Keten Tohumu Faydaları Nelerdir? Lif ve omega-3 yağ asitlerinin yanı sıra lignanlar adı verilen fitokimyasallar açısından zengin olan Keten tohumu, bu içeriği sayesinde sağlığa faydalı bir besindir. Bir yemek kaşığı (7 gram) öğütülmüş keten tohumunda; 2 gram çoklu doymamış yağ asidi (omega 3’ler içerir), 2 gram diyet lifi (çözünür lif) ve toplam 37 kalori bulunur.
Keten tohumu, sindirim sistemini iyileştirmek veya kabızlığı gidermek gibi sebeplerden ötürü yaygın olarak kullanılır. Ayrıca toplam kan kolesterolünü ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL veya “kötü”) kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilen keten tohumu, böylelikle kalp hastalığı riskini azaltmaya da yardımcı olabilir.
Keten tohumunu pek çok markette ve aktarlarda – bütün veya öğütülmüş olarak satılır. Keten tohumu bütün olarak alınıp, bir kahve öğütücü veya mutfak robotu kullanılarak evde de öğütülebilir. ‘Süper gıda’ listesinin ilk sıralarında yer alan keten tohumu faydaları saymakla bitmeyen bir besin!
Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?
Muhtemelen medeniyetlerin başlangıcından beri yetiştirilen keten tohumu, en eski mahsullerden biridir. Gezegendeki en güçlü bitkisel gıdalardan biri olarak nam salan bu besinin Kalp hastalığı, kanser, felç ve diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabileceğine dair bazı bilimsel kanıtlar mevcuttur.
M.Ö. 3000’li yıllarda Babil’de yetiştirildiği bilinen Keten tohumu, 8. yüzyılda Kral Charlemagne, denen önemli bir isim tarafından tekrar gündeme gelmiştir. Kral, keten tohumunun sağlığa faydalarına o kadar inanmış ki, halkının bu besini tüketmesini gerektiren yasalar çıkarmıştır. Bazı uzmanlar Kral Charlemagne’in inandığı doğruları destekleyecek araştırmalar yapmayı sürdürmektedir.
Kalp ve damar hastalıkları
Deneysel araştırmalar, bitki omega-3’lerinin, anti-inflamatuar etki ve kalp atışını normalleştirme dahil olmak üzere birkaç farklı mekanizma yoluyla kardiyovasküler sisteme faydalı olduğunu göstermektedir. Yeni araştırmalar, keten tohumunun kan basıncını düşürmede önemli etkileri olduğunu öne sürmektedir. Bu etkilerin hem omega-3 yağ asitlerinden hem de keten tohumunda bulunan amino asit gruplarından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Bazı bilimsel çalışmalar, keten tohumunun, atardamarların sertleşmesini önlemeye yardımcı olduğunu ve kısmen beyaz kan hücrelerinin kan damarlarının iç astarlarına yapışmasını önleyerek atardamarlarda plak birikmesini önlediğini ileri sürmektedir. Bu çalışmalarda keten tohumundaki lignanların aterosklerotik plak birikimini %75’e kadar azalttığı gözlemlenmiştir.
Bitki omega-3’leri kalbin doğal ritmini korumada da rol oynayabileceğinden, aritmik (düzensiz kalp atışı) ve kalp yetmezliği tedavisinde yararlı olabilmektedir. Tabii ki kesin konuşmak için bu konuda yapılmış daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Her gün keten tohumu tüketmek, kolesterol seviyeni azaltabilmektedir.
Kan dolaşımındaki LDL veya “kötü” kolesterol seviyesi, kalp hastalığı, obezite, diyabet ve metabolik sendrom riskinin artmasıyla bağlantılıdır. Menopoz dönemindeki kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma, kadınların bir yıl boyunca her gün 4 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu yedikten sonra LDL seviyesinde bir düşüş olduğunu göstermiştir. Keten tohumu, kolesterol düşürücü etkilerini, büyük oranda, içerisinde bulunan omega-3 ALA, lif ve lignanlara borçludur.
Şeker hastalığı
Ön araştırmalar keten tohumundaki günlük lignan alımının kan şekerini orta derecede iyileştirebileceğini öne sürmektedir.
Enflamasyon
Keten tohumundaki iki bileşen olan ALA And lignanların, belirli hastalıklara (Parkinson hastalığı ve astım gibi) eşlik eden iltihaplanmayı azaltabileceği ön görülmektedir. ALA’nın insanlarda inflamatuar reaksiyonları azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yapılan deneysel araştırmalar, lignanların çeşitli proinflamatuar ajanların seviyelerini azaltabildiğini tespit etmiştir. Atardamarlarda plak oluşumuyla ilişkili iltihabı azaltmak, keten tohumunun kalp krizi ve felçleri önlemeye yardımcı olmasının başka bir yoludur.
Keten tohumunun diğer faydaları:
- Kan şekeri seviyesini kontrol altında tutar
- Antioksidan bakımından zengin olduğu için kansere karşı etkilidir.
- Kalp hastalıkları için bir yardımcı tedavi niteliğindedir.
- Kolesterolü düşürür.
- Diyabete karşı faydalıdır.
- Cilt ve saç bakımı açısından oldukça yararlıdır.
- Keten tohumu kilo verdirir mi? Kilo vermeye yardımcı olabilir.
- Bağışıklığı arttırır.
- Menopoz belirtilerini azaltabilir.
- Sindirim sistemini düzenler.
- Yüksek tansiyonu düşürür.
- Göz kuruluğuna karşın etkilidir.
- Yumurtalık disfonksiyonunu azaltır. (Kadınlarda)
Keten tohumu nasıl tüketilir?
Günlük beslenme düzeninize, keten tohumunu dahil etmek hiç de zor değil! Aşağıdaki ipuçlarından hareketle, gün içerisinde keten tohumunu pek çok farklı şekilde tüketebilirsiniz. Keten tohumu nasıl tüketilir:
- Sıcak veya soğuk kahvaltı gevreğine bir yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu ekleyebilirsiniz.
- Sandviç yaparken mayonez veya hardala bir çay kaşığı öğütülmüş keten tohumu ilave edebilirsiniz.
- Bir çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumunu bir kase yoğurtla karıştırıp tüketebilirsiniz.
- Öğütülmüş keten tohumunu kurabiyeler, kekler, ekmekler ve diğer unlu mamullerle birlikte kullanabilirsiniz.
Conclusion
Diğer lif kaynakları gibi keten tohumu da bol suyla tüketilmelidir. İlaçlarla aynı anda alınması bazı durumlar için tehlikeli olabilir. Her zaman olduğu gibi, herhangi bir takviye edici gıda kullanmadan veya denemeden önce mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
You may be interested in:
Benefits of Quinoa Tea: The 5 Most Important Benefits!
What Does Chicory Coffee Do? 6 Important Information!
What is Matcha Tea? What are the Benefits? At least 5 Benefits!
What are the Benefits of Cinnamon? 12 Health Benefits!
Chia Tohumu Faydaları Nelerdir? 6 Başlıkta Chia Tohumu Hakkında Her Şey!