Sevecen, nazik bakışları, sadakati ve yaşama hevesiyle tanınan Golden Retriever, dünyadaki en popüler köpek ırklarından biridir. Tarihsel olarak İskoç Dağlık Bölgesi’nde av köpekleri olarak yetiştirilse de aslında mükemmel aile köpekleridir. Goldenler genellikle çocuklarla iyi geçinen inanılmaz derecede sevecen ve zeki köpeklerdir. Golden Retriever, rehber, yardım veya arama ve kurtarma köpeği olarak da çok başarılıdırlar.
Golden Retriever’e Genel Bakış
Grup: Sportif köpek ırkları
Boyut: 58 ila 60 cm (erkekler); 54 ila 58 cm (dişiler)
Ağırlık – Kilo: 30 ila 35 kg (erkekler); 25 ila 30 kg (dişiler)
Kürk – Tüy Yapısı: Orta uzunlukta, çift kat
Tüy rengi: Açıktan koyu altın rengine kadar değişiklik göstermektedir.
Ortalama yaşama süresi: 10 ila 12 yıl
Golden Retriever’in Özellikleri
Sevgi ihtiyacı | Yüksek |
Samimiyet duygusu | Yüksek |
Çocuk dostu | Yüksek |
Hayvan dostu | Yüksek |
Egzersiz – hareket ihtiyaçları | Yüksek |
Oyunculuk | Yüksek |
Enerji seviyesi | Yüksek |
Eğitilebilirlik | Yüksek |
Zeka | Yüksek |
Havlama eğilimi | Orta |
Tüy dökme oranı | Yüksek |
Golden Retriever’in Tarihi
Golden Retriever, ilk olarak İskoç Dağlık Bölgesi’nde av köpeği olarak yetiştirilmiştir. İskoç mülk sahiplerinin, avlanma alanlarında pek çok gölet ve bataklık olduğu için kuşları suda veya karada alabilecek bir köpeğe ihtiyaçları vardı. Silahlar geliştirildikçe, toplayıcıların kuşları daha uzak mesafelerden geri getirebilmesi gerekiyordu.
İdeal av köpeğini geliştirmek için, Tweedmouth Baronu Dudley Marjoribanks, sarı renkli bir av köpeği ile bir Tweed’i çiftleştirmiştir. Sonraki süreçte Goldenler İngiltere’de popülerlik kazanmış ve 1911’de The Kennel Club of England tarafından tanınmıştır.
20. yüzyılın başlarında, Golden Retrieverler Kuzey Amerika’ya hem av köpeği hem de refakatçi olarak tanıtılmıştır. 1925’te American Kennel Club tarafından resmen tanınmıştır. AKC, AKC İtaat Şampiyonu unvanını 1977’de tanıttığında, bu unvanı kazanan ilk üç köpek, Golden Retriever olmuştur.
Golden Retriever Bakımı
Golden Retriever Bakımı: Golden kalın bir kürkü ve orta uzunlukta tüylere sahip bir köpek cinsidir. Yılın çoğunda orta derecede; İlkbahar ve Sonbaharda ise yoğun bir şekilde tüy dökerler. Her gün fırçalanmaları ve taranmaları gerekmektedir. Muhtemelen ayda bir banyoya ihtiyaçları olacaktır. Bir Golden Retriever’iniz varsa, bol miktarda köpek tüyü ile uğraşacağınızı söyleyebiliriz.
Köpeğinizin tırnakları uzadığında, ayak sorunlarına yol açmasını önlemek için ayda bir veya iki kez kesilmesi gerekir. Ayrıca haftada en az birkaç kez dişlerini fırçalayarak köpeğinizin ağız hijyenini korumasına yardımcı olmanız önemlidir. Bu cins köpeklerin sarkık kulakları olduğundan, kulak enfeksiyonu geçirme olasılıkları daha yüksektir. Dolayısıyla köpeğinizin kulaklarını düzenli olarak kontrol etmenizde fayda var.
