Evde Bakılabilecek Hayvanlar - shuayip.com

Animals to Keep at Home: List 2!

Evde bakılabilecek hayvanlar serimiz, ikinci listeyle kaldığı yerden devam ediyor. Evde besleyebileceğiniz sıra dışı hayvanları ve özelliklerini öğrenmek için sayfayı kaydırın!

Evde Bakılabilecek Hayvanlar

1. Balık

Akvaryum balığı - shuayip.com
Akvaryum balığı – shuayip.com

Balıklar, kedi ve köpek gibi yaygın olarak tercih edilen diğer evcil hayvanlar için fazla zamanı veya yeri olmayan insanlar için ideal bir seçenektir. Ayrıca balıklar için bir akvaryum seçerek evin dekorasyonu aydınlatılabilir ve tüm aile için eğlenceli olabilir. Bir akvaryumda yüzen balıkları seyretmenin strese iyi geldiği ve insanları sakinleştirdiği bilinen bir şeydir.

Evcil balıkların birçok şekli, boyutu ve rengi vardır, bu nedenle ne tür bir balık almanız gerektiğini düşünmeniz gerekir. Popüler evcil hayvanlardan olan balık türlerinin bazılarının bakımı oldukça kolaydır. Pet balık da denilen evcil balıklar, genellikle bir akvaryumda tutulur. Akvaryumun içindeki suyun sıcaklığı önemlidir.

Zira bazı balıklar yalnızca ılık suda yaşayabildiği için suyun sıcaklığını doğru seviyede tutmak gerekir. Bu nedenle otomatik olarak açılıp kapanan bir su altı ısıtıcısı gibi ekipmanlara ihtiyacınız olabilir. Buna ek olarak akvaryumda suyun hareket etmesi için bir hava pompası ve suyu temiz tutmak içinse özel bir filtre bulunmalıdır.

Ayrıca sağlık açısından balıklar her gün küçük miktarlarda beslenmeli ve akvaryum düzenli olarak temizlenmelidir. En popüler akvaryum balıkları şu şekildedir: Japon Balığı, Neon Tetralar, Betta Balığı, Mollies & Platys, Zebra Balığı, Koi Balığı, Pirana vs.

Bunları biliyor muydunuz? Dünyanın en uzun akvaryum balığı 2003 yılında Hollanda’da kayıtlara geçmiştir. Balığın uzunluğu 47,4 cmis.

2. Tavşan

Tavşan - shuayip.com
Evde beslenebilecek hayvanlar – shuayip.com

Sevimli, minik ve şirin görünümleriyle oldukça popüler olan tavşanlar, harika evcil hayvanlardır. İyi bir şekilde yaşam sürebilmeleri için genel olarak barınma, egzersiz, sosyalleşme ve özel bir beslenme şeklinde ihtiyacı vardır. Bazı ırklar, özellikle de uzun tüylü tavşanlar, günlük bakım gerektirebilir. Dolayısıyla sahiplenmeden önce bir tavşana bakmanın yükümlülüklerini ve tüm gereksinimlerini bilmeniz önemlidir.

Genellikle çevrelerine ve cinslerine bağlı olarak ortalama 5 ila 8 yıl yaşarlar. Ancak 12 yıla kadar yaşayabilenler de vardır. Dolayısıyla bir tavşan sahiplenmeye karar verdiyseniz, ona uzun süre bakmaya hazır olmalısınız. Tavşanlar otobur canlılardır ve sadece bitki (meyve – sebze) ile beslenirler. 

Doğal besinleri genellikle şunlardan oluşur: Bitkiler veya çalılar, otlar, yabani otlar, bazı çalıların ve ağaçların kabukları vs. Ayrıca vücut ve diş sağlığını koruyabilmek için yüksek lifli gıdalarla beslenmelidirler. Dişleri sürekli büyüdüğü için sürekli yemek yemeleri ve dişlerin aşındırılması gerekir. Çoğu zaman kapalı ortamda kalan veya günde birkaç saat çime erişimi olmayanlar için alternatif bir lif kaynağı olarak ot samanı kullanılabilir. 

Bununla birlikte çim kupürleri hızla fermente olduğu ve sindirim rahatsızlığına yol açtığı için tavşanlara verilmemelidir. Lahana, marul, brokoli ve kereviz gibi taze yeşil sebzeler, günlük beslenme rutinine dahil edilmelidir. Fakat taze yeşil sebzeler, onların tek besin kaynağı olmamalıdır.

