Aşırı Terleme Nedenleri

Aşırı Terleme Nedenleri: 10’dan Fazla Neden ve Çözüm Önerileri!

Aşırı terleme nedenleri: Aşırı terleme insanlar arasında yaygın görülen bir durumdur. Bu durum tüm vücudu etkileyebilirken; sadece belirli bölgelerde geliştiği de görülebilir. Aşırı terleme bazı insanlarda yaşla birlikte ortadan kalkarken, bazılarında bu durum daha farklı gelişir. Aşırı terleme sonunun önüne geçebilmek için yapabileceğiniz şeyler ve yardımcı olabilecek tedaviler vardır. Aşırı terleme sorunun tıptaki adı ‘Hiperhidroz’dur. Daha fazlası için okumaya devam edin!

Aşırı terleme nedenleri! Neden bu kadar çok terliyorum?

Isındığınızda veya egzersiz yaptığınızda terlemeniz normaldir; fakat herhangi bir efor sarf etmediğiniz veya sıcak bir alanda bulunmadığınız halde terliyorsanız bunun altında yatan pek çok sebep olabilir. Aşırı terleme nedenleri, belirgin olmamakla birlikte, sahip olabileceğiniz başka bir durum nedeniyle veya aldığınız bir ilacın yan etkisi olarak gelişebilir.

Tıpkı diğer vücut işlevlerinde farklılıklar olduğu gibi, insanların terleme düzeyleri arasında da doğal olarak farklılıklar vardır. Öyle ki bazı insanlar diğerlerine göre daha kolay terlemeye başlayabilir. Gerçek aşırı terleme, normal fiziksel terleme oranının çok ötesine geçer. Hiperhidrozunuz varsa, koşullara uygun olmadığında, sebepsiz yere çok terleyebilirsiniz.

Sıcaklığın hafif olduğunu, endişeli veya ateşli olmadığınızı, yalnızca ailenizle bir film izlediğinizi varsayalım. Böyle bir anda bile bolca terliyorsan, bu hiç normal değil demektir. Aşırı terlemenin iki temel türü vardır: Lokalize hiperhidroz ve Genelleştirilmiş hiperhidroz.

Aşırı terleme nedenleri
Aşırı terleme: 10’dan Fazla Neden ve Çözüm Önerileri!

Hiperhidroz nedir?

Hiperhidroz nedir? Hiperhidroz bozukluğu, aşırı terleme ile sonuçlanan bir durumdur. Bu terleme, soğuk havalarda olduğu gibi olağandışı durumlarda veya herhangi bir tetikleyici olmadan meydana gelebilir. Menopoz veya hipertiroidizm gibi diğer tıbbi durumlardan da kaynaklanıyor olabilir.

Hiperhidroz rahatsız edici bir hale gelebilir. Bununla birlikte, birkaç tedavi seçeneği ile bu sorunun üstesinden gelmek mümkündür. Fakat aşırı terleme sorunu yaşayan insanların çoğu, tedavi edilebilir bir tıbbi durumları olduğunun farkında bile değildir.

Lokalize Terleme: Primer Fokal Hiperhidroz

Aşırı terlemenin en yaygın nedeni birincil fokal hiperhidroz olarak adlandırılır. Bu hiperhidroz formu, nüfusun yaklaşık %1 ila %3’ünü etkiler ve genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde başlar. Primer fokal hiperhidroz, hastalığa neden olmaz. Temel olarak, sadece aşırı terlemeyi içeren bir durumdur. Yani aşırı terliyor olmanız, hasta olduğunuz anlamına gelmiyor. Ama bunu tıbbi bir sorun olmaktan da çıkarmıyor.

Primer fokal hiperhidrozun semptomları oldukça spesifiktir. Odak veya lokalize olarak adlandırılır; çünkü yalnızca koltuk altları, kasık, baş, yüz, eller veya ayaklar gibi vücudun belirli kısımlarını etkiler. Semptomlar ayrıca simetrik olma eğilimindedir ve her iki tarafta da eşit olarak meydana gelir.

Peki, sebebi ne? Kesin olmamakla birlikte ancak birincil fokal hiperhidroz, sinir sistemindeki küçük bir arızadan kaynaklanıyor gibi görünüyor. Genetik yani kalıtsal bir durum olabileceğine dair bazı kanıtlar mevcut. Birincil fokal hiperhidroz tıbbi olarak riskli olmasa da, yaşamınızda sorunlara neden olabiliyor. Yaşam kalitenizi gerçekten etkileyebiliyor.

Bazı insanlar sadece aşırı terlemeden rahatsız olurken; bazıları bu durumdan utandığı için hem sosyal hem de iş hayatlarını sınırlayıp, kendilerini soyutluyorlar.

Aşırı terleme
Aşırı terleme: 10’dan Fazla Neden ve Çözüm Önerileri!

Genelleştirilmiş Terleme: Secondary (İkincil) Genel Hiperhidroz

Bu daha az yaygın olan hiperhidroz türüdür. Yalnızca ellerde veya ayaklarda değil, vücudun her yerini etkiler. İkincil genel hiperhidroz, tıbbi olarak daha ciddi bir sorundur. İkincil olarak adlandırılır; çünkü genelde altta yatan bir sağlık probleminden kaynaklanır. Secondary hiperhidrozun en belirgin semptomu geceleri aşırı terlemedir .

Secondary genel hiperhidrozu ne tetikler? Bir dizi farklı tıbbi durum ve hastalık dahil olmak üzere çeşitli olasılıklar bu sorunu tetikleyebilir:

  1. Menopoz
  2. Gebelik
  3. Tiroid problemleri
  4. Şeker hastalığı
  5. Alkolizm
  6. Tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıklar
  7. Parkinson hastalığı
  8. Romatizmal eklem iltihabı
  9. İnme – Felç
  10. Kalp yetmezliği
  11. Lösemi ve lenfoma gibi kanser türleri

Peki ya kaygı? Endişeli olan veya gerçek anksiyete bozukluğu yaşayan kişiler diğerlerinden daha fazla terleyebilirler. Ancak uzmanlar, endişeden kaynaklanan terlemenin hiperhidroz ile aynı şey olmadığını söylüyor. (Yine de bazı insanlarda iki durum aynı anda ortaya çıkabiliyor) Buna ek olarak bazı ilaçlar da genel aşırı terlemeye neden olabiliyor. İkincil terlemeye neden olabilecek ilaçlar:

  1. Bazı psikiyatrik ilaçlar (antidepresan)
  2. Bazı tansiyon ilaçları
  3. Ağız kuruluğu için kullanılan bazı ilaçlar
  4. Bazı antibiyotikler
  5. Bazı dietary supplements (multivitamin vs.)
Aşırı terleme
Aşırı terleme: 10’dan Fazla Neden ve Çözüm Önerileri!

Aşırı terleme sorununuz varsa aşağıdaki durumları yaşamanız halinde mutlaka doktora gidin!

Gece terlemeleri: Sabahları soğuk bir terle uyanma. Yastık kılıfınızın ve çarşaflarınız nemli olması.

Genel terleme: Sadece başınızdan, yüzünüzden, koltuk altlarınızdan, kasıklarınızdan, ellerinizden veya ayaklarınızdan değil, vücudunuzun her yerinde terliyorsanız.

Asimetrik terleme: Bir koltuk altı gibi vücudunuzun sadece bir tarafından terlediğinizi fark ederseniz.

Ani değişiklikler: Terlemeniz aniden fazlalaştıysa.

Geç başlangıç: Yaşınız 50’nin üzerindeyse ve aşırı terliyorsanız (Daha yaygın olan birincil fokal hiperhidroz genellikle gençlerde ve genç erişkinlerde başlar)

İlaç değiştikten sonraki belirtiler: Yeni bir ilaca başladıktan sonra aşırı terleme geliştiyse

Yorgunluk: Uykusuzluk, artan susuzluk, artan idrara çıkma veya öksürük gibi diğer semptomların eşlik ettiği terleme durumları

Bu belirtiler sizde olmasa bile, aşırı terleme sizi rahatsız ediyorsa veya yaşam kalitenizi büyük ölçüde etkiliyorsa bir doktora danışmanızda fayda var. Doktora giderken reçetesiz satılan ilaçlar ve takviyeler de dahil olmak üzere, kullandığınız tüm ilaçların bir listesini yanınıza almayı unutmayın! Zira doktorunuz ilaçlarınızı kontrol etmek ve bazı testler yapmak isteyebilir.

Aşırı terleme
Aşırı terleme: 10’dan Fazla Neden ve Çözüm Önerileri!

Aşırı Terlemenin Tedavisi

Primer fokal hiperhidrozun tedavisi olmasa da semptomları kontrol altına almanın yolları vardır:

  • Ter önleyiciler: Özel reçetesiz veya reçeteli spreyler, losyonlar ve rolonlar semptomların kontrolüne yardımcı olabilir.
  • İyontoforez: Bu tedavi, ter bezlerini geçici olarak devre dışı bırakmak için düşük seviyeli elektrik darbeleri kullanır.
  • İlaçlar: Bazı ilaçlar ter bezlerinin harekete geçmesini engelleyebilir.
  • Botoks: Botoks enjeksiyonları, sinirlerin aşırı terlemeyi tetiklemesini geçici olarak durdurabilir. Aşırı koltuk altı terlemesinin tedavisi için onaylanmıştır.
  • Ameliyat: Göğüste aşırı terlemeyi tetikleyen bir siniri devre dışı bırakmak veya ter bezlerinin bir kısmını cerrahi olarak çıkarmak.

İkincil hiperhidroz genellikle tedavi edilebilirdir:

Örneğin, aşırı aktif bir tiroidin neden olduğu hiperhidroz, tiroidin ilaçla veya ameliyatla tedavi edilmesiyle çözülebilir. Diyabetin neden olduğu aşırı terleme, glikoz seviyeleri kontrol altına alındığında ortadan kalkabilir. Aşırı terlemenize bir ilaç neden oluyorsa, doktorunuz farklı bir ilaç reçete edebilir.

Conclusion

Aşırı terleme nedenleri ve çözüm önerileri bununla kısıtlı değil elbette… Dolayısıyla aşırı terleme sorunu yaşıyorsanız, mutlaka alanında uzman bir doktora danışmalı, aşırı terleme sorunu nasıl çözülür, daha net bir şekilde öğrenmeli ve uygulamalısınız.

Dikkatinizi çekebilecek içerikler:

Deo Stick Ürünleri: Erkekler için 9 Deo Stick

Best Car Air Freshener: 5 Different Car Air Fresheners!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top