shuayip.com

8 Eco-Friendly Book Recommendations

Daha önceki yazılarımda küresel ısınmanın olumsuz etkilerinden, iklim krizinin neden olduğu doğal afetlerden ve bütün bunların bize nasıl ekolojik travma yaşattığından bahsetmiştim. Ayrıca Nature dostu adımlar atarak sürdürülebilirlik hareketine katılabileceğimizi anlatmış, atıklarımızı dönüştürmenin önemine değinmiştim.

Bugünkü yazımda da bu konulara meraklı olan ve tam bir çevreci olmasa bile artık hayatını içinde bulunduğumuz gezegene zarar vermeden geçirmek isteyenlerin yararlanabileceği book önerileri vereceğim. Bu alternatifleri inceleyip size uygun olanları satın alabilir, doğaya katkı sağlayacak küçük adımlar atmaya başlayabilirsiniz.

Neden Doğa Dostu Hayata Geçmeliyiz?

Eğer bu konunun neden bu kadar önemli olduğu konusunda aklınızda soru işaretleri varsa öncelikle şehirleşme, modern yaşam, dünyanın da teknolojinin ilerlemesi ile birlikte hızla gelişmesi gibi nedenlerle bozulan dengeden bahsedebiliriz.

Son dönemde yaşadığımız orman yangınları, seller, mevsim normallerinin dışında sıcaklıklar gibi problemleri de göz önünde bulundurduğumuzda bireysel olarak da bir şeyler yapmamız gerektiğini inkar edemeyiz.

Bu noktada karşımıza çıkan sürdürülebilirlik kavramı hem hayatımızı doğa dostu bir şekilde değiştirmemize hem de konuyla ilgili daha fazla farkındalık kazanmamıza yardım ediyor. Tüketim çılgınlığının doğaya verdiği zararın azaltılmasını sağlayan sürdürülebilirlik kavramı bireysel olarak gezegenimize yardımcı olmamız için de önemli.

Bütün bu konuları biraz daha derinlemesine incelemek ve yapabileceklerimiz hakkında fikir sahibi olmak için gelin birlikte doğa dostu, çevreci kitaplara göz atalım.

Doğa dostu kitaplar okuyarak bakış açınızı değiştirebilirsiniz
Küçük Adımlarla Büyük Fark Yaratabiliriz

Yeni Gerçeğimiz Sürdürülebilirlik

Listemizin ilk sırasında Gülin Yücel ve Levent Kurnaz’ın yazdığı iklim krizinin nasıl tersine çevrileceğiniz anlatan bir eser var. Bu kitabın içinde yazarların bu konuda ne gibi adımlar attıklarını ve bunun neyi değiştirdiğine dair bilgiler buluyoruz. Kitabı okuduktan sonra yazarlardan ilham alabilir ve onların kurduğu hayalleri baz alarak konuya ortak bir pencereden bakmaya başlayabiliriz.

Sıfır Atık için 101 Yol

Bu kitabın yazarı Kathryn Kellogs. Yazarın son iki yılda biriktirdiği tüm çöplerin sadece küçük bir kavanoz kadar olması bizi hayrete düşürüyor ve kendi yapabileceklerimizle ilgili bilgiler veriyor. Bu durum her ne kadar inanması oldukça güç olsa da karbon ayak izimizi sıfıra yaklaşacak kadar azaltmamız mümkün. Kitabın içinde atıklarınızı azaltmak için neler yapabileceğinize dair çok pratik öneriler bulabilir ve bu fikirleri deneyebilirsiniz.

Zehirsiz Ev

Listemizin üçüncü sırasındaki kitap ise Mercan Yurdakule’nin yazdığı Zehirsiz Ev kitabı bulunuyor. Bu eseri diğerlerinden ayıran en önemli özelliğinin içerdiği öneriler olduğunu ifade edebiliriz. Eğer basit bir şekilde yaşantınızı değiştirmek istiyorsanız bu kitabı alıp temizlik ürünlerinizi çöpe atabilirsiniz. Hayatımızdaki zehirli maddelerin ortadan kalkması ile birlikte çok daha sağlıklı olacağımızdan eminim.

Minimalizm: Geriye Kalan Her Şey

Minimal yaşam ile ilgilenenlerin ve yaşamını küçültmek isteyenlerin çok seveceği bir eser olan Minimalizm: Geriye Kalan Her Şey’in yazarları Joshua Fields Millburn ve Ryan Nicodemus. Kitabın ana teması iki arkadaşın kurumsal hayatlarını bırakıp nasıl kendilerine farklı bir yol çizdikleri ile ilgili. Hayatlarını tamamen değiştiren bu iki arkadaş aslında bize mutluluğu nasıl yakaladıklarını anlatıyor.

Sürdürülebilir Yaşam Rehberi

Listemizin beşinci sırasında modern yaşamın içinde bozulan doğal dengelerin nasıl eski haline döndürülebileceğini anlatan bir eser var. Öykü Yaman ve Emine Aksoydan’ın editörlüğünü yaparak düzenlediği bu eser çevreyi korumak adına yaşam şeklimizi ve beslenme düzenimizi nasıl değiştirebileceğinizi gösteriyor. Biraz daha bilinçli yaşamak isteyen herkesin mutlaka okuması gereken bir eser olduğunu ifade edebiliriz.

You Can Change Your Life

Sade

Begüm Başoğlu ve Ege Erim’in kaleme aldığı bu eser kalabalıkların içinde yapayalnız kaldığımıza vurgu yapıyor. Eğer siz de böyle hissediyor ve kendi hayatınızın merkezi olmak istiyorsanız bunun yolu sadeleşmekten geçiyor. Sınırlarınızı belirleyebildiğiniz az ama öz bir hayat tarzınız olsun istiyorsanız kitabı alıp hemen harekete geçebilirsiniz.

Erken Çocukluk Döneminde Çevre Eğitimi ve Sürdürülebilirlik

Listemizin son sırasındaki bu eser gerçekten oldukça önemli. Çocuklu aileler ve yaşça küçük kişilere bu konuda bir şeyler öğretmek isteyenler için ideal olan bu eser bilinçli insanlar yetiştirip küresel ısınma gibi sorunlara dur diyebileceğimizi ifade ediyor. Çocukların çevre konusunda bilgilendirilmesi genç nesillerin daha farklı adımlar atarak bozulan dengeyi eski haline getirmesi için oldukça büyük bir önem taşıyor. Bu kitabı alıp çocuklarınızla birlikte okuyabilir, onların da farkındalık kazanmasına destek olabilirsiniz.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top