Hava nemlendirici, herhangi bir iç mekanın kuru havasını nemlendirmek için kullanılan bir cihazdır. Bildiğiniz üzere bazı evler nemli ve rutubetli olabilirken, kimi evler veya kapalı ortamlar ise fazla kuru bir havaya sahip olabilir. Fazla nem oranı gibi fazla kuru havanın da insan sağlığı açısından risk oluşturduğu söylenebilir. Havanın nem oranını arttıran hava nemlendiriciler, özellikle solunum açısından sıkıntı çeken ve kuru cilde sahip olan kişiler için faydalı olabilir.
Hava nemlendiricileri evde veya ofiste kullanmanın birkaç yolu vardır, ancak bazı riskleri de beraberinde getirir. Peki, bu riskler nedir? Bu yazıda hava nemlendiricinin ne işe yaradığını, faydalarını, risklerini, nasıl doğru kullanılacağını ve alınması gereken önlemleri tüm detaylarıyla öğreneceksiniz!
Hava Nemlendirici Ne İşe Yarıyor?
Hava nemlendirici nedir?
Sıcak, kuru çöl iklimlerinde veya yapay olarak ısıtılan iç mekanlarda nemin düşmesi olağan bir şeydir. Kışın, özellikle dışarıdaki soğuk hava ev içerisinde ısıtılır ve nem oranı %10 ila 20’ye kadar düşebilir. Düşük nem oranı, burun ve boğaz astarı gibi mukoza zarlarını kurutarak sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Örneğin; uyurken horlama veya nefes almada zorluk çekme gibi solunum sıkıntıları meydana gelebilir.
İnsan sağlığının yanı sıra, nem oranının düşük olması, ahşap mobilyaları da etkileyerek büzülmeye, gevşemeye ve çatlamaya neden olabilir. Kitap, kağıt ve tablo gibi nesneler aşırı kuru havalarda büzülüp, bükülebilir ve kırılgan hale gelebilir. Ayrıca statik elektrik, genellikle düşük nem koşullarında sorun yaratır. Yarı iletken cihazları tahrip edebilir, toz ve küçük parçacıkların elektrik yüklü yüzeylere inatla yapışmasına neden olabilir.
Hava nemlendirici cihazlar, tüm bu olumsuzluklarla baş etmek için üretilmiştir. Ev ve ofis gibi tüm kapalı alanlarda kullanılabilen bu cihazlar, hem sağlığınızı hem de kişisel eşyalarınızı korumanıza yardımcı olur. Hava nemlendirici faydaları daha arttırılabilir; fakat hava nemlendiricileri kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır.
Nemlendiricinin aşırı kullanımı, bağıl nem oranını aşırı seviyelere yükselterek toz akarları ve küf oluşumuna sebebiyet verebilir. Ayrıca aşırı duyarlılık pnömonisine, yani akciğer dokusunun iltihaplanmasına neden olabilir. Çoğu evde olması gereken bağıl nem oranı %30 ila %50’dir. Nem seviyelerini otomatik olarak izlemek ve kontrol etmek için uygun şekilde kurulmuş ve yerleştirilmiş bir higrostat kullanılmalı ve nem seviyesi sürekli olarak kontrol edilmelidir.
İdeal nem seviyeleri
Nem, mevsimlere, hava durumuna ve evinizin konumuna göre değişiklik gösterir. Genel olarak, nem seviyeleri yaz aylarında daha yüksek ve kış aylarında ise daha düşüktür. İdeal olarak, evinizdeki nem %30 ile %50 arasında olmalıdır. Çok düşük veya çok yüksek nem sorunlara neden olabilir.
- Düşük nem: Cildinizi kurutabilir, burun pasajlarınızı, boğazınızı tahriş edebilir ve gözlerinizi kaşındırabilir.
- Yüksek nem: Evinizi havasız hissettirebilir ve duvarlarda, zeminlerde ve diğer yüzeylerde yoğuşmaya neden olabilir. Yoğuşma, zararlı bakterilerin, toz akarlarının ve küflerin büyümesini tetikleyebilir. Bu alerjenler solunum problemlerine yol açarak, alerji ve astımı ilerletebilir.
Hava nemlendirici çeşitleri
Nemlendiriciler, havadaki nem seviyesini (nem) arttırmak için su buharı veya düz buhar salan cihazlardır. Nemlendirici çeşitleri ise aşağıdaki gibidir:
- Merkezi nemlendiriciler: Ev ısıtma ve klima sistemlerine yerleştirilmiş nemlendiricilerdir. Evleri nemlendirmek için özel olarak tasarlanmışlardır. Kullanışlı cihazlardır ve çünkü su kaynağını yeniden doldurmanız gerekmez, ancak belirli alerjenlerin havaya karışmasını önlemek için bakımının yapılması gerekir.
- Ultrasonik nemlendiriciler: Bu cihazlar ultrasonik titreşimli serin hava üretir. Suyu buhara dönüştürmek için süper hızlı titreşimler kullanır. Sessiz çalışan verimli cihazlardır ve fiyat açısından uygundur.
- Çarklı nemlendiriciler: Yüksek hızda dönen ve suyu buhara dönüştüren bir diske sahiplerdir.
- Evaporatörler: Evaporatörler, ıslak bir fitil, filtre veya kayıştan hava üflemek için bir fan yardımıyla çalışan cihazlardır.
- Su buharlaştırıcılar: Soğuk buhar oluşturmak için elektrik kullanır. Çocuklarınız varsa bu tür nemlendiricilerden uzak durmanızda fayda var. Çünkü bu tip nemlendiricilerin içindeki sıcak su, döküldüğünde yanıklara neden olabilir.
Hava nemlendirici kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
Hava nemlendirici cihazlar, pek çok yönden faydalı ve kullanışlı olsalar da, temiz ve bakımlı tutulmadıkları sürece işlevselliklerini kaybederler. Ve hatta insan sağlığına zarar verebilirler. Dolayısıyla hava nemlendiricilerin riskleri vardır. Bakımı yapılmayan hava nemlendirici, bakteri ve küf için mükemmel bir üreme alanıdır.
Eğer bu gerçekleşirse üreyen ve çoğalan bakteriler nemlendirici tarafından havaya gönderilirler. Bu da bakteri ve küfü soluyabileceğiniz anlamına gelir. Aynı durum, şişe veya musluk suyundaki küçük mineraller için de geçerlidir.
İlginizi çekebilecek bazı başlıklar: