Evde çiçek bakımı ile ilgili yazılarıma bugün de orkide ile devam etmek istedim. Orkide günümüzde en çok sevilen süs bitkileri arasında yer almaktadır. Hobi amaçlı olarak bu bitkiden edinen kişiler orkidenin evlerine kattığı şıklık nedeniyle de onu oldukça çok beğeniyor.
Orkidenin nasıl bakılacağı konusunda püf noktaları öğrenmek istiyorsanız sizin için derlediğim maddelere göz atabilir ve bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.
Orkide ile İlgili Temel Bilgiler
Bu çiçeğe nasıl bakacağınızla ilgili önerilere geçmeden önce size çiçekle ilgili temel bilgilerden bahsetmek istiyorum. Orkide çoğunlukla Filipinler ve Endonezya civarında yetişen, yüzlerce türü bulunan bir bitkidir.
Oldukça narin egzotik bir bitki olan bu çiçeğin her yıl düzenli olarak açtığını da ifade edebiliriz. Hatta bazı türleri yılda birkaç kere de açar. Bu bitkilerin uzun yaşaması için bakım konusunda dikkatli olmanız gerekir.
Beş altı yıl önce ülkemizde çok pahalı bir fiyata satılan ve genellikle lüks bir hediye olarak görülen bu bitki artık semt pazarlarından bile uygun fiyata satın alınıyor.
Care Recommendations
Çiçekleri ile bizi büyüleyen bu bitkinin bakımı o Cactus And sukulent kadar kolay değildir. Ancak yine de gözünüzün korkmasına hiç gerek yok. Sizin için derlediğim noktalara dikkat ederseniz bitkinizin uzun süre yaşamasını sağlayabilirsiniz.
Nereye Konmalı?
Bu bitkinin yerleştirildiği yer uzun ömürlü olması açısından oldukça büyük bir önem taşıyor. Bitkinizin doğrudan güneş almayan ama aydınlık bir noktaya yerleştirilmesi çok daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
Eğer direkt güneş alan bir yere koyacak olursanız yapraklarının yanmasına ve bitkinin yıpranmasına neden olabilirsiniz. Bitkinin yapraklarında bir sorun olup olmadığını anlamak için yaprakların rengine bakmanız yeterli olacaktır.
Bitkinin yaprakları çimen yeşilinden daha koyu ise yeterli ışık almıyor demektir. Bu durumda onu aydınlık bir yere koyabilirsiniz. Son olarak da çiçeğinizi kalorifer ya da havalandırma gibi yerlerin üzerine koymazsanız çok daha mutlu olmasını sağlarsınız, bunu da aklınızda bulundurun.
İdeal Sıcaklık
Bitkinizin sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam etmesi için ona uygun bir sıcaklıkta bulunması gerekir. Bu sıcaklığın oda sıcaklığı yani 17 ila 22 derece arasında olduğunu ifade edebiliriz. Yaz döneminde bitkinizi perdenin arkasından güneş ışığı alacak bir yere koyabilir, kışın ise sadece ışık alan bir yerde tutabilirsiniz.
Havalandırma
Bu çiçekler diğer türlere göre biraz daha farklıdır. Genelde evin havalandırması çiçekler için önemli olmasa da bu bitki için öyle değil. Bitkinizin sağlıklı bir şekilde hayatına devam etmesini istiyorsanız mutlaka evinizi düzenli şekilde havalandırmalısınız. Evin aşırı sıcak, kuru ya da havasız olmaması gerekir. Ayrıca bu bitkinin hava akımı ortasında kalması da ona iyi gelmeyecektir. Mutlaka direkt rüzgar almayacağı bir yere yerleştirmeye özen gösterin.
Nem Seviyesi Ne Olmalı?
Yine diğer çiçeklerden farklı olarak orkidenin sağlıklı olması için nem seviyesinin de ona uygun düzeyde olması gerekiyor. Bu bitkinin nemi çok sevdiğini söylemek mümkün. Yaz aylarında günde en azından bir kere üzerine su püskürtmeniz ona çok iyi gelecektir. Eğer ortam yeterince nemli değilse bitkiniz çiçek açmayabilir.
Bunun dışında da ortamda nem olsa bile çiçeğinizi haftada bir kere banyoda bekletebilirsiniz. Nem kaybının dengelenmesi açısından oldukça pratik bir yöntem olan bu püf noktası bitkinin ideal sıcaklıkta kalmasına da yardımcı olacak.
Irrigation
Şimdi de bitkiniz için en önemli konuya gelelim: sulama. Orkidenin nasıl sulanması gerektiğini merak ediyorsanız öncelikle bu çiçeğin yaz aylarında mutlaka sık sık su spreyi ile ıslatılması gerektiğini ifade edelim. Bu sprey sıkma işleminde suyun çiçeklere değil yapraklara ve toprağa gelmesi gerekiyor.
Spreyleme işi dışında ise bitkinin daldırma yöntemi denilen özel bir uygulamaya göre sulanması uygun olacaktır. Bu yöntemde bitkinin plastik kabı ile birlikte su dolu bir kovaya konması gerekiyor. Böylece bitkiniz ona gereken su miktarını almış olacaktır. Kovada bir süre beklettikten sonra tekrar yerine koyabilirsiniz.
Önemli Noktalar
Çiçeğinizle ilgili bilmeniz gereken en önemli noktalardan biri de sulama için kireç içermeyen su kullanılması gerektiği. Kireç bu bitkinin ölmesine neden olabilir. Bu nedenle kireçli sudan nasıl kurtulacağınızı bilmiyorsanız en azından sulamadan önce suyu bir süre kovada bekletin.
Sulama ve su sıkma işlemi her zaman sabah yapılmalıdır. Bitkinin akşam sulanması hastalanmasına neden olabilir. Son olarak da bitkiniz çiçek açmıyorsa köklerinin dışarı çıkıp çıkmadığına bakmalısınız. Köklerin sağlıklı olmaması buna neden olabilir.