Son 90 günde Bilgisayar denince akla hangi marka geliyor?

Pandemi süreci ile beraber bazı hizmet ve ürünlere talep arttı. Bunlardan biri de bilgisayar…

Önemli Detaylar

  • Bilgisayar denince akla Apple markası mı geliyor?
  • Hp markası denince akla bilgisayar mı geliyor?
  • Huawei, yeni model diz üstü bilgisayarları ile bilgisayar denince akla gelen ilk marka oldu mu?
  • Xiaomi, satışta olan bilgisayar modeli ile bilgisayar kelimesinin tam karşılığı olmaya aday mı?

İnceleme

Pandemi ile birlikte iş insanları dışında; eğitim alanında da çok erken yaşta çocuklar bilgisayar ile tanışıyor. Uzaktan eğitim için gerekli donanımların başında bilgisayar geliyor.

Önemli Not: İncelememin devamında sizleri daha çok ‘bilgisayar’ kelimesi ile boğmamak adına ‘BS’ olarak kısaltıyorum. Bu konuda anlayışlı olacağınızı düşünüyor ve dilbilgisi açısından ağır eleştirilere maruz kalmayacağımı düşünüyorum.

Bilinen eski markaların yanında son yıllarda farklı üretim alanlarında faaliyet gösteren bazı markalarda BS üretimine başladı. Bunlardan bazıları; Apple, Hp, Huawei, Xiaomi… Bu markalar dışında da üretim yapan pek çok marka var… Peki neden bu 4 (dört) marka? Yazının sponsorları bu markalar mı yoksa başka bir sebebi var mı?

Bilgisayar hangi marka ile özdeşleşiyor?

Elbette bu 4 (dört) marka yazının sponsoru değil. Ya da yazar olarak en çok sevdiğim ilk 4 (dört) marka da değil. Aslında cevabı çok basit. Son 90 günde; Google arama motorunda, BS kelimesi dışında Türkiye’de aranan en popüler 4 marka bunlar.

bilgisayar en çok aranan kelime olabilir mi?
bilgisayar en çok aranan kelime olabilir mi?

Yukarıdaki grafik bize ne anlatıyor. Google arama motoru üzerinde ‘bilgisayar’ kelimesi dışında bazı dünya markalarının daha fazla aranabildiğini de göstermektedir. Bir başka deyişle, markaların yarattığı algı ‘BS’ kelimesinin önüne geçmeye başlamıştır. Kullanıcılar ihtiyaclarını artık doğrudan marka üzerinden görüntülemek istemektedirler.

Yukarıdaki veriyi incelediğimizde kullanıcılar ‘BS’ kelimesinden daha çok Xiaomi markasını görüntülemektedir. Ayrıca sırası ile kullanıcılar son 90 günde; diğer 3 (üç) markaya da öncelik tanıyor ve bu markaların ürettikleri donanımları daha çok inceliyor veya tercih edebiliyor diyebiliriz.

Eğer ‘BS’ kelimesi ile markalar arasında ciddi bir uçurum olsaydı, bu varsayımları yapmak doğru olmazdı. Bu durumda Xiaomi markası ‘BS’ kelimesinin yerini almış olabilir mi?

Artılar

Sadece iş hayatında değil artık eğitim hayatında da yaygın olarak kullanılmaya başladı. Teknoloji ilerledikçe, erişim maliyetleri de ucuzlayan BS, yaşamın bir parçası haline geldi.

Farklı markaların üretime dahil olması ile; sadece rekabetçi fiyatlar değil, farklı donanım alternatifleri de son kullanıcıların erişimine sunuldu.

BS ile birlikte gelişen internet sayesinde, bilgiye erişim hem çok kolay hem de çok hızlı hale geldi. Gelişen görüntü ve ses teknolojileri ile birlikte iş ve eğitim yeni bir boyut kazandı.

Eksiler

Yanında getirdiği artılar kadar eksileri de mevcut. Çok erken yaşta ekran ile tanışan insanoğlunun gözleri daha çabuk yıpranmaya veya bozulmaya başlıyor. Bununla birlikte bağımlılık gibi riskleri de yanında getiriyor.

Ayrıca; teknolojinin hızlı ilerlemesi sonucu, belli aralıklarla kullanılan donanım ve yazılımların güncellenmesini gerektiriyor. Özellikle işletim sistemlerinde meydana gelen major yapısal değişiklikler, bir günde mevcut donanımı işe yaramaz hale getirebiliyor.

Yaşanan çip krizleri ve salgından dolayı üretimin tüm dünyada düşmesi ile birlikte donanım maliyetleri tekrar yukarı çıkabilir ve geç teslimatlar olabilir. Artan talep yaşanan bu durumlar karşısında karşılıksız kalabilir ve arz olunmaz.

İnceleme Sonucu

Yukarıdaki veriyi bir başka açıdan yorumlarsak, kullanıcılar öncelikle ‘Microsoft Windows’ tabanlı donanımları daha çok tercih etttiğini gözlemleyebiliriz. Çünkü en çok aranan 4 (dört) markanın 3 (üç) tanesi ‘Microsoft Windows’ tabanlı işletim sistemleri kullanmaktadır.

Ancak MacOs işletim sistemini tercih eden ya da incelemek isteyen kullanıcıların sayısı da yüksek. Bu veri bizlere, her iki işletim sistemininde yaygın olduğunu göstermektedir. Bu durum bizlere her iki işletim sistemi arasında uyumluluklar olduğunu da anlatabilir.

En çok tercih edilen markaların Çin ve Amerikan menşeili olması bir tesadüf mü?

Sonraki yazılarımda aşağıdaki konuları sizler için inceleyeceğim.

  • Son 90 günde yerli ve yabancı hangi BS markaları tercih ediliyor?
  • Son 90 günde en çok satan BS markaları hangisi?
  • 2021 yılında hangi BS markası neden tercih ediliyor?
  • 5 yıldan daha fazla BS kullanmak mümkün mü?
  • Fiyat / Performans ürünü 10 BS nedir?
  • Yerli markalar ile yabancı markalar arasındaki arama dağılımı nasıl?
  • Görüntülü görüşme yazılımları hangi BS markaları ya da donanımlarla işbirliği içinde?

Peki yukarıdaki veri başka türlü nasıl yorumlanabilir? Sizler de yorumlarınızı paylaşabilir veya katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır