shuayip.com

Saksıda Fesleğen Yetiştirebilirsiniz: 4 Adımda Organik Üretim

Pandemi döneminde hızla yükselişe geçen sağlıklı beslenme trendi ile birlikte organik ürünlerin satışı da arttı. Maydanoz, fesleğen gibi çeşitli yeşil yapraklı sebzelerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanıldığı bu günlerde butik marketlerde neden daha çok bu tür ürünlerin satıldığını anlamak hiç de zor değil. Siz de hem sağlıklı yiyecekler yemek hem de fazla para harcamamak istiyorsanız saksıda fesleğen yetiştirebilirsiniz. Bugün size bu işin püf noktalarından bahsedeceğim.

Fesleğen ile İlgili Temel Bilgiler

Hem hoş kokusu hem de yararlı özellikleriyle çok sevilen bu yeşillik kurutulduğunda baharat olarak da kullanılmaktadır. Yemeklere eklediğinizde yemeğin tadı birden değişir ve çok daha lezzetli hale gelir.

Bakımı oldukça kolay olduğunda ev ortamında saksıda pratik bir şekilde yetiştirilebilir. Aynı zamanda sivrisinekleri uzaklaştırmak için de kullanılan bu bitkiyi elinizde ovuşturup bacaklarınıza ve ellerinize sürebilirsiniz.

Saksıda kolay fesleğen bakımı
Pratik Bilgiler

Saksıda Fesleğen Yetiştirmenin Püf Noktaları

Evde böyle bir bitkiyi yetiştirmeye karar verdiğinizde karşınıza iki farklı seçenek çıkıyor. İsterseniz yapı marketlerde, pazarda ya da markette satılan tohumlardan alabilirsiniz. Ama tohumun filizlenmesini beklemek size zor geliyorsa fideden yetiştirme şansınız da var. Burada seçim tamamen size bağlı. Fide olarak almaya karar verirseniz seradan ya da çiçekçiden alabilirsiniz.

Tohumdan ekmeye karar verenler fesleğene uygun mineral açısından zengin ve besleyici bir toprak almalı. Tohumları toprağın üst kısmını biraz açıp üzerine serpiştirecekseniz. Düzenli suladığınızda tohumdan fide elde edeceksiniz. Eğer fide olarak aldıysanız bu durumda kendi toprağında hazır olarak size gelecek.

Toprak seçiminin zengin bir türden yapılması gerektiğinden bahsetmiştik. Bunun dışında aynı zamanda toprağın suyu geçirme özelliğine de sahip olması gerekiyor. Humuslu türden topraklarda verimli sonuçlar alacağınızı ifade edebiliriz.

Eğer bitkiyi tohumdan yetiştirecekseniz ya da kendi saksınıza ekmeyi düşünüyorsanız malzeme seçimi olarak beton, taş, seramik ya da plastik tercih edebilirsiniz. Kullandığınız kabın altında mutlaka delikler olmalı. Fazla sulama yapıldığında suyun bu kısımdan atılması gerekiyor.

Kabın boyutu konusunda ise yirmi beş santimden küçük kapların tercih edilmemesi gerektiğini söylemek mümkün. Bitkinize iyi bakarsanız hızlı şekilde büyüyeceğinden kabının yeterli boyutta olmaması halinde çürüme ihtimali ortaya çıkar.

Genel Bakım Önerileri

Genel bilgilere göz attığımıza göre şimdi de bakımla ilgili önerilere geçme zamanı geldi. Öncelikle işe bitkinizi nasıl bir yere yerleştirmeniz gerektiği ile başlayalım. Bitkinizi koyacağınız yerin yarı gölge bir alanda kalması gerekiyor.

Bu bitki karanlıktan hoşlanmaz ancak direkt ışık almayı da sevmez. Bu nedenle yarı gölge bir yer bulursanız hızlı bir şekilde geliştiğini göreceksiniz. Bitkinizi rüzgarlı ve yağmurlu günlerde mutlaka korumalısınız.

Bu bitkinin bakımı kolay olsa da zor koşullara dayanıklı değildir. Bu nedenle eğer balkonda ya da camın kenarında bakıyorsanız rüzgarın hızlandığı ve yağmur yağdığı günlerde mutlaka içeri alın. Şiddetli hava akımı bitkinin narin yapısına zarar verebilir.

Bu bitkinin gün içinde en az dört saat güneş görmesi gerekir. Bu nedenle koyacağınız yer çok önemli. Bulunduğu yerde hem belli bir süre ışık almalı hem de bunun dışında kalan zamanda gölgede olmalı.

Bitkinizin su ihtiyacı konusuna geldiğimizde bunu toprağı kontrol ederek belirleyebileceğinizi söyleyelim. Toprak nemli değilse iklime de bağlı olarak haftada bir ya da iki kere su verebilirsiniz. Bitkinin toprağı kuru bırakılmamalı. Orta boy bir bitkiye tek seferde bir çay bardağı su vermeniz yeterli olacaktır.

unnamed 1 1 saksı 1 | Shuayip.com
Pratik Bilgiler

Budama

Bitkinize uygun şekilde bakım yaptığınızdan emin olduğunu sürece hızlıca büyüdüğüne şahit olacaksınız. Bu durumda onu zaman zaman budamanız gerekir. Verimli bir şekilde büyümesini sağlamak için çürümüş yapraklarını alın.

Düzenli olarak kendini yenilemesi için budama işlemini üst kısımlardan yapmanız gerekiyor. Kesilen yaprakları yemeklerinizde ve salatalarınızda kullanabilirsiniz ancak tabi ki çürümüş olanları atmalısınız.

Bitki Besini

Bitkinizin yapraklarının sarardığını fark ederseniz bu vitaminsiz kaldığı anlamına gelir. Bu durumda uygun bir bitki besini ile takviye yapmanız gerekebilir.

Bitkinizin yapraklarını mutfakta kullanacaksanız uygulama yapacağınız besinin buna uygun olduğundan emin olun. Aksi takdirde yaprakları yemeklerde kullanamazsınız. Bu ürünleri çiçekçilerden temin edebilirsiniz.

Son olarak da bitkiye ne kadar çok besin, vitamin ve gübre verirseniz tadının o kadar yoğun hale geleceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle miktarı iyi ayarlamalısınız.

İlginizi Çekebilir:

Saksıda Maydanoz Yetiştirebilirsiniz: 3 Adımda Organik Yeşillik Üretimi

Demir Eksikliği Nasıl Giderilir? 4 Pratik Öneri ile Sağlığınıza Kavuşun!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır