İkinci listemizle köpek sahiplenmeden önce neler yapılmalı sorusunu cevaplandırmaya devam ediyoruz. Eğer bir köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız, bu rehber sizin için çok önemli! Köpek sahiplenmeden önce neler yapılmalı ve nelere dikkat edilmeli? Her bir detayı öğrenmek için okumaya devam edin.
Köpek Sahiplenmeden Önce Neler Yapılmalı?
1. Köpek malzemeleri alın ve stoklayın
Yeni yavru köpeğinizi eve getirmeden önce bir sürü köpek malzemesine ihtiyacınız olacak. Öncelikle oyuncak gibi henüz gerekli olmayan şeyleri almakla para harcamayın. Zira aldığınız oyuncaklar yavru köpeğinizin hoşuna bile gitmeyebilir. Bunu unutmayın. Dolayısıyla önce temel köpek malzemeleriyle işe başlayın. Birkaç temel malzemeye özellikle ihtiyacınız olacak:
- Köpeğinizi gezdirirken kullanmak için 100 ila 160 cm uzunluğunda temel bir tasma alın. Daha sonra eğitim için ekstra uzun bir tasma alabilirsiniz.
- Kimlik etiketi içeren ve uzunluğu ayarlanabilen tasma
- Mama ve su için metal veya seramik pet kaseler ve kaplar. Cilt tahrişine neden olabileceğinden plastikten kaçının. Ayrıca yavruların bu malzemeleri çiğnemesi kolaydır.
- Köpek maması
- Odanıza uyumlu köpek yatağı
- Köpek sandığı/kutusu
- Birkaç basit köpek oyuncağı (her birini deneyin: gıcırdayan oyuncak, peluş oyuncak, çiğneme oyuncağı)
- Yavru köpeğinizin tüy yapısına uyabilecek bir fırça, tarak veya tarama/tımar eldiveni
Yavru köpeğiniz büyüdükçe, tımar malzemeleri ve koruyucu ürünler gibi diğer malzemelere de ihtiyacınız olabilir. Veterineriniz, hangi malzemelerin köpeğinizin ihtiyaçlarını karşılayabileceğine ve ona uygun olduğuna karar vermenize yardımcı olacaktır.
2. Güvenebileceğiniz, uzman bir veteriner bulun
Yeni yavru köpeğiniz, sizinle birlikte eve geldikten sonraki birkaç gün içinde veterinere götürülmelidir. Yavru köpeğin fiziki muayeneden geçmesi önemlidir. Herhangi bir aşı yapılmamış olsa bile yetiştirici, barınak veya kurtarma evi tarafından fark edilmeyen hiçbir sağlık sorunu olmadığından emin olmak önemlidir.
Yavru köpeğinizi eve getirmeden önce iyi bir veteriner bulmanızda fayda var. Böylelikle köpeği getirdikten sonra bir veteriner bulmak için acele etmenize gerek kalmayacak. Evinize yakın, kolay ulaşabileceğiniz uygun bir yerde iyi bir üne sahip bir veteriner kliniği bulmaya çalışın. Fiyatların sizin için uygun olduğundan emin olun. İyi bir veteriner bulmanın en iyi yolu, etrafa sormak ve araştırma yapmaktır.
Evcil hayvan sahibi arkadaşlarınızla ve aile üyelerinizle konuşun. İnternetten araştırın. Hatta klinikleri önceden ziyaret edin. Yavru köpeğinizi ilk muayenesi için veterinere götürdüğünüzde, yetiştirici veya sahiplendirme grubu tarafından sağlanan tüm evrakları yanınıza alın.
Veterineriniz muayeneyi yapacak ve yavru köpek için gerekli aşı programını sizinle paylaşacaktır. Yavruların altı haftalıktan başlayarak birkaç temel aşıya ihtiyacı vardır. Bazı aşılar, ilk aşılama serisindeki son dozdan sonraki bir yıl içinde tekrarlanarak desteklenir.
3. Yavru köpeğinize doğru şekilde bakmak ve eğitmek için neler yapmanız gerektiğini öğrenin
Tüm köpek yavrularının sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyüdüklerinden emin olmak için özel bakıma ihtiyaçları vardır.
- Yavru köpekler için özel olarak hazırlanmış sağlıklı bir dog food seçin.
- Yavru köpeğiniz eve geldiği andan itibaren ev eğitimine başlayın. Eğitimin birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebileceğini unutmayın.
- Evde, yavaş yavaş itaat eğitimine başlayın. Sabırlı ve tutarlı olun. Ancak, çok katı olmayın.
- Yavru köpeğinizi iyi sosyalleştirin. Onu farklı yerlere götürün, böylece yeni manzaraları, sesleri, insanları ve evcil hayvanları deneyimleyebilir. Ancak, köpeğinizin yalnızca sağlıklı, aşılı köpeklerle tanışmasına izin verin.
- İyi bir eğitmenden yavru köpek eğitimi konusunda destek alın. Bu sadece yavru köpeğinizin eğitilmesine yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda sosyalleşmesini de sağlayacaktır.
- Egzersiz içeren bir rutin oluşturun.
- Veteriner kontrollerine zamanında gidin.
- Köpeğinizle bağ kurmak ve oyun oynamak için zaman ayırın. Hatta yavru köpeğinize bazı eğlenceli oyunlar da öğretebilirsiniz.
Evinizde köpek yavrusu ile etkileşime girecek birden fazla kişi varsa, yapıyı önceden ayarlayın. Yavru köpeği beslemekten ve yürümekten kim ve ne zaman sorumludur? Tüm tarafların, yavru köpeğin nereye gitmesine izin verildiğine dair kurallar üzerinde hemfikir olduğundan emin olun.
Eğitimin tutarlı olduğundan emin olmak için birlikte çalışın. Evde çocuklar varsa, köpeklerin yanında nasıl davranmaları gerektiğini onlara öğretin. Evde başka evcil hayvanlar varsa, yeni köpekle uygun bir şekilde tanışmalarını sağlayın ve onları sürekli kontrol edin.
4. İyi bir köpek yetiştiricisini tercih edin
Belirli bir ırka mensup bir köpek sahiplenmeye karar verdiyseniz, köpeğin ebeveynleri hakkında her şeyi bilmek ve köpeğin soyuna dair çeşitli belgelere sahip olmanızda da fayda var. Bu nedenle sorumluluk sahibi ve iyi niyetli bir köpek yetiştiricisi bulmanız gerekir. Kaldırım altı yetiştiricilerden kaçının. Yetiştiricinin sağlıklı, uyumlu köpek yavruları yetiştirmek için mümkün olan her şeyi yaptığından ve köpeklerin sağlığını önemsediğinden emin olun.
Conclusion
Yukarıdaki dört maddeyi, dikkatli bir şekilde uygularsanız, köpek beslemek konusunda iyi bir iş çıkarabilirsiniz. Aranızda böyle bir deneyim yaşayanlar varsa, yorumlarında belirterek bizlerle deneyimlerini ve yaşadıkları zorlukları paylaşabilirler.
İlginizi çekebilecek diğer içerikler: 4 Important Things to Know Before Adopting a Dog! Dog Care: The First 30 Days with Your New Dog!