shuayip.com

Evde Nasıl Sebze Yetiştirilir?

Pandemi dönemiyle birlikte artık hepimiz yediğimiz içtiğimiz şeylere biraz daha dikkat eder hale geldik. Siz de organik ürünleri seviyor ve sık sık tüketiyor musunuz? O zaman sizin için güzel bir haberim var, artık bu ürünleri dışarıdan alıp onca para harcamanıza hiç gerek kalmayacak çünkü evinizde de sebze yetiştirebileceksiniz.

Bugünkü yazımda sizin için evde nasıl domates, patlıcan ve biberiye gibi sebzeler yetiştirebileceğinizi derlemek istedim. Yeni bir hobiye başlamak ve hem kendiniz hem de sevdikleriniz için daha lezzetli, sağlıklı yiyecekler yetiştirmek istiyorsanız birazdan bahsedeceğim püf noktalarını kullanabilirsiniz. Dalından taze sebzeleri toplayıp güzel yemekler yapmaktan çok zevk alacağınızdan eminim.

Evde sebze yetiştirebilirsiniz
Evde Organik Ürünler Yetiştirebilirsiniz

Evde Sebze Yetiştiriciliği

Modern çağda kırsal alana ulaşımımız giderek zorlaştı ve artık endüstriyel olarak üretilmiş yiyecekleri kolayca satın almaya alıştık. Ama çoğumuz marketlerden aldığımız sebzelerin tadını beğenmiyoruz, köylerde yetiştirilen o taze, organik ürünlerin lezzetini aradığımız için de farklı alternatifler arıyor, çok para harcamak durumunda kalıyoruz.

Bütün bunlar size de tanıdık geliyorsa artık bu problemi çözmek için harekete geçebilirsiniz. Evde sebze yetiştirmek aslında hiç de düşündüğünüz kadar zor değil, bunun için illa bir balkonuz ya da bahçeniz olması da gerekmiyor. Bir saksı, biraz toprak ve birkaç tohumla hemen işe başlayabilirsiniz. Sadece püf noktaları bilmeniz yeterli.

Domates

Evde organik ürünler yetiştirmeye başlarken öncelikle domates gibi biraz daha basit bir şeyi denemeyi tercih edebilirsiniz. Domates evde en kolay yetiştirilebilen yiyeceklerden biri olduğu için sizi fazla uğraştırmayacak.

Bunun için öncelikle domates çekirdeklerini biriktirmeniz gerekiyor. Domates çekirdeklerini belli bir süre boyunca nemli bezin içinde bekleteceksiniz. Ancak eğer bu size zor geliyorsa domatesleri yuvarlak şekilde doğrayıp doğrudan toprağa gömebilir, yapı marketlerde ya da zincir mağazalarda satılan tohumlardan alabilirsiniz.

Domatesi yetiştirmek için kullanılacak toprağın peat türünde olması gerekiyor. Orta boy uygun bir saksıya ekim işlemini yaptıktan sonra domatesinizi düzenli olarak sulamayı unutmamalısınız. Ayrıca domatesin güneş ışığına doğrudan maruz kalmayı sevmediğini de aklınızda bulundurun. Bir süre sonra dalından domateslerinizi toplamaya başlayabilirsiniz.

domates sebze 1 | Shuayip.com
Domates

Ginger

Domates gibi kolay bir yiyeceğin ardından biraz daha farklı bir ürüne geçelim. Daha önce toprakla uğraştıysanız ve bu tür şeylerden zevk alıyorsanız belki de biraz daha komplike bir şeyler yetiştirmek isteyebilirsiniz. Böyle bir isteği olanlar için zencefil en uygun seçenek olacak.

Zencefil yetiştirmek için tek yapmanız gereken kök zencefili parçalara ayırmak olacak. Sonrasında suyun içinde bekletip toprağa ekmeniz gerekiyor. Kök zencefili ayırdığınız parçalar kendi kendilerine tamamlanacak ve birden çok zencefil elde etmiş olacaksınız. Kışın bağışıklık sistemini güçlendirmeye de birebir olan zencefille çaylarınıza tat katabilirsiniz.

Limon

Eğer evinizin mis gibi kokmasını istiyorsanız ve siz de neredeyse her şeyin içine limon koymaktan hoşlananlardansanız o zaman evde kendi limonlarınızı yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Bunun için öncelikle limon çekirdeklerini bir süre nemli bir pamuğun içinde bekletmeniz gerekiyor.

Filizlenen çekirdekleri uygun bir saksıya ektikten sonra düzenli olarak sulamayı unutmayın ve saksının yerini değiştirmeyin. Bir süre sonra küçük ve şirin bir limon ağacınız olacak. Taze limonlarınızı toplayıp birbirinden lezzetli yemekler yapabilirsiniz.

limon cekirdeginden limon yetistirme 20 sebze 2 | Shuayip.com
Limon

Patlıcan

Patlıcan evde yetiştirilmesi mümkün gibi görünmeyen sebzelerden biridir ama sanılanın aksine evde bu yiyeceği yetiştirmek mümkün. Çok çeşitli yemekler ve salatalar yapabileceğiniz bu yiyeceğin sağlık açısından yararları da saymakla bitmiyor.

Patlıcan yetiştirmek için tek yapmanız gereken tohumları toprağa ektikten sonra on gün kadar oda sıcaklığında bekletmek. Toprağın çimlendiğini gördüğünüzde mümkünse saksıyı daha serin ve aydınlık bir yere koymanız gerekiyor. Suyunu düzenli verir ve sık sık toprağını havalandırırsanız harika patlıcanlarınız olacak.

Biberiye

Son olarak da Spring döneminin en güzel kokulu sebzesinin nasıl yetiştirileceğinden bahsetmek istiyorum. Yemeklerinizin daha güzel kokmasını sağlayacak biberiye ile lezzetli et ve balıklar da pişirebilirsiniz. Ayrıca biberiye çayı da sağlık açısından oldukça yararlıdır.

Biberiye yetiştirmek için kumlu bir toprağa ihtiyacınız var. Mümkünse kullanacağınız toprak az kireçli olmalı. Saksıya bolca bu topraktan koyduktan sonra tohumları ekeceksiniz. Sonrasında üç dört santim daha toprak eklemeniz gerekiyor. Can suyunu verdikten sonra üç dört günde bir sulamanız yeterli.

Her mevsim ekebileceğiniz biberiye soğuk havalara da dayanıklı olduğu için onu sadece ışık alan bir yere yerleştirmeniz yeterli olacaktır. Kısa sürede biberiyelerinizi toplamaya başlayabilirsiniz.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top