Kaktüs Bakımının 3 Püf Noktası

Kaktüs hem kolay yetiştirilebilen hem de estetik açıdan oldukça çok sevilen süs bitkilerinden biridir. Çiçek bakımı konusunda verdiğim pratik bilgilere bugünkü yazımda da kaktüs bitkisi ile devam edeceğim.

Yeni bir hobi edinmek isteyen ya da evinde çiçek yetiştirmekten hoşlanan kişiler kaktüs ekmeyi ve bakmayı da deneyebilirler. Bu konuda dikkat edilmesi gereken ipuçları göz önünde bulundurulduğunda aslında kaktüs bakmanın hiç de o kadar zor olmadığını göreceksiniz.

Kaktüs bakımının inceliklerini öğrenin.
Bakım Önerileri

Kaktüslerle İlgili Pratik Bilgiler ve İpuçları

Kaktüs çöl ortamında yetişen bir türdür. Susuzluğa dayanabilmesi onu günümüzde bakımı en kolay bitkilerin arasına sokar. Tam yüz elli farklı cinsi bulunmaktadır. Kuru ve sıcak bölgelerde de yetişen bu tür dikenli ya da dikensiz olabilir.

Son yıllarda yapılan araştırma bu çiçeğin yapraklarının kan şekerini düzenleyici özelliğe sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca kalp krizi riskini de azaltabiliyor. Sindirim sistemine, kilo vermeye de yardımcı oluyor. Kısacası eğer böyle bir çiçeğe bakmaya başlarsanız onu sadece estetik amaçlı olarak görmeyin, yapraklarını doğru bir şekilde tüketirseniz sağlığa faydalarından da yararlanabilirsiniz.

Bu çiçeğin bilinen en önemli özelliklerinden biri de radyasyonu emmesi. Günümüzde modern hayatta artan radyasyonun insan sağlığı için ne kadar zararlı olduğu biliniyor. Bu radyasyondan kurtulmak içinse pek fazla yöntem bulunmuyor. İşte bu noktada bir çiçeğin işimize yarayacağı da kimsenin aklına gelmeyebiliyor. Ama bu çiçeği yetiştirerek evdeki radyasyonu da temizleyebiliyorsunuz.

Hem ev hem de ofis ortamında bulunan radyasyonu temizleme konusunda büyük bir yarar sağlayacak bu çiçeğe bakmak da o kadar zor olmadığından böyle bir hobi arayışında olan herkes kaktüsü hayatına sokabilir.

Bunca faydası olan bu çiçeğin nasıl bakıldığını merak ediyorsanız şimdi size vereceğim üç pratik öneri işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracak.

kaktus bakimi 3 kaktüs 2 | Shuayip.com
Yetiştirmek Çok Kolaydır

Toprak Çeşidi

Böyle bir çiçeğin bakımı konusunda bilgi sahibi değilseniz öncelikle biraz araştırma yapmalı ve belki de ilk seferiniz için onu kendiniz ekmek yerine saksılı olanlardan tercih edebilirsiniz. Yine de kendiniz saksıya ekmek ya da bir süre sonra onu daha büyük bir saksıya geçirmek isterseniz kullanmanız gereken toprak çeşidi ince ve kalın kum karışımı perliti bol özellikte olması gerektiğini ifade edebiliriz. Torf karışımı su depolayabilen bir toprakta yetiştirmeye kalkarsanız çiçeğiniz kısa süre sonra çürüyecektir. Bu çiçeğin oldukça uzun bir süre hayatta kaldığını da göz önünde bulundurunca eğer doğru toprak seçimi yaparsanız çiçeğinizin çok rahat edeceğini ve fazla bakım istemeyeceğini söyleyebiliriz.

Besin ve Vitamin

Çiçeğinizi doğru bir toprakta yetiştirmeye başladıktan sonra zaman zaman sulamak dışında onu beslemeniz de gerekecek çünkü onlar da bizim gibi vitamine ihtiyaç duyuyor. Özellikle de Nisan ve Mayıs aylarında çiçeğinize vitamin ya da besin verebilirsiniz. Böylece kış aylarında çok daha sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebilecektir. Çiçeğinize yapacağınız besin ya da vitamin takviyesinin tamamen bu türe uygun olmasına dikkat etmenizde yarar var.

kaktus besini 41d8 kaktüs 3 | Shuayip.com
Onların da Vitamine İhtiyacı Var

Genel Bakım

Toprak çeşidini seçtiniz ve artık ona ne zaman besin vermeniz gerektiğini de biliyorsunuz. Peki çiçeğinize nasıl bakacağınızı biliyor musunuz? Bunu bilmezseniz en önemli detayı atlamış olursunuz ve çiçeğiniz kısa ömürlü olur. Bu durumda atmanız gereken ilk adım onu fazla sulamamak olacak. Dikenli ya da dikensiz farklı türleri bulunsa da nasıl bir çiçeğiniz olursa olsun kaktüsünüzü kesinlikle gereğinden fazla sulamamalısınız.

Onu yerleştirdiğiniz ortamın ısı derecesi yüksek olmalı. Güneş alan bir yere koyarsanız kesinlikle çok daha mutlu olacaktır. Havalar soğuduğunda bu durum çiçeğiniz için bir sorun yaratmaz ama eğer büyümeye devam etmesini istiyorsanız her zaman güneş alan bir yerde tutun.

Su vereceğiniz zamanlarda toprağının gerçekten kuruyup kurumadığından emin olun. Toprak çok kurumuşsa su verin ve haftada bir sulamaya gayret edin. Ayrıca saksının altında bulunan tabak kısmında biriken suları da boşaltın.

Güneş alan bir yere yerleştirdiğiniz çiçeğin çok fazla güneşte kalmadığından da emin olmanızda yarar var. Eğer onun yerini değiştirecekseniz bu işlemin çiçeğiniz yerine alıştıktan bir süre sonra gerçekleştirildiğinden emin olmalısınız.

Tozlandığında verimli ve sağlıklı bir şekilde gelişemez. Tozlandığı durumlarda ıslak bezle onu temizleyin. Ancak bu sırada herhangi bir kimyasal malzeme kullanmayın.

Yılda sadece bir ya da iki kere besin vermeniz yeterli olacaktır. Düzenli olarak ya da aşırı bir ölçüde vitamin vermenize gerek yok.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır