Mutfakta Bitki Yetiştirme - shuayip.com

Mutfakta Yetiştirilen 10 Muhteşem Yenilebilir Bitki!

Mutfağınızı hobi bahçesine çevirmeye ne dersiniz? Bitki yetiştirmek öyle sandığınız kadar da zor bir şey değil. Mutfakta kullandığınız çoğu sebzeyi mutfağınızda yetiştirebilirsiniz. Ayrıca kendi yetiştirdiğiniz bitkilerin verdiği haz inanılmazdır. Mutfağınızda yetiştirebileceğiniz 10 bitkiyi sizin için derledik..

1. Marul

Mutfakta Bitki Yetiştirme
Marul

Mutfakta yetişen bitkiler arasında marul belki de dünyanın en kolay yetişen sebzesidir. Marulun kökünü su dolu bir kaba daldırın ve öylece bir köşeye bırakın. Gelişmeyi birkaç gün içerisinde fark edeceksiniz. Yaklaşık 6-7 gün sonra toprağa ekime hazırdır ve aşağı yukarı 3-4 hafta sonra hasat edebilirsiniz.

2. Zencefil

toz zencefil 200 gr mutfak 1 | Shuayip.com
Ginger

Sınırsız faydası bulunan zencefili yetiştirmek gerçekten çok basittir. Bir parça taze zencefili saksıya ekmeniz yeterlidir. Zencefil, ışığı sever ancak direkt güneş ışığından asla hoşlanmaz, bu sebeple direkt güneş ışığının gelmediği aydınlık alanlar zencefilin en sevdiği alanlardır. Sulamayı unutmayın, zencefil kısa sürede hasada hazır olur. Yeniden yetiştirmek istediğiniz zaman hasat ettiğiniz zencefilden bir parça kesip toprağa ekin ve bütün işlemleri tekrarlayın.

3. Limonotu

limon otu mutfak 2 | Shuayip.com
Limonotu

Birazcık limonotunu bir bardak suya yerleştirin ve aydınlık alana koyun. 6-7 gün içerisinde gelişmeyi gözlerinizle göreceksiniz. Ardından toprağa geçirin ve aydınlık bir alanda sulamaya devam edin. 30 santimetre boya ulaştığında hasat edebilirsiniz ve kullanabilirsiniz. Köklerini sökmenize gerek yok kalan kısımlar büyümeye devam edecektir.

4. Pırasa

080220211326221889863 mutfak 3 | Shuayip.com
Pırasa

Yemek yapmak için kullandığınız pırasa parçalarının artan kısımlarını bu iş için kullanabilirsiniz. Bu parçaları suya koyup aydınlık alanda 1 hafta bekletin, gelişmeyi göreceksiniz. Ardından pırasayı toprağa geçirin ve sulamaya devam edin. Pırasa soğuğa dayanıklı olmadığı için kışın ev içerisinde bakılması gerekir. Saksıdaki pırasa kısa bir süre içinde büyüyecek, yeterli boya ulaştığında hasat edin ve saksıda kalan kökü sulayın. Pırasa büyümeye devam edecektir.

5. Roka

rokka mutfak 4 | Shuayip.com
Roka

Sofradaki leziz balığın can dostu, ekşi limonun tek arkadaşı roka, mutfağınızda yetişebilen bir diğer türdür. Roka toprağı fazla sevmez. Gevşek topraklarda yetişir. Toprağa biraz roka tohumu ekin ve üzerini ince tabaka toprakla kapatın ardından spreyle sulayın. Saksının üzerine birazcık streç film gerin ve saksıyı sıcak bir yere koyun. 1 hafta içinde filizlenecektir. Filizler göründükten sonra filizleri daha büyük saksılara ekin ve sulamaya devam edin. Rokalarınız 8-10 cm olunca hasat edebilirsiniz.

6. Rezene

fennel gratin fennel mutfak 5 | Shuayip.com
Rezene

Rezenenin soğana benzeyen kökünü diğerleri gibi 1 hafta suda köklendirip, ardından toprağa geçirin ve sulamaya devam edin. Yeterli boya geldiğinde rezenenin üst kısımlarını hasat edebilirsiniz.

7. Turp

p7radishroottoleafcooking mutfak 6 | Shuayip.com
Turp

Mutfağınızda yetişebilecek bir diğer tür ise turptur. Turp, mutfağınızda büyümekten çok mutlu olacak bir bitkidir. Turp tohumlarını edindikten sonra onları suya koyun ve 2 gün bekleyin. Filizlenmeye başladıktan sonra filizleri toprağa ekin ve sulayın kısa bir zaman içerisinde yeterli boya ulaştıktan sonra turplarınızı hasat edebilirsiniz.

8. Nane

magicheskie svoistva myati.3427.orig mutfak 7 | Shuayip.com
Nane

Nane tohumlarını direkt olarak toprağa ekebilirsiniz. Tohumları toprağa ekerken çok derine ekmeyin, yüzeyin hafif altında kalmaları yeterli olacaktır. Sulama için sprey şişesi kullanmanız gerekir. Filizleriniz yaklaşık 2 haftada kendilerini gösterir. Sulamaya devam edin, naneler yeter yeterli boya ulaştığında hasat edebilirsiniz. Naneyi yetiştirirken dikkat etmeniz gereken nokta nane direkt güneş ışığını sevmez, yani nanelerinizi gölgede bakmanız gerekmektedir.

9. Fesleğen

mutfak 8 | Shuayip.com
Basil

Bu mükemmel aromalı ve kokulu bitkinin inanılmaz faydaları bulunur. En basitinden yemeklerinizi tatlandırabilir, mutfağınızın güzel kokmasını sağlayabilirsiniz, ayrıca kokusuyla sivrisinekleri de uzak tutar. Fesleğeni tohumdan yetiştirmek çok zahmetli olduğu için fide olarak almanızı tavsiye ediyoruz. Fesleğen kumlu, torflu toprağı çok sever. Ayrıca direkt güneş ışığında yetiştirilmesi gerekir ancak esintiyi ve fazla sulamayı pek sevmez. Toprağa geçirdiğiniz fidelere bu şartlarda bakarsanız kısa zamanda hasat edebileceğiniz boya gelecektir. Çok fazla sulamayın bitkiniz çürüyebilir, toprağın hafif nemli olması yeterlidir.

10. Maydanoz

why is parsley so healthy mutfak 9 | Shuayip.com
Parsley

Gevşek toprağa maydanoz tohumlarını 5 cm arayla ekin ve üzerlerini 10 cm toprakla örtün ve toprağa asla bastırmayın, maydanoz gevşek toprağı sever. Ardından sprey şişesiyle olmak kaydıyla tüm toprağı sulayın. Sonraki zamanlarda da toprağı spreyle sulamaya devam edin. Yaklaşık 1 ay sonra ilk filizleri göreceksiniz. Yine sulamaya devam edin, 1.5-2 aylık olduklarında ilk maydanozlarınızı hasat edebilirsiniz, bu işlemi makas yardımıyla yapabilirsiniz. Maydanozları tam ortasından kesebilir ve tüketebilirsiniz. Her 10 günde bir hasat işlemini tekrarlayabilirsiniz.

Look at:

What is Purslane? What are the benefits?

Difenbahia Plant Care

Spatiphyllium (Sailflower) Care

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top