Son zamanların öne çıkan trendlerine baktığımızda bunların en başında gelenlerinin arasında minimalizmin olduğunu söyleyebiliriz. Minimalizm yani bir diğer deyişle sade yaşam kavramı geçtiğimiz aylarda neredeyse hepimizin hayatına bir şekilde dahil oldu.
Bu konuda yazılan yeni kitaplar, minimalizmi ve sade yaşamayı destekleyen ünlüler ya da bu trende uygun şekilde üretilen mobilyalar derken hepimiz sık sık acaba evimde fazladan eşya var mı diye düşünür olduk.
Minimalizm kavramının tarihine kısaca baktığımızda aslında bu terimin 1960 yıllarına dayanan bir geçmişi olduğunu görüyoruz. Hiç de yeni olmayan bu kavram hayatımıza girdiği andan itibaren toplumun genelinde kendisine fazla yer bulamamış. Ancak bir tür modern sanat kavramı olarak ortaya çıkan bu terim zaman içinde hayatımızın merkezine yerleşmeye başladı diyebiliriz.
Sade Yaşam için Minimalizmi Hayatınıza Dahil Edin
Evdeki hatta genel anlamda hayatımızdaki fazlalıkların bizi yorduğunu ifade eden bu yaşam felsefesine göre hafiflemek için sadeleşmemiz gerekiyor. Bize ağırlık yapan her şeyden kurtulduğumuz andan itibaren hayatımızın değişeceğini iddia eden bu felsefe sade yaşamayan herkesin birer bilinçsiz tüketici adayı olduğunu savunuyor.
Hep daha fazlasına sahip olmanın peşinde koşan ve tüketim kültürünün bir parçası olarak hayatına çok daha fazla eşya sokan bireyler kendilerini daha bunalmış hissediyor. İşte tam da bu noktada sadece ihtiyacımız olan ürünleri alıp konforlu bir hayat sürebileceğimizi ifade eden minimalizm kavramı karşımıza çıkıyor.
Bu hayat felsefesini uygulamaya başladığınızda bunu farklı adımlar atarak da destekleyebilir, yaşamınızı tamamen değiştirebilirsiniz. Fikir vermesi için bu yazıya da bakabilirsiniz.
Sadeleşmek için Atılabilecek Temel Adımlar
Öncelikle minimalizm ile sade bir yaşama geçmek için atılacak adımları anlatmadan önce bu hayat felsefesinin anlamının hayatımızda çoğu eşyadan kurtulmak olmadığını ifade etmekte yarar var. Bu felsefeye göre eşyalarınızın çoğunu atmanız ya da yeni bir şey almamanız gerekmiyor. Sadece işinize yarayacak ürünleri daha iyi bir şekilde araştırıp nokta atışı yaparak doğru ürünleri almalı ve sizin için bir anlam ifade etmeyen, kullanmadığınız eşyalardan kurtulmalısınız.
Sade bir hayata başlamak için tabi ki önce bir sürece ihtiyacınız var. Eğer ciddi anlamda bu konu ile ilgileniyorsanız ve rahatlayıp fazlalıklardan kurtulmayı düşünüyorsanız kendinize yirmi sekiz ya da yirmi bir günlük bir süreç belirleyerek işe başlayabilirsiniz.
İlk olarak evde bir odayı seçin. O odada gezinip etrafınıza bakın ve gördüğünüz eşyalarla ilgili şu soruları düşünün: “Bunu hayatımda ne kadar kullanıyorum ve ona gerçekten ihtiyacım var mı? Bunun benim için duygusal bir anlamı var mı? Bu eşya beni iyi hissettiriyor mu yoksa uzun süredir kullanmadığım öylece duran anlamsız bir obje mi?”
Bu soruları dürüstçe cevaplamanız oldukça büyük bir önem taşıyor. Kendinizi kandırmanıza gerek yok. Sakinleşin, rahatlayın ve sorulara dürüst cevaplar verin. Sonrasında bu sorulardan birine “evet” cevabı verdiğiniz eşyaları bir kenara ayırın ya da aynı yerinde bırakın. Eğer sorulardan hiç birine “evet” cevabını vermediyseniz onu da çöpe atmak veya ihtiyacı olan birilerine vermek üzere diğer bir kenara koyun.
Mesela bu konuda bir başka kriter olarak şunu da kullanabilirsiniz: bir odada gezip eşyalara göz atıyorsunuz, o eşyayı ya da objeyi 6 aydır hiç elinize bile almadığınızı, hatta ona göz ucuyla bile bakmadığınızı fark ederseniz işte bu eşya gerçekten sizin için hiç bir anlam ifade etmiyor demektir.
Bu felsefeye uygun basit ama işlevsel ürünler tercih edebilirsiniz.
Hayatınızı Nasıl Sadeleştirebilirsiniz?
Bu hayat felsefesi ile hayatınızı sadeleştirebileceğinizi ve gerçekten işinize yarayacak ürünler alarak fazlalıklardan kurtulabileceğinizi anlattık. Peki bu hayat felsefesini yaşamınızın tümüne yayarak neler yapabilirsiniz? Eğer bunu sadece eşyalar boyutunda değil genel anlamda uygulamak istiyorsanız işe maillerinizden başlayabilirsiniz. Mesela mail kutunuzu açın ve kayıtlı kalması gerekmeyen tüm mailleri silin.
Sonrasında çantanıza bir göz atın. Çantanızı düzenli olarak temizlemiyorsanız içinden çıkan çöpler ve gereksiz eşyalar sizi kesinlikle çok şaşırtacak. Buruşturup attığınız fişler ya da diğer küçük şeyler çantanızı boş yere dolduruyor olabilir.
Yapabileceğiniz başka şeylerden biri de tek kullanımlık ürünleri hayatınızdan çıkartmak olabilir. Doğayı kirleten plastikler, naylon poşetler ve bunun gibi sadece bir kere kullanıp attığımız şeyleri bırakabiliriz. Yine benzer şekilde tek kullanımlık karton bardaklar yerine termos bardak kullanmaya başlayabilirsiniz.
Bütün bunları yapıp hayatınızda hem kendinize hem sevdiklerinize hem de gerçekten işinize yarayacak eşyalara yer açtıktan sonra çok daha hafif hissedeceğinizden emin olabilirsiniz. Bu sürecin sonunda ise hayatınıza bilinçsiz tüketimden olabildiğince kaçınarak devam etmelisiniz. Bu bilinci bir kere kazandıktan sonra sadece gerçekten işinize yarayacak iyi ürünleri ve uzun süre kullanacağınız eşyaları satın alacaksınız. Ayrıca zamanınızı ve emeğinizi boşa tüketecek her türlü şeyden kurtulmak isteyeceksiniz. Bu felsefeyi en azından bir süre için bile olsa mutlaka denemelisiniz.