemini düzenleyici bir etkiye sahiptir. Su ürünleri, ceviz, keten tohumun, avokado ve semizotun Omega-3 yağ asidi açısından zengin besinlerdir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve beyin sağlığını korur. Psikolojik sorunların tedavisinde kullanılır. Yakın zamanda balık av yasakları da kalktığından dolayı haftada en az 2 kez balık tüketilmesi önemlidir. Balık tüketemiyorsak, Omega-3 takviyelerini kullanmalıyız.

7- EN ÖNEMLİSİ D VİTAMİNİ!

D vitamini vücutta sentezlenen bir vitamindir, bu işlemin gerçekleşebilmesi için vücut direkt güneş ışınlarına ihtiyaç duymaktadır bu yüzden güneşin etkisini kaybettiği sonbahar-kış ayları D vitamini eksikliğinin en fazla arttığı dönemlerdir. D vitamini hastalıklardan korunmada tartışmasız en önemli unsurdur. Bağışıklık sistemi en çok bu vitamine ihtiyaç duyar. Eksikliğinde gripten tutun kansere kadar bütün hastalıklara açık hale gelirsiniz. Besinlerde çok az miktarlarda bulunur o yüzden öğlen direkt güneş ışığı en iyi D vitamini kaynağıdır. Güneş ışığını yeterli bir şekilde alamıyorsanız D vitamini takviyelerinden yararlanabilirsiniz.

shutterstock 520075009 scaled 1 güçlü 3 | Shuayip.com
B12 vitamini ve Omega-3 yağ asidi açısından zengin besinler

8- PROBİYOTİKLER BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN SAVAŞÇILARIDIR!

Probiyotikler faydalı bakterilerdir ve vücuttaki pozitif etkileri sayılamayacak kadar çoktur. Sindirim sistemi ve bağırsak sağlığına çok büyük faydaları vardır. Bağışıklık sisteminin savaşçı askerleridir, probiyotikler bağırsaklarımızda (bütün bağışıklık sistemi) yararlı bir bakteri florası oluşturarak zararlı her türlü bakteri ve hastalıktan bağışıklık sistemimizi korurlar. Her türlü mayalı yiyecek ve içecek probiyotik içerir bunlardan en bililnenleri ayran, kefir ve yoğurttur.

9- BOL SU TÜKETİN!

İçinde bulunduğumuz sonbahar mevsiminde, bağışıklık sistemi başta olmak üzere vücutta bütün fonksiyonların sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilmesi için bol su tüketmek çok önemlidir. Günde en az 10-11 bardak su tüketilmelidir.

10- UYKUNUZU ALIN!

Fiziksel ve mental sağlığımız için düzenli ve yeterli uyku uyumak gereklidir. Düzensiz ve yetersiz uyku bağışıklık sisteminin en büyük düşmanıdır ayrıca kronik (süreğen) hastalıkların en büyük nedenlerindendir. 5 saatten az uyuyan kişilerin kronik hastalıklara yakalanma oranı çok daha yüksektir. Ayrıca az ve düzensiz uyku vücut hormanlarını bozduğu için obezitenin (aşırı kilo) nedenlerindendir.

You may be interested in:

How Does Carnitine Improve Metabolic Health? We examined it under 4 headings!

What are the Benefits of Cinnamon? 12 Health Benefits!

The Importance of Circadian Rhythm in Healthy Nutrition

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top