Hem ülkemizde hem de dünyada hareketsizlik oranı giderek artıyor. Modern şehir hayatında her yere ya bireysel araçları ya da toplu ulaşımla giden insanlar yürüyüş yapmayı ihmal ediyor. Hareket etmeyen ve giderek daha fazla kilo alan bireylerin sağlık sorunları yaşama riski de artıyor. Bu yüzden ben de bugünkü yazımda yürüyüş yapmanın faydalarını derlemek istedim.
Neden Yürüyüş?
Belki de daha fazla hareket etmek için spor yapmaya başlamanın daha iyi olduğunu düşünüyorsunuz. Ya da kilo vermek için yaşamınıza spor salonu kavramını dahil etme niyetindesiniz. Ancak bunları hiç düşünmeden önce size yürümeye başlasanız çok daha iyi olacağını hatırlatmak istiyorum. Neden böyle bir öneride bulunduğumu merak edenler için yürümeyi tercih etmeniz için sizi motive edecek sebeplere bir göz atalım.
Öncelikle yürümenin en ucuz ve kolay spor olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan araştırmaların sonucunda ölüm riskini ciddi anlamda azalttığı ortaya çıkan bu aktivite pek çok hastalığın oluşmasına da engel oluyor.
Tüm bunların yanı sıra diğer spor dallarında ya da egzersiz yöntemlerinde olduğu gibi yürürken sakatlanmanız neredeyse imkansız diyebiliriz. Bunun için tabi ki doğru bir ayakkabı seçmeniz de önemli ama yine de böyle bir durumun ortaya çıkma ihtimali sıfıra yakın. Bu nedenle yürümenin en güvenli spor olduğunu söyleyebiliriz.
Yürüyen kişilerin hareketsizliğe ve fazla kiloya bağlı hastalıklara yakalanma oranının diğer bireylere göre yüzde 33 daha az olduğunu söyleyen uzmanlar bu aktiviteyi herkese uygun bir egzersiz türü olarak tanımlıyor.
Fiziksel Faydaları
Düzenli olarak yürüyen kişilerin kalp damar hastalıklarına yakalanma risklerinin diğerlerine göre çok daha az olduğunu ifade edebiliriz.
Yapılan araştırmalar her gün otuz dakika yürüyen kişilerin yüksek kan basıncının daha düşük olduğunu gösteriyor.
Ayrıca yine sık sık yürüyen kişilerin vücut ağırlıkları, vücutlarındaki yağ oranı ve bel çevresinin ölçüsü diğerlerine göre alt seviyelerde seyrediyor.
Yürüyen kişilerin tip-2 diyabet hastalığına yakalanma riski de daha düşük. Bunun yanı sıra yürüyen bireylerin bel ağrıları azalıyor, tüm kasları rahatlıyor.
Yürümenin en önemli faydalarından biri de kalp ve solunum sistemini geliştiriyor olması, dayanıklılığı ve yaşam kalitesini arttırması.
Ruhsal Faydaları
Yürümenin fiziksel faydaları dışında çok önemli ruhsal faydaları da olduğunu söyleyebiliriz. Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar düzenli olarak yürüyen kişilerde depresyon ve panik atak gibi sorunların oluşma riskinin çok düşük olduğunu gösteriyor.
Düzenli yürüyen kişiler stres altındayken bile yürüdükleri için bu stresle çok kolay bir şekilde başa çıkabiliyor, kendilerini çok daha iyi hissediyorlar.
Yürüyen kişilerin ruhsal sağlığı ile ilgili yapılan araştırmalarda bu bireylerin bilişsel fonksiyonlarının, uyku kalitelerinin, okuldaki başarılarının arttığı görülmüş.
Özellikle de deniz kenarında, ormanda ya da bu tür doğal ortamlarda yürüyen kişilerin psikolojik olarak rahatladığı biliniyor. İngiltere ruh sağlığı derneğinin yaptığı araştırmalarda ise düzenli yürüyen katılımcıların kendilerini çok daha mutlu hissettiği görülmüş.
Dikkat Edilecek Noktalar
Her ne kadar yürümenin insan sağlığına hem fiziksel hem de ruhsal olarak çok çeşitli faydaları olsa da bu aktivite sırasında da dikkat edilecek bazı noktalar var.
Dikkat edilecekler listesinin en başında gelen maddeye baktığımız zaman yürüme süresi ve hızını görüyoruz.
Dünya sağlık örgütünün önerisi baz alındığında yetişkinlerin haftanın beş günü minimum 30 dakika orta şiddette yürümesi ya da benzeri bir egzersiz yapması gerektiğini ifade etmek mümkün. Bu anlamda yürümenin ne kadar kolay ve maliyetsiz olduğunu düşününce herkesin böyle bir aktivite yapabileceğini söyleyebiliriz.
Ayrıca yürüme hızınızı belirlerken yaşınız, kronik bir hastalığını olup olmadığı ve spor geçmişiniz gibi kriterler de önemli. Mesela hiç bir rahatsızlığınız yoksa ama daha önce spor yapmadıysanız hafif ve orta şiddette yürüyebilir, kondisyonunuz geliştikçe bunu arttırabilirsiniz. Ama spor ya da koşu geçmişiniz varsa her zaman orta şiddette yürümeyi tercih edebilirsiniz.
Yürüme süresi de yine yürüme hızına benzer bir şekilde ayarlanabilir. Günde on bin adım atılmasını öneren uzmanlar otuz dakikalık bir yürüyüş sırasında dakikada yüz adım atılması gerektiğini ifade ediyorlar.
Son olarak da yürüme şeklinize ve bu süreçte duruşunuza dikkat etmenizde büyük fayda olacaktır. Geriye ya da öne doğru bükülmeden dik bir şekilde yürümeli, kollarınızı düzenli bir şekilde sağa sola sallamalısınız.