design tech homes best of high tech homes and smart home technology of design tech homes min 2560x1707 akıllı ev 2 | Shuayip.com

3 Smart Home Systems in 3 Articles

Akıllı ev teknolojisi modern apartman dairelerinde bulunan, insanların hayatını kolaylaştırmayı ve güvenliğini arttırmayı hedefleyen yeni nesil sistemlerdir.

Bu sistemler özellikle yeni nesil evlerde bulunur. Özellikle güvenlik kaygısıyla geliştirilen bu teknolojik akıllı ev sistemleri modern çağda yoğun bir şekilde yaşayan insanların konforunu arttırma amacını taşır.

Akıllı ev sistemlerine genel olarak baktığımızda aydınlatma, ısıtma gibi tüm aletlerin uzaktan kontrol edilebildiğini görüyoruz. Bu tip sistemlerin entegre edildiği apartman dairelerinde ev sahipleri akıllı cihazlarla yani cep telefonları ya da tabletleri ile evlerinin güvenliğini, konforunu vb. pek çok özelliğini kontrol edebilmektedir.

Özel uygulama sistemleri ile çalışan bu teknoloji aynı zamanda evin garaj kapısının açılıp kapatılabilmesine, alarmın çalıştırılmasına ya da kahve makinesinin zamanlayıcısının kurulmasına olanak sağlar.

Akıllı ev sistemleri geleceğin mimarisi.
Gelişmiş Sistemler

Geleceğin Mimarisi: Akıllı Evler

Bu yeni sistemlerin geleceğin mimarisi olduğunu ifade edebiliriz. Dijital teknoloji ile birlikte çalıştırılan bu sistemler şehirlerde konforlu binalara olan ilgiyi de arttırmış durumda.

Mimarlar artık binaların tasarımını yaparken insanların yüksek işlev ve performans beklentilerini de karşılamaya çalışıyor. Bu süreçte özellikle de çevre dostu yapılara artan talep evlerde de karbon ayak izini azaltacak sistemlerin kullanılmasına neden oldu.

Bu sistemler sayesinde hem doğa dostu yöntemleri hayatına dahil eden hem konforunu hem de güvenliğini arttıran ev sahipleri evin hava kalitesinden iklimlendirmesine kadar neredeyse tüm özellikleri bu şekilde uzaktan kontrol edebiliyor.

Bu sistemlerin sürdürülebilir yaşam hareketine uygun olmasının da en büyük artı yönlerinden biri olduğunu ifade edebiliriz.

Artıları ve Eksileri

Bu sistemlerin entegre edildiği evlere baktığımızda bu dairelerdeki en büyük artının modern yaşayan insanlara sunduğu konfor alanı olduğunu görüyoruz.

İş hayatında oldukça yoğun çalışan ve evlerinde döndüğünde rahat etmek isteyen insanlar klimalarını uzaktan açıp evlerini soğutabiliyor, kahve makinelerini çalıştırıp evlerine döndüğünde dinlenebilir. Bunun dışında bu sisteme sahip evlerde içeri girdikten sonra bir şeyleri manuel olarak yapmanız gerekmediğinden ciddi anlamda zaman tasarrufu yapabiliyorsunuz.

Böyle dairelerde evden çıktıktan sonra acaba bir şeyi unuttum diye de düşünmenize gerek yok. Çünkü akıllı sistemler bir sorun olması halinde telefonunuza özel olarak uyarı gönderebiliyor. Uzaktan kontrol sağladığınız sistemden her türlü problemi çözebiliyorsunuz.

Akilli Ev Ozellikleri Gorseli scaled 1 akıllı ev 3 | Shuayip.com
Konforunuzu Arttırın

Bunun dışında bu sistemleri düzenli bir program dahilinde de çalıştırabiliyorsunuz. Mesela her sabah panjurların belli bir saatte açılmasını isterseniz, akıllı sistem panjuru o saatte açarak uyanmanıza yardımcı oluyor. Benzer şekilde çay makinenizi çalışması için programlarsanız her sabah taze demlenmiş çay kokusuna uyanabilirsiniz.

Bu sistemlerin tercih edilmesinin en büyük artılarından birinin de güvenlik olduğunu söylemek mümkün. Güvenliğine önem veren endişeli insanlar için dalgın olmaları halinde bile büyük kolaylık sağlayan bu sistemler çocuklu aileler için çok uygun. Evde olmadığında çocuğunu merak eden kişilerin uzaktan sağladığı kontrol ile içlerinin rahat etmesi mümkün.

Akıllı sistemler insan hayatını kolaylaştırıyor ve daha rahat etmesini sağlıyor. Peki ama bu sistemlerin problem yaratabileceğine dair endişesi olanlar neler düşünüyor? Böyle sistemler her ne kadar giderek daha yaygın hale gelmeye başlasa da bu konuda şüpheleri olan kişilerin de çok sayıda olduğunu ifade edebiliriz.

Evlerini uzaktan kontrol etmeye ya da böyle gelişmiş dijital teknolojik sistemlere adapte olamayan kişiler böyle bir dairede yaşamayı istemeyebiliyor.

Personal Evaluation and Conclusion

Bilimsel gelişmelerin giderek hız kazandığı günümüz dünyasında yapı sistemlerinin de bu şekilde değişmesine şaşırmamak gerek. Ancak tabi ki her konuda olduğu gibi bu sistemlerle ilgili de hem artı hem eksi yönler bulunuyor.

Artı yönleri arasında konforu ve güvenliği arttırma, kolaylık sağlama gibi maddeler varken eksi yönleri arasında ise ortaya çıkacak teknik arızaların giderilmesinin daha zor olması ile manuel geleneksel sistemlerin alışkanlığından kurtulamama gibi durumlar söz konusu. Mesela geleneksel sistemlere alışan yaşça büyük insanların böyle yenilikçi yöntemleri kullanması oldukça zor olabilir.

Genel anlamda bakınca bu sistemlerin çevre dostu olması ve enerji tasarrufu sağlaması onları küresel ısınmaya engel olma gibi konularda öne çıkartıyor diyebilirim. Mesela boşa açık kalan ışıkları kendisi söndüren, evde sadece sık kullanılan alanları ısıtan, kapatılmayan elektronik aletleri kapatan bu sistemler her tür cihazı tasarruf modunda tutabiliyor.

Hem doğanın korunmasına hem de ev ekonomisine sağladığı katkılar nedeniyle bütçesi yeten kişiler bu sistemleri tercih edebilir. Ayrıca çocuklu aileler de güvenlik kaygıları nedeniyle böyle evlerde yaşamak isteyebilir.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top