Ne kadar dikkatli olursanız olun, bebeğiniz mutlaka en az bir kez pişik olacaktır. Bu durum en azından bebeklerin büyük bir çoğunluğu için hem geçerli hem de doğal ve kaçınılmazdır. Neyse ki, pişik probleminin icabına bakabilecek kremler, merhemler ve daha ortaya çıkmadan pişiği önlemeye yardımcı olabilecek bazı yöntemler mevcuttur.
Dolayısıyla önceden önleminizi alarak bebeğinizin pişik olma ihtimalini en aza indirmeniz mümkün. Peki, pişik nasıl geçer veya nasıl önlenir? Pişiğe ne iyi gelir sorusundan evvel pişiğin neden ortaya çıktığını bilmek gerekiyor.
Examination
Pişik neden olur?
Pişiğin ortaya çıkmasının altında pek çok sebep yatabilir. Ancak olası sebepler şunlardır:
- Bebeğin uzun süre ıslak veya kirli bir bezle bırakılması (bezin değiştirilmemesi)
- Bebeğin poposunun, bezin sert kenarlarına sürtmesi (tahriş)
- Bebeğin banyodan sonra düzgün bir şekilde kurutulamaması
- Bebekte olası mantar enfeksiyonunun olması
- Bebekte olası bakteriyel bir enfeksiyon olması
- Bebeğin bezine veya poposunu temizlemek için kullanılan temizlik mendillerine alerjik reaksiyon göstermesi
- Kirli ve ıslak bebek bezi ile uyuması
- Katı gıdaya geçişin uzaması
- Diarrhea
- Antibiyotik kullanımı (Hem bebek hem de emziren anneler için antibiyotik kullanımı oldukça hassas bir durumdur ve dikkat gerektirir)
- Bebeklerde, özellikle 9 ila 12 aylıkken bu gibi durumlar sık sık görülebilir.
Pişik nasıl geçer? Pişiğe ne iyi gelir?
Bebek bezi döküntüsü için en iyi tedavi, bebeğinizin cildini mümkün olduğunca temiz ve kuru tutmaktır. Bebeğinizin pişikleri evde tedaviye rağmen devam ederse, doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın. Mesela steroidli kremleri veya merhemleri yalnızca doktor veya dermatolog tavsiye ederse kullanın; zira güçlü steroidler veya sık kullanım ek sorunlara yol açabilir.
Pişiğin iyileşmesi genellikle birkaç günde gerçekleşir ve döküntü tekrar tekrar ortaya çıkabilir. Doktor tedavisine rağmen kızarıklık devam ederse, doktor, bebeğinizi cilt hastalıkları uzmanına (dermatolog) göstermenizi önerecektir. Ancak bunlardan evvel bebeğinizin pişik sorununu çözmek için yapabileceğiniz şeyler vardır.
- Bebek bezi alanını temiz ve kuru tutun. Bebeğinizin bez bölgesini temiz ve kuru tutmanın en iyi yolu, bezlerini ıslandıktan veya kirlendikten hemen sonra değiştirmektir. Döküntü iyileşene kadar gece gündüz demeden bu işlem devam ettirilmeli, bez kirlendiği an değiştirilmelidir.
- Cildi nazikçe temizleyip kuruttuktan sonra bez bölgesine, krem, losyon veya merhem sürülebilir. Çinko oksit ve vazelin gibi bazı ürünler cildi nemden korumak için idealdir. Bir sonraki bebek bezi değişiminde sürdüğünüz krem veya merhemi tamamen temizlemeye çalışmayın; çünkü bu cilde daha fazla zarar verebilir. Kremi temizlemek istiyorsanız, bir pamuk üzerine mineral yağ dökün ve bu pamuk yardımıyla bölgeyi temizleyin.
- Bebeğinizin cildini kısa süreler boyunca bez ve merhem kullanmadan havalandırın. Bunu her seferinde 10 dakika olmak üzere günde üç kez tekrarlamaya çalışın.
- Hava geçirmez plastik kıyafetlerden ve bebek bezi kılıflarından kaçının.
- Döküntü – pişik, geçene kadar normalden daha büyük bebek bezleri kullanın.
- Merhem, macun, krem veya losyon kullanırken dikkat edin. Özel öneriler için bir doktora veya eczacıya danışabilirsiniz. Ancak bazı pişik ilaçları reçetesiz temin edilebilir. Bunların arasında arasında A + D, Balmex, Desitin, Triple Paste, Lotrimin (maya enfeksiyonları için) ve bebek pudrası gibi çeşitli ilaçlar yer almaktadır.
- Çinko oksit, birçok pişik ürününün aktif bileşenidir. Bebeğinizin cildini yatıştırmak ve korumak için genellikle gün boyunca kızarıklıklara uygulanırlar. Ürün, gerektiğinde antifungal or steroid gibi ilaçlı kremlerin üzerine uygulanabilir.
- Merhemler, macunlar veya kremler losyonlardan daha az tahriş edici olabilir. Ancak merhemler ve macunlar cilt üzerinde bir bariyer oluşturur ve cildin hava almasına izin vermez. Kremler ise ciltte kurur ve havanın geçmesine izin verir.
- Çocuğunuzun döküntüsü için ne tür bir ürünün daha iyi olacağı konusunda doktorunuzla konuşun.
- Genel kural olarak, bebekler için tasarlanmış ürünleri tercih edin. Kabartma tozu, borik asit, kafur, fenol, benzokain, difenhidramin veya salisilat içeren maddelerden kaçının. Bu maddeler bebekler için toksik, yani zehirli olabilir.
Yukarıdaki işlemleri uygularken dikkat etmeniz gereken noktalar:
- Hipoalerjenik, parfümsüz ve bebekler için özel olarak üretilmiş ürünler kullanın.
- Her bebek bezi değişiminden önce ve sonra ellerinizi yıkayın.
- Bebeğinizin bezini sık sık kontrol edin. Altı ıslandığında veya kirlendiğinde hemen değiştirin.
- Steril bir su kullanın. Bebeğinizin cildindeki kakayı temizlemeniz gerektiğinde hafif bir temizleyici kullanmayı tercih edin.
- Ovalamak yerine bölgeyi nazikçe temizleyin ve kurulayın.
- Mendil kullanıyorsanız, hafif olanları seçin. Parfüm veya alkol içerenlerden uzak durmaya çalışın ve temiz, yumuşak bir bez kullanın.
- Bebeğinize yeni bir bez takmadan önce bölgenin tamamen temiz ve kuru olduğundan emin olun.
Conclusion
Bebeklerde, pişik sık sık görülebilen doğal bir durumdur ve yine doğal yollarla evde geçirilebilir. Fakat uzun sürmesi ve şiddetinin artması halinde mutlaka alanında uzman bir doktora başvurulmalıdır. Peki, sizler anne olarak bebeğinizin pişik problemini nasıl tedavi ediyorsunuz? Mutlaka bizimle paylaşın!
Eğer bebeğiniz varsa şu içerikler de ilginizi çekebilir: