kopekyikamasikligi 2560x1707 köpek 2 | Shuayip.com

Köpek Yıkamanın Püf Noktaları

Evcil hayvanı olanlar yıkama ve temizlik konusunun her zaman sorunlu bir iş olduğunu bilir. Kediler bu anlamda biraz daha şanslılar çünkü istisnai durumlar dışında yıkanmaları gerekmiyor. Köpekler ise insanlar kadar sık olmasa da iki haftada bir gibi aralıklarla yıkanmak zorunda yoksa evde kokularından duramayabilirsiniz.

Köpek bakımı ile ilgili en hassas noktalardan biri de yıkama olunca ben de bugünkü yazımda size bu bu konunun püf noktalarından bahsetmek istedim. Hazırladığım ipuçları derlemesinde köpeğinizi yıkarken işinizi kolaylaştıracak havlu çeşitlerinden şampuan seçimine kadar çok farklı bilgiler bulabilirsiniz.

Köpeklerin iki haftada bir yıkanması gerekir
Köpeğinizi Yıkarken Dikkatli Olun

Dikkat Edilecekler

Köpeğinizi yıkarken size yardımcı olacak önerilere geçmeden önce yıkamanın bazı köpekler için bir tür fobi olduğunu hatırlatmakta yarar var. Eğer köpeğiniz yıkanmak istemiyorsa ya da sudan korkuyorsa onu zorlamak yerine alanında uzman bir veterinere danışmanız çok daha yerinde bir davranış olacaktır.

Köpeğinizin suyla ya da yıkanmayla ilgili böyle bir fobisi olmasa bile belki de bu rutine alışkın olmadığı için endişelenebilir. Endişelenmesine engel olmak için doğru yıkama yöntemlerinden faydalanmalısınız. Ayrıca onu bu konuda motive edecek şekilde davranmalısınız.

Bunun dışında dikkat edilecek konulara baktığımızda bir köpeğin yıkanma sıklığı ve şeklinin onun boyutuna, ırkına, günlük aktivitelerine göre değişeceğini de söylemekte yarar var. Mesela ev dışında daha çok zaman geçiren köpeklerin sık yıkanması gerekebilir. Ya da tam tersi evden çıkmayan, çıktığında da sadece belirli bir süre için dışarıda olan küçük ırk köpekler ayda bir bile yıkanabilir.

Yıkama konusunda alacağınız kararların tamamen evcil dostunuzun kişisel özelliklerine ve yaşam koşullarına bağlı olduğunu aklınızda bulundurmalısınız.

kopek yikama w1200 op köpek 3 | Shuayip.com
Kulaklarına Su Kaçabilir

3 Adımda Köpek Nasıl Yıkanır?

Köpeğinizin özelliklerine göre onu ne sıklıkta yıkayacağınıza karar verdikten sonra yıkarken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda bilgi sahibi olmasınız. Size vereceğim üç adımlık öneri listesi ile hiç zorlanmadan evcil hayvanınızı temizleyebileceksiniz.

Köpeğin Banyo için Hazırlanması

Köpeğinizi yıkamaya karar verdiğiniz zaman ilk aklınıza gelmesi gereken soru tüylerinin ne durumda olduğu ile ilgili olacak. Köpeğiniz uzun süredir yıkanmıyorsa ya da uzun tüylü bir ırksa tüyleri keçe gibi olmuş olabilir. Banyoda sertleşen tüyleri ile uğraşıp onu daha fazla strese sokmamak için yapmanız gereken şey bir fırça kullanmak olacak.

Köpeğinize uygun ve onun da seveceği bir fırça ile tüylerini tarayıp güzelce açmalısınız. Ayrıca fırçalama işlemi sırasında tüylerine yapışmış bitkiler, dikenler varsa onlardan da kurtulmuş olursunuz. Daha sonra yapmanız gereken ikinci şey ise köpeğinizin derisine göz atmak olacak. Bunu da fırçalama sırasında yapabilir bit, pire ya da problemli bir durum var mı anlayabilirsiniz.

Tüylerini taradığınızda hiç bir sorunla karşılaşmadıysanız artık yıkama işlemine geçebilirsiniz demektir. Yıkama işleminin öncesinde kulaklarına su kaçmaması için pamuk yerleştirebilir, boyun tasması varsa onu da çıkartabilirsiniz.

Şampuan Seçimi ve Su Sıcaklığının Ayarlanması

Köpeğinizin yıkanmaya tamamen hazır olduğuna karar verdiğinizde ilk yapmanız gereken şey şampuanını hazırlamak olacak. Tabi ki bu işlemin öncesinde ona uygun bir şampuan bulmalı ve köpeğinizin özelliklerine göre seçtiğinizden emin olmalısınız.

Bu da hazır olduğuna göre şimdi sırada su sıcaklığının ayarlanması var. Suyun sıcaklığını ayarlarken köpeğinizin ihtiyaçlarının sizinkinden farklı olduğunu aklınızda bulundurun. Mesela siz sıcak ya da soğuk suyla yıkanmayı seviyor olabilirsiniz ama köpekler ılık sudan hoşlanırlar.

Suyun sıcaklığını ayarladığınızda elinize birazcık şampuan alıp tüylerini nazikçe köpürtebilirsiniz.

yavru kopek nasil yikanir köpek 4 | Shuayip.com
Köpeğinizi Motive Edin

Yıkama ve Yıkama Sonrası Bakım

Köpeğinizin tüylerini köpürtüp onu yumuşak hareketlerle temizlemelisiniz. Yumuşak davranmanız ve hafif bir ses tonu ile konuşmanız onun endişelenmemesi ya da sonradan bu konuda bir fobi edinmemesi açısından büyük önem taşıyor. Tüylerini tamamen temizlediğinizden emin olduktan sonra suyla durulayın. Durulamayı da bitirdiğinizden büyükçe bir havlu kullanarak onu kurulayabilirsiniz.

Köpeğinizin yıkama ve kurulama işleminden sonra tüylerini nemliyken yeniden taramanızda yarar var. Böylece tüyleri dolaşmadan güzelce kuruyabilir. Taramayı bitirdiğinizde de gözlerini pamuk yardımıyla kurutmayı unutmayın. Ayrıca eğer köpeğinizi yıkamadan önce kulaklarına pamuk yerleştirdiyseniz bunları çıkartın.

Son olarak da köpeğiniz yıkanırken size sorun çıkartmadığı ve yaptıklarınıza izin verdiği için onu ödüllendirmeyi unutmayın. Mutlaka motive edici sözcükler söyleyin ve en sevdiği ödül mamasından verin. Böylece daha sonra yıkanacağını anladığı zaman sizden kaçmayacak ve tam tersi bunu eğlenceli bir oyun olarak görecektir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır