Lazer epilasyon, istenmeyen tüy sorunu çözmek için konsantre bir ışık demeti (lazer) kullanan tıbbi bir prosedürdür. Lazer epilasyon sırasında lazer, kıldaki pigment (melanin) tarafından emilen bir ışık yayar. Işık enerjisi ısıya dönüştürülür, bu da deride kıl üreten tüp şeklindeki keselere (kıl kökleri) zarar verir. Bu hasar gelecekteki tüy büyümesini engeller veya geciktirir.
Lazer epilasyon, tüylerin uzamasını uzun süre etkili bir şekilde geciktirse de genellikle kalıcı epilasyonla sonuçlanmaz. İlk epilasyon için birden fazla lazer epilasyon seansı gereklidir ve ekstra seanslara da ihtiyaç duyulabilir. Lazer epilasyon en çok açık tenli olup; koyu renkli tüylere sahip olan kişilerde etkilidir, ancak istenirse tüm cilt tiplerinde başarıyla kullanılabilir.
Doğru lazer epilasyon nasıl yapılır?
Lazer epilasyon istenmeyen tüyleri azaltmak için kullanılır. Yaygın tedavi bölgeleri arasında bacaklar, koltukaltları, üst dudak ve bikini bölgesi bulunur. Bununla birlikte, göz kapağı veya çevresi hariç hemen hemen her bölgedeki istenmeyen tüyleri lazerle azaltmak veya geciktirmek mümkündür. Dövmeli ciltlerde lazer tedavisinin kullanılması önerilmemektedir.
Kıl rengi ve cilt tipi lazer epilasyonun başarısını etkiler. Temel prensip, cildin pigmentinin değil, tüyün pigmentinin ışığı emmesi gerektiğidir. Lazer cilde zarar vermeden sadece kıl köküne zarar vermelidir. Bu nedenle, en iyi sonuçlar, tüy/kıl ve ten rengi (koyu kıl ve açık ten) arasındaki kontrastlarda (fark/zıtlık) görülür. Kıl ve ten rengi arasında çok az kontrast (fark, zıtlık) olduğunda, lazer ışınlarının cilde zarar verme riski daha fazladır.
Ancak bununla birlikte lazer teknolojisindeki ilerlemeler, bu epilasyon yöntemini daha koyu tenli insanlar için de bir seçenek haline getirmiştir. Lazer epilasyon, ışığı iyi emmeyen kıl renklerinde daha az etkilidir: Sarı veya beyaz. Ancak açık renkli tüyler için lazer tedavi seçenekleri geliştirilmeye devam etmektedir.
Lazer epilasyonun zararlı nelerdir? Riskler
Lazer epilasyonun olası yan etkileri, cilt tipine, tüy rengine, tedavi planına, tedavi öncesi ve sonrası bakıma uyulmasına göre değişir. Lazerin en yaygın yan etkileri şunlardır:
- Cilt tahrişi: Lazer sonrası ciltte geçici rahatsızlık, kızarıklık ve şişlik olabilir. Oluşan belirti veya semptomlar genellikle birkaç saat içinde kaybolur.
- Pigment değişiklikleri: Lazer, etkilediği cildi koyulaştırabilir veya aydınlatabilir. Bu değişiklikler geçici veya kalıcı olabilir. Cilt rengi açma öncelikle tedaviden önce veya sonra güneşe maruz kalanları ve daha koyu tene sahip olanları etkiler.
Lazer nadiren, cilt dokusunda kabarma, kabuklanma, yara izi veya başka değişikliklere neden olabilir. Diğer düşük ihtimalli yan etkiler arasında, özellikle koyu tenli olanlar başta olmak üzere, tedavi edilen tüylerin ağarması veya tedavi edilen alanların çevresinde aşırı tüy uzaması gibi durumlar yer alır.
**Ciddi göz yaralanması olasılığı nedeniyle göz kapakları, kaşlar veya çevresindeki alanlar için lazer önerilmez.
Lazer epilasyon yaptırmadan önce dikkat edilmesi gerekenler!