Zira bu besinlerin lif içeriği çok düşüktür. Dolayısıyla yüksek lifli gıdalar da sağlanmalıdır. Tavşanlar sosyal hayvanlardır. Buna karşın evinizde tavşan için özel bir barınak (kutu ve kulübe gibi) olmalıdır. Dolayısıyla tavşanın kendi başına dinlenebileceği bir yeri olduğundan; fakat aileden tamamen uzak olmadığından emin olmalısınız. 

3. Kaplumbağa

Su Kaplumbağası - shuayip.com
Kaplumbağa – shuayip.com

Kaplumbağa, size bakımı kolay bir evcil hayvan gibi görünebilir; fakat kaplumbağa bakımı sanıldığı kadar kolay değildir. Kaplumbağalar etkileşim gerektirmeyen canlılardır. Bununla birlikte belirli hastalıkları taşıyabilirler. Ayrıca uzun ömürlü oldukları için belki de sahiplerinden bile uzun yaşayabilirler. Tüm kaplumbağaların göz önünde bulundurulması gereken karmaşık barınma ve beslenme gereksinimleri vardır.

Kaplumbağaların evde beslenebilen çok çeşitli türleri mevcuttur. Bunlardan bazıları zamanla çok fazla büyüyebilirken; bazıları diğerlerinden daha sosyal ve daha az agresif olabilmektedir. ,En önemlisi de her kaplumbağa türünün alan, aydınlatma ve beslenme açısından farklı gereksinimleri vardır.

En çok tercih edilen kaplumbağa türleri şunlardır: Kızıl yanaklı su kaplumbağası, Afrika Sideneck Kaplumbağası, Kara Kaplumbağası (Kutu kaplumbağası da denir), Boyalı Kaplumbağa, Harita Kaplumbağası, Misk Kaplumbağası vs.

4. İguana

İguana - shuayip.com
Evde beslenebilecek hayvanlar – shuayip.com

Orta ve Güney Amerika’ya özgü bir kertenkele türü olan İguana, en popüler evcil hayvanlardan biridir. Ancak yüksek düzeyde bakıma ihtiyaç duyarlar. İguanaların katı beslenme ve barınma gereksinimleri vardır. Bununla birlikte fazlasıyla büyüyebilir, uzun süre yaşayabilir ve zaman içerisinde çok güçlenebilirler. 

Ayrıca evcilleştirilmeleri zor olabilir ve düzenli olarak ele alınmazlarsa saldırgan olabilirler. Bu, iguanaların iyi evcil hayvanlar yapamayacağı anlamına gelmez, ancak taahhüdü en başından anlayan kişiler tarafından sahiplenilmelidirler.

5. Gine Domuzu

Gine Domuzu - shuayip.com
Gine Domuzu – shuayip.com

Cavie olarak da bilinen Gine Domuzu, arkadaş canlısı ve meraklı evcil hayvanlardır. Ancak, sağlıklı ve mutlu kalmalarını sağlamak için bağlılığa ve düzenli ilgiye ihtiyaçları vardır. Gine domuzları, sosyal cep hayvanlarıdır, kolayca evcilleştirilirler ve yaklaşık 10 yıla kadar yaşayabilirler. Dost canlısı yapıları onları harika evcil hayvanlar yapar. Ayrıca çok zekidirler.

Gine domuzları otobur canlılardır. Beslenmeleri için gerekli olan gıdalar ise şöyledir:

  • Kaliteli taze ot veya ot samanı (Bu, sürekli büyüyen dişlerini aşındırmak için önemlidir)
  • Brokoli, lahana (az miktarda), kereviz, hindiba, Brüksel lahanası ve koyu yapraklı marul çeşitleri gibi her gün taze, yapraklı yeşil sebzeler, fesleğen, kişniş, karahindiba, dereotu, nane ve maydanoz gibi otlar. 
  • Ara sıra havuç tepesi verilebilir.
  • Az miktarda narenciye ve kivi gibi günlük C vitamini kaynağı
  • Temiz, tatlı su

Gine domuzları, egzersiz yapmak için çok fazla alana ihtiyaç duyarlar. Alanları ne kadar geniş olursa, onlar için o kadar iyidir. Her gün geniş, çimenli, yırtıcılardan uzak ve güvenli bir alanda egzersiz yapmalıdır. Ayrıca dişlerini aşındırması için işlenmemiş tahtadan yapılmış bir çiğneme kütüğü ve saklanabileceği kutular gibi ihtiyaçları vardır.

Conclusion

Yukarıda bilgi verilen evcil hayvanlarla ilgili düşüncelerinizi ve bu hayvanlardan herhangi biri ile ilgili deneyimlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın.

You may be interested in: Evde Beslenebilecek Hayvanlar: 4 Sevimli Dost!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top