Kediler Neden Kusar? Tüm kediler ara sıra kusabilirler. Bu arada sırada oluyorsa normal kabul edilebilir. Fakat kediniz haftada bir kaç kez kusuyorsa, işler ciddileşir. Kediniz haftada birden fazla, hatta birkaç haftada bir sürekli kusuyorsa, birlikte veterinerinize gitmeniz gerekiyor demektir. Zira sık veya tekrarlayan kusma, kediniz için normal bir davranış değildir.
Kediler birçok nedenden dolayı mide rahatsızlığı yaşayabilirler. Kediniz sık sık kusuyorsa, altta yatan nedeni bulmak için veterinerine danışmanızda fayda vardır. Mamasını kusuyor, öksürüyor veya yediği bir şeye tepki veriyor olabilir. Bu açıdan zehirli bir maddeyle temas etmediklerinden veya boğazlarına bir şey kaçmadığından emin olmak önemlidir.
Kediler neden kusar?
Kediler, hasta olmadıklarında bile kusabilirler. Kediniz yemekten hemen sonra kusarsa, çok fazla veya çok hızlı yiyor olabilir. Mamasını değiştirdiyseniz bu değişikliğe tepki veriyor olabilir ya da bir lastik bant veya bir parça ip gibi yabancı bir cismi yutmuş olabilir. Kusmanın bir diğer nedeni tüy yumakları olabilir. Uzun tüylü kediler, kendilerini sık sık tımarlarlar. Bu da tüy yutmalarına neden olur.
Tüyler zamanla midelerinde topaklaşıp sıkışır. Bağırsaklarında tıkanmasını önlemek için kedinizin bu yumakları haftada bir veya iki kez kusmasında bir sorun yoktur. Yine de tüy yumağı kusmak kediniz için acı verici olmamalıdır. Bunu kolaylaştırmak için kedinizin tüylerini düzenli olarak tarayabilir veya ona reçetesiz takviyeler verebilirsiniz. (Macun gibi)
Kedinizin kusmasına neden olabilecek daha ciddi durumlar ise şunlardır:
- Sindirim sisteminde yabancı cisimlerin yer alması
- Besinlere karşı alerji
- Zehirlenme
- Bağırsak parazitleri
- Enflamatuar barsak hastalığı
- Şeker hastalığı
- Hipertiroidizm
- Böbrek hastalığı
- Cancer
Bu durumlar kedilerin yaşamını tehdit edici boyutta olabilir; fakat erken teşhis ve tedavi, kedinizin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olabilir.
Bazı semptomlar
Eğer kedinizin ciddi bir problemden ötürü kustuğunu düşünüyorsanız, aşağıdaki semptomlara dikkat etmelisiniz.
- Letarji veya depresyon
- İştahta veya yeme alışkanlıklarında değişiklik
- Kedilerde kilo kaybı
- Kedilerde kan kusma
- Karınlarında ağrı (dokunduğunuzda sert tepki verirlerse)
- Kusma sıklığı
- Beslenmede değişiklik
- Zehir teşkil edebilecek bitkilere, diğer gıdalara veya maddelere erişim
- Evdeki başka kediler veya hayvanlar etkilenirse
Kedilerin kustuğunu nasıl anlarsınız?
Kediniz kusmadan önce midesi bulanabilir, huzursuz görünebilir, salya akıtıyor veya tekrar tekrar yutkunuyor olabilir. Kusma, kedinizin karın kaslarındaki yoğun kasılmalarla başlar. Daha sonra midelerinde veya boğazlarında ne varsa dışarı atarlar. Kedilerde öksürük, kusmaya benzer görünebilir. Bir kedi öksürdüğünde dört bacağının üzerine çömelir ve boyunlarını uzatır.
Daha sonra hemen tekrar yutabilecekleri köpük şeklinde salya akıtırlar. Kedilerde salya veya tükürme ile kusma arasında farklar vardır. Kediniz tükürürken daha az efor sarf eder ve genellikle karın kasılmaları yaşamaz. Tükürük genellikle yemek yedikten veya su içtikten hemen sonra olur ve kedinin yemek borusunda bir problemi işaret ediyor olabilir.
Regürjitasyon adı da verilen bu durum, hızlı ve sıklıkla uyarı vermeden gerçekleşir. Kediler aniden öğürmeden veya irkilmeden “tükürebilirler”. Kedinizin bu iki süreçten hangisini yaşadığını belirlemek, size ve veterinerinize kolaylık sağlayacaktır.
Kedilerin Kusması Nasıl Önlenir?
Kediler meraklı yaratıklardır ve yanlışlıkla onları hasta eden şeyleri yiyebilir ya da bu tip şeylere maruz kalabilirler. Zehirli bitkiler, tıbbi ilaçlar, iplik, çikolata veya diğer küçük nesneleri kedinizin erişemeyeceği bir yere kaldırmalısınız. Zira bu maddeleri yiyebilir veya yutabilir. Bu da sindirim komplikasyonlarına neden olabilir. Kediniz sık sık kusuyorsa, altta yatan nedenleri teşhis etmesi için mutlaka veterinere gidin.
Kedi kusmuk renk kartelası
Evcil hayvan sahipleri genellikle kedilerin kusmasının nedenini kusmuğun rengine veya kıvamına göre teşhis etmeye çalışmaya çalışırlar. Ne yazık ki, teşhis o kadar basit değil. Bir kedinin kusmuğunun rengi, kedinin ne yediğine (gıda dışı öğeler dahil), mamada kullanılan boyalara veya kedinin yediği muamelelere ve bir dizi başka faktöre bağlı olarak değişebilir.
Bu nedenle renk, kedinizin kusmasının nedenini teşhis etmenin güvenilir bir yolu değildir . Aşağıdaki çizelge yardımcı olabilir, ancak veterinerinizle konuşmalısınız.
Kedi Kusmuk Rengi:
Sarı, turuncu veya kahverengi: Midede kısmen sindirilmiş gıda ve safra varlığı nedeniyle oluşabilir.
Kırmızı veya pembe: Kan varlığını gösterebilir. Ya da kedinin mamasında ve mamasında kullanılan yabancı madde veya boyalardan kaynaklanabilir.
Açık renkli veya beyaz: Yemek borusundan tükürüğün geri gelmesi veya kedinin aç karnına kusması nedeniyle ortaya çıkabilir.
Yeşil: Bazen safranın varlığı veya kedinin yeşil yabancı madde veya yeşil boyalar içeren yiyecekleri yutması nedeniyle ortaya çıkabilir.
Siyah veya kahverengi: Kahve telvesine benzeyen siyah veya kahverengi kedi kusmuğu, sindirim sisteminde kanama belirtisi olabilir ve veterineriniz tarafından hemen ele alınmalıdır.
Conclusion
Bunun kesinlikle kapsamlı bir liste olmadığını ve sorunu doğru bir şekilde teşhis etmek için kedinizin bir veteriner görmesi gerektiğini unutmayın! Kediler neden kusar, az çok anlatmaya çalıştık. Sizler de varsa bu konudaki deneyimlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın!
You may be interested in:
Kediler Ne Yer? 6 Kategoride Farklı Besinler!
Healthy Cat Food Recipes! 4 Healthy Recipes for Adult Cats
Ev Yapımı Kedi Maması Tarifleri: 4 Pratik Öneri