Back to School After Covid-19

Uzunca bir süredir kapalı olan okullar bugün açıldı. Covid-19 sonrası dönemin en büyük etkilerinden biri de eğitim sektöründe olduğundan öğrenciler geçen yıl çevrimiçi ders almaya başlamış, öğretmenler değişen sisteme adapte olmakta zorlanmıştı. Ancak geçen bunca zamanın ardından okullar yeniden açıldı ve dersler başladı.

Uzmanlar okulların pandemi dönemi devam ederken açılması ile birlikte hem ailelerde hem öğrencilerde hem de öğretmenlerde ciddi bir baskı oluşabileceğini düşünüyor. Bir yandan okulların açılmasının olumlu etkileri olabileceği bilinse de bir yandan da herkesin aklına aynı soru geliyor: pandemic sonrası eğitim sektörü nasıl devam edecek?

Ben de bugünkü yazımda sizin için okulların açılmasıyla birlikte pek çok kişinin aklını kurcalayan soruları ele almak istedim. Okullar açıldığında başlayan trafik çilesinden, kırtasiye malzemesi alışverişine, pandemi nedeniyle değişen okul kurallarından yüz yüze iletişimin getirdiği sıkıntılara kadar bakalım bütün bu durumlar toplumu nasıl etkiliyor.

pexels max fischer 5212357 covid-19 1 | Shuayip.com
Okullar Başladı

Herkesin Aklındaki Sorular

Bu süreç boyunca önce hepimiz okulların kapanmasına şaşırdık ve eğitimin bundan sonra nasıl ilerleyeceğini merak eder hale geldik. Çocuklar okulların açılıp açılmayacağını merak ediyor, okullar açılsa hasta olacak mıyım diye düşünüyor, aileler ise bu süreci nasıl yürüteceğini tam olarak bilemiyordu.

Korona pek çok farklı alanı etkilediği gibi eğitim sektörünü de etkisi altına aldı ve oyunun kurallarını değiştirdi. Ebeveynler önce çocukları okula gitmediğinde onları ne gibi zorluklar beklediğini merak etti, sonrasında ise okul açılırsa bunun ne kadar güvenli olacağı konusunda endişe etmeye başladılar.

Bütün bu soru işaretlerini yaşadığımız aylarca süren kapanma ve kısıtla süreçlerinin ardından kısa bir zaman önce yasaklar büyük oranda kalktı. Vaccination hızlandırıldı ve pek çok ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de okulların Eylül döneminde aynı eskisi gibi açılacağı, bu konuda gerekli önlemlerin uygulanarak çocukların eğitim hayatına devam etmesinin sağlanacağı ifade edildi.

İşte bugün de o büyük gündü. Okullar açıldı, çocuklar okula gitmek üzere evinden çıktı. Kimini ailesi bıraktı, kimi de servisle okulun yolunu tuttu. Peki çocukların okula dönmesi gerçekten güvenli mi?

okula yeni baslayanlarin pandemiyle imtihani liste 1 covid-19 2 | Shuayip.com
Okullar Başladı

Güvenlik Meselesi

Şu noktada her ne kadar okulların açılmasıyla salgının seyrinde ne gibi bir değişim olacağı hakkında yeterli bilgimiz olmasa da virüsün yayılma hızının artabileceği düşünülüyor. Çocukların okulda virüsü alması durumunda evdeki yetişkinlere getirmemesi mümkün değil.

Yine de çocukların bu virüsten fazla etkilenmediği düşünüldüğünde ve aşılama hızının artması da dikkate alınınca belki de tünelin ucundaki ışığı gördüğümüzü söyleyebiliriz. Çünkü yasakların ardından eğitim sisteminin çevrimiçi düzene geçmesi ile birlikte hızlanan süreç artık tam tersine dönüyor.

Ailelerin düzeni eskisi gibi olabilecek, çocuklar okulda yaşıtları ile zaman geçirebilecek ve yüz yüze eğitim görebilecek. Ancak tabi ki evde eğitim aldıkları dönemin ardından birden okula başladıkları için onların da ayrı bir okul stresi yaşadığını görmezden gelmemek gerekiyor.

Pandemi Sonrası Okul Stresi

Korona ile ilgili gerekli önlemlerin üzerinde çok fazla duruyoruz ama pandemi sonrası okul stresinin çocukları nasıl etkileyeceğini atlıyoruz. Uzmanlar yapılan çalışmaların bunun öğrenciler ve öğretmenler üzerinde bir baskı yaratacağı görüşünde.

Öğretmenler yetişkin olduğu için sürece adaptasyonları daha kolay olabilir. Ancak özellikle de okula çevrimiçi eğitimle başlayan okul öncesi, ilkokul ve ergenlik dönemindeki çocuklarda farklı kaygı bozuklukları ortaya çıkabilir. Böyle durumlar olması halinde mutlaka bir rehber öğretmen ya da psikolojik danışmandan yardım almalısınız.

Covid-19 sonrası okula dönüş
Okullar Başladı

Covid-19 için Alınabilecek Önlemler

Okullar açıldı ve ders zili çaldı. Peki okullar fiziki olarak bu sürece hazır mı?

Ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda okullarda fiziki olarak ciddi önlemler alındığı ve belli kurallar konduğu belirtildi. Öğretmenler ve öğrenciler bu kurallara uygun şekilde eğitim hayatına devam edecek.

Ancak sizin de bir ebeveyn olarak uygulayabileceğini bazı önlemler olduğunu belirtmekte yarar var. Öncelikle çocuğunuz hastaysa asla okula göndermemeniz gerekiyor. Burun akıntısı, hapşırık ve öksürük gibi semptomlara karşı tetikte olmalısınız. Hastalık riski taşıyan çocuklar hem kendi sağlıkları hem de toplumun güvenliği açısından okula gönderilmemeli.

Çocuklar okulda bulundukları zamanda hijyen kurallarına dikkat etmesi için bilgilendirilmeli ve çok kalabalık ortamlarda bulunmamaları için teşvik edilmeli. Son olarak da veliler çocuklarını okula getirdiğinde ve onları okuldan alırken mutlaka sosyal mesafe kurallarına dikkat etmeli.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top