Stresten Kurtulmanın En Kolay Yolu: Tibet’in 5 Hareketi

Stress
Stresten Kurtulmanın En Kolay Yolu: Tibet'in 5 Hareketi 8 | Shuayip.com

Gündelik hayatın hepimizi sıkışmış ve telaşeli hissettirdiği modern zamanda stresten kurtulmak için mutlaka bir şeyler yapmamız gerekiyor. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi yoganın insanın kendisini daha iyi hissetmesinde büyük katkısı olduğunu biliyoruz. Peki ya yoga yapacak kadar vaktimiz yoksa ya da bu ilgimizi çekmiyorsa bir alternatif bulabilir miyiz?

İşte tam bu noktada Tibet’in 5 Hareketi devreye giriyor. Farkındalık arttırmaya ve rahatlamaya yönelik bu hareketler aynı zamanda bizi gençleştiriyor. Nedir bu hareketler diye soracak olursanız konuyu anlatmaya en başından başlamakta yarar var.

Tibet Öğretisi ile Stresten Kurtulabilirsiniz!

Yoga hareketlerine benzeyen ve özellikle de kapsamlı spor ya da egzersiz programlarına başlamak istemeyenler için oldukça iyi bir seçenek olan bu program herkes için uygun. Her yaştan insanın yapabileceği bu hareketler için bir spor geçmişine sahip olmanıza da gerek yok.

90’lı yılların başında Hindistan’da görev yapan İngiliz asker Albay Bradford tarafından geliştirilen bu hareketler aslında Tibet rahiplerinden geliyor. Tibet rahiplerinin kadim öğretileri baz alarak ortaya çıkarttığı bu hareketler onların manastırda dinç kalmasını ve kendilerini çok daha iyi hissetmesini sağlıyordu. Bunu gören ve onları gözlemleme şansı elde eden Albay Bradford bu konuda önemli çalışmalar yaptıktan sonra 1939 yılında Peter Kalder Tibet egzersizlerinin felsefesini anlatan bir kitap yazdı. Böylece Tibet’in Gençlik Pınarı da denilen bu hareketler Batı’da geniş yankı buldu.

pexels julia volk 5204642 scaled 1 stres 2 | Shuayip.com
Genç Kalmak Mümkün

Ne İşe Yarıyor?

Tibet felsefesine göre temelini yogadan alan bu hareketleri yaparak farkındalığınızı arttırabilir, kendinizi çok daha rahat hissedebilir ve stresinizden de kurtulabilirsiniz. Çok kısa bir zamanınızı alacak bu hareketleri yaparken aynı zamanda nefes teknikleri çalışarak uzun yıllar sağlıklı kalabileceğiniz söyleniyor. Ancak burada önemli olan hareketlerin mümkünse her gün düzenli olarak tekrar edilmesi.

Tibet’in Gençlik İksiri diye adlandırılan bu hareketleri yapmaya başladıktan sonra eğer size iyi geldiğini düşünürseniz tekrar sayılarını arttırarak bunu bir tür spor programına dönüştürmeniz de mümkün. Haftada maksimum 21 kez yapılabilecek bu hareketler sırasında derin nefesler alıp vermelisiniz. Ayrıca kendinize sizi rahatlatacak bir ortam hazırlamanız da faydalı olabilir.

Tibet’in 5 Hareketi

İlk Hareket

Tibet felsefesine göre özellikle sabahları uygulamanız önerilen beş hareketin ilkinde dik durup ayaklarınızı hafifçe aralamanız gerekiyor. Nefes alıp kollarınızı yana doğru açıyorsunuz, avuçlarınız aşağı bakacak şekilde kendi etrafınızda dönüyorsunuz. Buna istediğiniz kadar devam edip dururken ellerinizi göğsünüzde birleştiriyorsunuz.

1 stres 3 | Shuayip.com
İlk Hareket

İkinci Hareket

İlk hareketin ardından ikinciye geçerken yere yatmanız gerekiyor. Bunun için tabi ki bir mata ihtiyacınız olduğunuz hatırlatalım. Bu yazıyı okuyarak konuyla ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Yere uzandıktan sonra başınızı ve ayaklarınızı yukarı doğru kaldırmalısınız. Başınızı ve ayağınızı kaldırıp indirirken nefes alıp vermeyi unutmayın ve ellerinizi yerde tutun.

2 stres 4 | Shuayip.com
İkinci Hareket

Üçüncü Hareket

Üçüncü hareket için dizlerinizin üzerine oturun. Ellerinizi kalçanıza koyun, çeneniz göğsünüze doğru insin ve sonra da başınızı geriye uzatarak sırtınızı esnetin. Bu esneme hareketini de derin nefesler alıp vererek size iyi gelecek ölçüde devam ettirebilirsiniz.

3 stres 5 | Shuayip.com
Üçüncü Hareket

Dördüncü Hareket

Bu hareket aslında çocukluk yıllarımızdan da bildiğimiz köprü hareketine benziyor. Köprü yapıyoruz ama kollarımız başımızın arkasında değil sadece geride oluyor. Bu durumda hareketi yapmak da çok daha kolay hale geliyor. Hareket sırasında ayak tabanlarınız da yerde durmalı ve mutlaka nefes alıp vermelisiniz.

4 stres 6 | Shuayip.com
Dördüncü Hareket

Beşinci Hareket

Son hareket için yüz üstü uzanıyorsunuz. Sonra da yavaşça kollarınızı kaldırıp başınızı geriye uzatmayı deniyorsunuz. Aslında yogadaki kobra pozuna oldukça benzeyen bu hareketin ikinci aşamasında ayaklarımızı kaldırıp yere doğru V şeklini alıyoruz. Bu da aşağı bakan köpek pozuna benziyor diyebiliriz.

5 stres 7 | Shuayip.com
Beşinci Hareket

Kişisel Görüşüm

İlk okuduğunuzda belki de asla inanmayacağınız bu hareketleri düzenli olarak yaparsanız hayatınızın adım adım değiştiğine şahit olacaksınız. Hem farkındalığınız artacak hem de stresinizden kurtulacaksınız. Tibet felsefesine göre yapılan bir tür kısa yogaya benzeyen bu program anda kalmanıza da yardımcı olacak.

Hareketleri bitirdikten sonra kısa da olsa bir meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca daha önce de önerdiğim gibi bu hareketleri yapacağınız alanda mum ve tütsü gibi destekleyici ürünler de kullanabilirsiniz. Gevşemek, farkındalığınızı arttırmak ve stresinizden kurtulmak için böyle basit bir program varken onu denememek saçma olur diyor, son kararı size bırakıyorum.  

Bu süreçte size destek olacak ürünler için göz atabilisiniz: https://www.yogixo.com/meditasyon-urunleri

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top