Evcil hayvan sahiplenmek isteyenler yanlarında götürecekleri küçük dostlarını gördüğünde hayalleri gerçekleşmiş olur. O anda her şey mükemmel ve tam olması gerektiği gibi hissederler. Siz de uzun süredir küçük bir yavru kediyi sahiplenmeyi düşünüyor olabilirsiniz. Ya da belki de bu yazıyı okurken sahiplendiğiniz evcil hayvanınız da yanınızda. Peki şimdi neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
Bugünkü yazımda sizin için yavru kedi sahiplenenlere uygun bir rehber hazırlamak istedim. Bu rehberde yavrular için uygun kedi maması seçiminden kedi kumu özelliklerine, taşıma çantası alırken dikkat edilmesi gerekenlerden evcil hayvanların rahat edeceği sepetlere kadar pek çok farklı şeyden bahsedeceğim. Bu rehberi hem yeni bir hayvan sahiplendiğinizde hem de sonrasındaki süreçlerde bir kılavuz olarak kullanabilirsiniz.
Adım Adım Yavru Kediye Hazırlık
Alışveriş Listesi
Küçük dostunuz eve gelmeden hemen önce alışveriş yapmanız sizin için çok daha büyük kolaylık sağlayacaktır. Ama kedinizi sahiplendiniz ama eşyalarını tamamlayamadıysanız da hiç panik olmanıza gerek yok. Şimdi vereceğim alışveriş listesiyle bütün malzemeleri kolayca temin edebileceksiniz.
Kedilere uygun güzel bir sepet ya da yatak
- Malt macunu ve vitamin
- Mama ve su kasesi
- Kedi kumu
- Kedi tuvaleti
- Kum için kepçe
- Tırmalama tahtası
- Fırça
- Mama
- Oyuncaklar
Beslenme Önerileri
Öncelikle alışveriş listenizdeki maddeleri tamamlamanız sizin için oldukça önemli ancak bu süreçte bilmeniz gereken püf noktalara da dikkat etmeniz gerekiyor. Mesela yavru kedinize uygun güzel bir mama alırken nasıl seçim yapacağınızı iyi bilmelisiniz. Çünkü yavrularda beslenme en önemli konulardan biridir. Küçük yaşından itibaren iyi bir mama ile beslerseniz küçük dostunuz hayatı boyunca sağlıklı bir şekilde yaşayabilecektir.
Beslenme önerileri vermeden önce eğer mümkünse alacağınız yavrunun en az iki buçuk üç ay annesinin sütünü emdiğinden de emin olmanızda yarar var. Yapılan araştırmalar anne sütü ile beslenen kedilerin çok daha sağlıklı olduğunu gösteriyor. Tabi ki anne sütünden sonra mamaya geçişte de dikkatli olmakta fayda var.
Anne sütünden kesilen küçük yavrunuza onlara uygun besleyici yaş mamalardan vermeye başlayabilir, sonrasında da bir hafta içinde kuru mama ile karıştırarak beslenmesine bu şekilde devam edebilirsiniz. Ancak uzun süre süt ememeyen kedilerin de 4 haftadan itibaren önce yaş sonrasında da kuru mamaya geçmesi mümkündür.
Royal Canin, Proplan ya da Hills gibi önde gelen markaların yavrulara uygun mamalarından tercih edebilir, kedinizin damak tadını ve ona en iyi gelen ürünü anladıktan sonra da mümkünse mamayı en birkaç ay değiştirmeden bu şekilde devam edebilirsiniz. Bu noktada hayvanlarda sık mama değişiminin ciddi sindirim sorunları yarattığını da söylemekte yarar var.
Kedinizin porsiyonlarını ayarladıktan ve ona iyi gelen mamayı anladıktan sonra uygun bir malt macunu ile vitaminlerden de alabilirsiniz. Malt ve vitamin seçimi konusunda veterinerinize danışmanızda büyük yarar var.
Tuvalet Eğitimi
Beslenme işini hallettikten sonra tabi ki sıra tuvalet konusuna geliyor. Kedinizin tuvalet eğitimi konusunda sorun yaşamasını istemiyorsanız öncelikle ona uygun bir kum ve kum kabı almanız gerekiyor.
Silika kumların yavrular için pek uygun olmadığını söyleyerek işe başlayalım. Diğer doğal kumlar da küçük yaşlarda kullanıma pek uygun değildir. Bu nedenle eğer mümkünse Sanicat, Quick ya da Reflex gibi iyi bir markanın ince taneli kumlarından almanızda yarar var.
Bu tür kumlar küçük kedilerin işini kolaylaştırır. Ayrıca yavrunuz eve ilk geldiğinde onun korkmasını istemeyeceğiniz için mümkünse açık bir kum kabı kullanmalısınız. Kum kabınız kapalıysa bu durumda üst kısmını açarak kedinizi alıştırabilir ve sonrasında kapağını kapatmayı tercih edebilirsiniz.
Kediniz eve gelir gelmez mutlaka patilerini kuma değdirin ve kum kabının yerini öğrendiğinden emin olana kadar kabını sık sık gösterin.
Extra Information
Yavru kedilerde en önemli iki konu beslenme ve tuvalet eğitimidir. Bu aşamaları geçtikten sonra diğer şeyler çok daha kolay hallolacaktır.
Düzenli olarak veterinere götürüp aşılarını yaptırmanız gerektiği için mutlaka ona uygun bir taşıma kabı edinin. Kabına alıştırmak için onu zorlamak yerine kaba güzelce koymayı ve ödül vermeyi deneyebilirsiniz.
Malt macununu düzenli verirseniz tüylerini temizledikten sonra midesine gidenleri kolayca sindirebilir. Ona uygun bir kedi oltası ile enerjisini atmasını sağlayabilir ve evinizin en güzel yerine koyduğunuz bir sepette uyumasını sağlayabilirsiniz.
Umarım yavru kedinizin sizinle bir ömür mutlu ve sağlıklı bir yaşamı olur.
Göz Atabilirsiniz