Lazer yaptırmayı düşünüyorsanız, dermatoloji veya kozmetik cerrahi gibi bir uzmanlık alanında, kurul onaylı ve cilt tipinize göre epilasyon deneyimi olan bir doktor seçmelisiniz. İşlemi bir doktor asistanı veya lisanslı hemşire yapacaksa, tedaviler sırasında bir doktorun gözetiminde ve yerinde hazır bulunduğundan emin olun. Tıbbi yetkinliği olmayan personelin lazer epilasyon yapmasına izin veren salonlar veya diğer tesisler konusunda dikkatli olun.
Lazer epilasyondan önce, bunun sizin için uygun bir tedavi seçeneği olup olmadığını belirlemek için doktorunuzla bir konsültasyon planlayın. Doktorunuz muhtemelen aşağıdakileri yapacaktır:
- İlaç kullanımı, cilt bozuklukları veya yara izi geçmişi ve geçmiş epilasyon prosedürleri dahil olmak üzere tıbbi geçmişinizi gözden geçirme
- Lazerin sizin için yapabilecekleri ve yapamayacakları dahil olmak üzere riskleri, faydaları ve beklentileri belirleme
- Öncesi ve sonrası değerlendirmelerle birlikte uzun vadeli incelemeler için kullanılacak fotoğraflar çekme
Doktorunuz size ayrıca lazer epilasyona hazırlanmak için özel talimatlar da sunacaktır. Bunlar talimatlar genel olarak şunlardan oluşur:
- Güneşten uzak durmak: Tedaviden önce ve sonra güneşe maruz kalmamak için doktorunuzun tavsiyelerine uyun. Dışarı çıktığınızda vücudunuza geniş spektrumlu bir güneş kremi sürün.
- Cildinizi aydınlatmak: Cildinizi koyulaştıran bronzlaştırıcı cilt kremlerinden kaçının. Yakın zamanda bronzlaşmış veya daha koyu bir cildiniz varsa, cilt beyazlatıcı bir krem kullanmanız veya lazer işlemi için beklemeniz gerekebilir.
- Diğer epilasyon yöntemlerinden kaçınmak: Cımbız, ağda ve standart epilasyon aletleri tedaviden en az dört hafta öncesine kadar kullanılmamalıdır.
- Kan sulandırıcı ilaçlardan kaçınmak: Aspirin veya iltihap önleyici ilaçlar gibi kan sulandırıcı ilaçları kullanmayı işlemi başlatmadan önce bırakın.
- Tıraş: Lazer seansından bir gün önce tıraş yapılması önerilir. Yanmış tüylerden yüzeyde cilt hasarına neden olabilecek derinin üzerindeki tüyleri alır ve derinin altındaki tüy şaftını sağlam bırakır.
Conclusion
Lazer epilasyon sonrası tüyler nasıl olur?
Tüyler, lazer sonrası hemen dökülmezler, dökülmeleri günler ve hatta haftalar sürebilir. Bu, devam eden tüy çıkması veya uzaması gibi görünebilir. Bu nedenle tekrarlanan seanslar genellikle gereklidir çünkü tüy çıkması veya tüy kaybı bir döngü içinde doğal olarak meydana gelir. Lazer tedavisinin en iyi etki etkisini yeni uzamaya başlamış olan tüy köklerinde gösterir.
Lazer sonrası sonuçlar kişiden kişiye önemli ölçüde değişir ve tahmin edilmesi zordur. Çoğu insan birkaç ayda sonuç elde ederken; kimilerinin yeterli bir sonuç etmesi yıllar alabilir. Ancak lazer, kalıcı epilasyon garantisi vermez. Fakat tüyleri önemli ölçüde azaltır ve çıkan kıllar genellikle daha ince ve daha açık renklidir. Dolayısıyla uzun süreli tüy azaltma için fazla sayıda lazer seansına ihtiyacınız olabilir.
Mutlaka okuyun: Philips Lumea Prestige IPL Epilatör İncelemesi: En Az 10 Özellik!