Keratin Nedir?

What is Keratin? What Does It Do? 4 Questions about Keratin and Its Benefits!

Keratin nedir? Keratin ne işe yarar? Keratin, saçtaki kırılmayı, ısı hasarını ve kabarmayı önlemek için saçı güçlendirmeye yardımcı olan bir proteindir. Güçlü ve sağlıklı saçları korumak adına hayati bir öneme sahip olan keratin bakımı, güzellik salonlarında, kuaförlerde ve hatta evde bile kolayca uygulanabilir bir şeydir. Keratin nedir, ne işe yarar? Keratinin faydaları nelerdir? Öğrenmek için okumaya devam edin!

1. Keratin nedir?

Keratin, cildin yüzeyindeki epitel hücrelerde bulunan bir protein türüdür. Tırnakların, saçın ve cildin sağlığı, yapısı ve hassasiyetinden farklı keratin türleri sorumludur. Dolayısıyla keratini, destek ve koruma bariyeri sağlayan ara filament oluşturan bir protein olarak tanımlayabiliriz.

Keratin nedir?
4 Soruda Keratin ve Faydaları!

2. Keratin ne işe yarar?

Tırnakların, saçın ve cildin sağlığı, vücutta bulunan keratin miktarına bağlıdır. Ekstrakte edilebilir bir ürün madde olan keratin; saç, cilt ve tırnak sağlığına yardımcı olmak için tedavilerde, takviye gıdalarda ve diğer ürünler içerisinde kullanılabilir.

Keratin, saç, tırnak ve cildin dış tabakasının dokularını oluşturmaya yardımcı olur. Ayrıca organların ve vücudun diğer kısımlarının astarındaki hücrelerde bulunur. Akciğer, meme, kolorektal, mesane, baş ve boyun kanserleri dahil olmak üzere farklı tipte epitel hücre kanserleri olan hastalarda belirli keratinler normalden daha yüksek miktarlarda bulunabilir. 

Kandaki spesifik keratin miktarını ölçmek, kanser tedavisini planlamaya veya tedavinin ne kadar işe yaradığını görmeye yardımcı olabilir. Buna ek olarak kanserin yeniden nüksedip etmediğini anlamayı da kolaylaştırabilir. Dolayısıyla keratin, bir tür tümör belirtecidir. Sitokeratin olarak da adlandırılır.

Keratin Çeşitleri

İnsan genomu tarafından genetik olarak kodlanan ve vücut tarafından üretilen 54 çeşit keratin vardır. Bunların yarısı saçta, kalan kısmı ise vücudun her yerinde foliküller içinde bulunur. Keratin çeşitleri dört farklı grupta incelenebilir.

Tip I

Tip I keratin, daha küçük ve daha asidik keratin türü olarak kategorize edilir.

Tip II

Tip II keratin, Tip I muadillerinden daha büyüktür ve nötr bir pH’a sahiptir. Tip II keratin, proteinleri sentezlerken ve hücre aktivitesini düzenlerken her iki tipin eşleşmelerini dengelemeye yardımcı olabilir.

Alfa-Keratin

Alfa-keratin, insanlarda ve diğer memelilerin yünlerinde bulunan özel bir keratin formudur. Alfa-keratinin yapısı lifli ve sarmaldır. Tip I ve Tip II keratin alfa kategorisine dahil edilebilir.

Beta-Keratin

Beta-keratin, polipeptit zincirleri olarak sınıflandırılır. Yalnızca kuşlarda ve sürüngenlerde bulunur. Bununla birlikte bu türler ayrıca alfa – keratine de sahip olabilir. Keratinin, kuşların genel evrimine büyük katkıda bulunduğu bilinmektedir. Hem alfa hem de beta keratin, kuşların ayaklarının, pullarının, gagalarının, derisinin ve tüylerinin bileşimini korumasına yardımcı olur.

Keratin Nedir?
4 Soruda Keratin ve Faydaları!

3. Keratinin faydaları nelerdir? Keratin bakımı saç için önemli midir?

Kişinin saçlarında bulunan keratin, saç fiziksel ve kimyasal etkenlere, güneş veya tuzlu su gibi olumsuzluklara maruz kalıp zarar gördüğünde tükenir. Keratin kaybı saçın korteksini açığa çıkarır ve saçı kırılma, dökülme ve elektriklenme gibi hasarlara karşı daha duyarlı hale getirir. Bu kayıp keratini yenilemek, saç tellerini onarmaya yardımcı olarak, tekrar pürüzsüz, parlak ve canlı görünmelerini sağlar.

Keratin bakımı

Herhangi bir güzellik merkezinde veya kuaförde, keratin bakımı yaptırarak, saçlarınızın saha sağlıklı bir görünüm elde etmesini sağlayabilirsiniz. Keratin ile saç düzleştirme işlemi, kimyasal bir koruyucu ile birleştirilmiş sıvı bir keratin versiyonunu saça bağlayarak ve ardından saça fön çekerek yapılır. Bu şekilde saç hem bakım görmüş hem de düzgün bir şekle girmiş olur. Bu işlem, nemin saça nüfuz etmesini sağlar ve dolayısıyla kabarmayı engeller.  

Saçınız fazlasıyla kıvırcıksa keratin yumuşatma işleminin, saçınızı tamamen düzleştirmeyeceğini, yalnızca bukleleri yumuşatacağını bilmelisiniz. Bu sebeple dümdüz bir saç beklentiniz olmamalı. Ancak bu işlem sonucunda saçınızı şekillendirmeniz ve saç bakımınızı yapmanız son derece kolaylaşacaktır. 

Üstelik söz konusu işlemin etkisi 4 aya kadar devam etmektedir. Velhasıl Keratin yumuşatma, saçınızı dört aya kadar pürüzsüz ve şık tutacak yarı kalıcı bir çözümdür. Böyle kalıcı (veya pahalı) bir çözümü tercih etmiyorsanız, keratin içeren saç bakım ürünlerini kullanabilirsiniz. 

Keratin Nedir?
4 Soruda Keratin ve Faydaları!

4. Keratin bakımının yan etkileri var mı?

Keratin kullanımının tek başına saç, cilt ve tırnak sağlığı için tehlikeli olduğuna dair çok fazla kanıt olmamasına rağmen, keratin bakımı esnasında eklenebilecek kimyasallar çeşitli yan etkilere yol açabilir. Bu kimyasallardan biri olan Formaldehit, keratin içeren saç ürünlerini düzenli olarak kullananlar için bir problem olmuştur.

Formaldehit kullanımı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir:

  • Kaşıntı
  • Gözlerde batma hissi
  • Burun ve boğaz tahrişi
  • Alerjik reaksiyon
  • Ciltte döküntü ve kaşıntı
  • Yanıklar veya kabarcıklarla ortaya çıkabilen kafa derisi tahrişi
  • Ruh hali değişiklikleri
  • Saç dökülmesi ve saç yıpranması

Formaldehite uzun süre maruz kalmanın kanserojen (kansere neden olan) etkileri olduğu da bilinmektedir. Dolayısıyla dikkat etmekte fayda var.

Conclusion

Keratin saç sağlığı açısından oldukça önemli bir protein… Bu nedenle keratin içeren hair care productsni kullanmakta fayda var. Daha önce keratin bakımı yaptırdıysanız, deneyimlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!

Some titles that may interest you:

Best Hair Care Products: Say Goodbye to Damaged Hair with 4 Different Products!

How to Care for Hair? 6 Important Points for Proper Care!

Wag Maşa: Bakımlı Saçların Yeni Gözdesi!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top