Kedi Aşısı Hakkında Bilinmesi Gerekenler: Bir kedinin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve çeşitli hastalıklardan korunması için belirli periyotlarda aşı olması gerekir. Bu aşılar dönemsel olarak tekrarlanmadığı takdirde önemini yitirdiği için aşı takvimini dikkatli bir şekilde takip etmek gerekir. Kediler, yıl içerisinde belirli aşıları olmak zorundadır.
Sorumlu bir kedi sahibinin bunu sağlaması gerekir. Aksi halde kediniz, eşitli enfeksiyonlara ve hastalıklara açık hale gelecektir. Kedi aşı fiyatlarına geçmeden önce kedilerin doğumdan itibaren hangi aşıları yaptırması gerektiğini öğrenelim!
Kedi Aşısı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
1. Yavru Kediler Neden Aşılanmalıdır?
Yavru kediniz hayattaki en iyi başlangıcı hak ediyor. Bunun yolu da büyümesi ve sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu her şeyi sağlamaktır. Aşılar, yavru kedinizin sağlık bakım planının önemli bir parçasıdır. Kedinizin hastalanmasını ve hastalığın yayılmasını önlemek için temel aşılar gereklidir. Yavru kedilerin bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmemiştir.
Dolayısıyla hastalıklarla kendi başlarına mücadele edemezler. Anne sütü bir miktar koruma sağlasa da daha fazlasına ihtiyaçları vardır. Emziren anne kedilerin sütü, kolostrum adı verilen antikor açısından zengindir. Bu maternal antikorlar, yavru kedilere hastalığa karşı geçici bağışıklık sağlar. Bu bağışıklığın uzunluğu kediden kediye değişebilir.
Maternal antikorlardan korunma genellikle ilk 8 ila 18 hafta içerisinde yok olur. Bir yavru kedinin belirli bir hastalığa karşı savunmasız olduğunu tam olarak bilmenin kolay bir yolu yoktur. Kedileri hastalıklardan stratejik olarak korumak için veteriner hekimler belirli aralıklarla aşılama yaparlar.
Bu aşılar, bağışıklık tepkisini tetiklemek ve hastalıktan gelecek enfeksiyonu önlemek için tasarlanmıştır. Tüm yavru kedilerin, en tehlikeli ve yaygın hastalıklara karşı bağışıklık sağlayan belirli temel aşılara ihtiyacı vardır. Çekirdek aşılar, çoğu coğrafi bölgede yavru kediler için gerekli kabul edilir. Bulunduğunuz yere ve yavru kedinizin ortamına bağlı olarak, bazı temel olmayan aşılar da önerilebilir.
2. Yavru Kediler için Aşı Çeşitleri
Kuduz, insanları olduğu kadar kedileri de etkileyebilen ölümcül bir virüstür. Dolayısıyla tüm yavru ve yetişkin kediler kuduza karşı aşılanmalıdır. Bu aynı zamanda yasal bir zorunluluktur. FVRCP, kedi viral rinotracheitis , calicivirus ve panleukopenia adlı üç virüs çeşidini ifade eder. Kuduz aşısı da bunlardan biridir. Kuduz aşısı, tüm yavru kediler için gerekli olduğu düşünülen temel bir aşıdır.
Calicivirus ve rinotracheitis, kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğu bilinen yaygın kedi virüsleridir. Panleukopeni, yaygın olarak kedi hastalığı olarak adlandırılan, bağırsaklar, kemik iliği ve gelişmekte olan fetüs gibi hızla büyüyen ve bölünen hücrelere saldıran, oldukça bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır.
FeLV veya kedi lösemi virüsü, kediler için önemli aşılardan biridir. Tüm yavru kediler için bu aşı şiddetle tavsiye edilir. Açık havada vakit geçirecek yetişkin kedilere bu aşıyı her yıl tekrarlatmanız gerekir. Kedi lösemisi kedilerde en sık görülen bulaşıcı hastalıklardan biridir. En yaygın olarak ısırık yaraları veya enfekte kedilerle uzun süreli yakın temas yoluyla yayılır.
FeLV, kanser ve bağışıklık sistemi bozuklukları dahil olmak üzere kedilerde çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. FIV, en yaygın olarak ısırık yaralarıyla yayılan yaygın bir kedi virüsü olan kedi İmmün yetmezlik virüsü anlamına gelir. Bu aşı temel değildir ve yalnızca FIV‘e maruz kalma riski çok yüksek olan kediler için önerilir. Birçok FIV pozitif kedi normal bir hayat yaşayabilse de, bazıları bağışıklık sistemi işlev bozukluğu nedeniyle çeşitli hastalıklardan mustarip olacaktır.
3. Yavru Kediler için Aşının Önemi
Yavru kediler, 6 ila 8 haftada başlayan ve 12 ila 16 hafta süre boyunca devam eden bir aşı periyoduna sahiptirler. Bazı aşılar, bir kombinasyon olarak tek bir enjeksiyonla birlikte verilebilir. Aşı enjeksiyonunun kendisi tipik olarak ağrılı değildir. Yavru kediniz biraz acı hissedebilir, ancak çoğu hiç tepki vermez.
İlk aşı ziyaretinde, veterineriniz yavru kedinizi aşılamadan önce bir muayene yapacaktı. O sırada yavru kedinin ateşi varsa veya herhangi bir rahatsızlığa sahipse aşı etkili olmayacağı için asla yapılmamalıdır. Hasta bir yavru kediye aşı yapmak onu daha da kötüleştirebilir.
Bir aşı uygulandıktan sonra, bağışıklık hemen oluşmaz. Etkili olması yaklaşık 5 ila 10 gün sürer. Bununla birlikte, maternal antikorları kalan yavru kediler aşıdan etkilenmeyecektir. Bir yavru kedinin hala anne antikorlarına sahip olup olmadığından emin olmanın bir yolu yoktur. Bu nedenle takviyeler gereklidir.
Yavru kediler, gerçek bağışıklığını, yaklaşık 16 ila 18 haftalık olana kadar veya tüm aşıları tamamlanana kadar kazanamayabilir. Tüm aşıları yapılana dek yavru kedinizi diğer hayvanlarla aynı ortamda bulundurmayın.
4. Yavru Kedi Aşı Takvimi (Örnek)
Yaş | Çekirdek Aşılar | Çekirdek Olmayan Aşılar | |
6 – 8 hafta | FVRCP doktor muayenesi | FeLV – FIV testi | |
9 – 11 hafta | FVRCP güçlendirici | FeLV, FIV güçlendiriciler | |
12 – 14 hafta | FVRCP güçlendirici | FeLV, FIV güçlendiriciler | |
15 – 17 hafta | FVRCP nihai güçlendirici, Kuduz |
Conclusion
Yavru kedi aşısı, aslında aşıları oldukça önemlidir. Her kedi sahibi tarafından yakından takip edilmelidir. Kedilerin sağlığı için bu aşıları olması gerekir. Sizler de kedinizin aşısına dikkat etmeli, aşı takvimini titizlikle takip etmelisiniz.
You may be interested in:
How to tell the sex of a cat? 3 Important Tips!