Golden R. günlük egzersiz ve kapsamlı eğitim gerektiren aktif köpeklerdir. Bu köpeklerin oyun oynamak için bir oyun bahçesine erişebilmesi ve günde birkaç kez yürüyüşe çıkarılması gerekir. Goldenler, diğer köpeklerin çoğuyla iyi geçinirler ve dışarıda serbestçe dolaşabilirler. Golden, ağız yapısı dışarı dönük şekilde biraz sarkıktır. Bu ağız yapısı nedeniyle oral fiksasyon için oyuncaklara ve çiğneme kemiklerine ihtiyaç olabilmektedir.
Bu cins, yalnız kalmak yerine, ailesiyle birlikte olmayı tercih eder. Buna ek olarak fazlasıyla arkadaş canlısı oldukları için bekçi köpeği olmaya uygun değildirler. Sosyalleşme köpekler için önemlidir ve Golden bu işte oldukça başarılıdır. Diğer köpekler ve kedilerle birlikte çok evcil hayvanlı bir evde zorlanmadan yaşayabilir.
Goldenler nazik, sabırlı ve çocuklarla oynamaktan hoşlanan köpeklerdir. Ancak heybetli yapıları nedeniyle birdenbire coşup, heyecanlanırlarsa sarılayım derken küçük bir çocuğu devirebilirler. Bu, özellikle büyük bir köpeğe alışkın olmayan küçük çocukları korkutabilir. Birlikte uygun şekilde oynamak için eğitildiği takdirde, bir Golden, çocuklu aileler için oldukça ideal bir seçenektir.
Yaygın Sağlık Sorunları
Golden cins köpeklerde, bazı kalıtsal sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Dikkat edilmesi gereken bazı sağlık sorunları ise şöyledir:
- Kalça Displazisi: Ağrı ve Artrit’e yol açabilen kalça soketlerinin malformasyonu
- Dirsek Displazisi: Köpeğin dirseklerinin ön ayaklarında ağrılı bir şekil bozukluğu
- Osteokondroz (OKB): Hastalıklı kıkırdağın bitişik kemikten ayrıldığı inflamatuar bir durum
- Çeşitli kanser türleri: Golden cinsi köpeklerde en sık görülen kanserler; Hemanjiyosarkom ve Lenfoma kanseridir.
Beslenme
Golden Retriever yavruları hızla büyür. Dolayısıyla çok hızlı büyümelerine karşılık oluşabilecek kemik bozuklukları riskini aza indirecek düşük kalorili bir köpek mamasıyla beslenmelidirler. Yetişkin bir Golden ise günde iki öğün yemek başına 1,5 fincana kadar kuru köpek maması ile beslenmelidir.
Her istediğinde yiyebilmesi için mamayı dışarıda bırakmak yerine, mamanın ölçülerek verilmesi çok daha iyi olacaktır. Bununla birlikte bir köpek için gereken miktar, büyüklüğüne, aktivite düzeyine, yaşına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişecektir. Köpeğiniz ayrıca her zaman taze ve temiz suya erişebilmelidir.
Obezite evcil hayvanınızın ömrünü kısaltacağı ve diğer sağlık sorunlarına yatkınlık oluşturacağından, köpeğinizin kilosunu takip etmeye çalışmalısınız. Köpeğin kilo aldığını fark ederseniz, bunu veterinerinizle görüşmeli; köpeğinizi sağlıklı tutmak için beslenme programları, mama miktarı, mama türü ve egzersiz hakkında öneriler almalısınız.
Sonuç
Eğer bir Golden Retriever sahiplenmek veya satın almak (ki etik dışı) istiyorsanız, ilk olarak hayvan barınaklarına ve hayvan kurtarma gruplarına bakmalısınız. Zira bu tip kurum ve kuruluşlarda, sıcak bir yuvaya ihtiyacı olan onlarca Golden bulabilirsiniz.
İlginizi çekebilecek bazı başlıklar:
Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gereken 4 Önemli Konu!
Köpek Sahiplenmeden Önce Neler Yapılmalı? 2. Liste!