Dünyada ilk kez Güney Amerika ve Afrika’da yetişmeye başlayan bu çiçek “Fuşya” olarak da adlandırılmaktadır. Afrodit’in küpesine benzediği düşünülerek böyle adlandırılan bitki dekorasyon açısından oldukça estetik görünmesiyle bilinir. Bakımı çok kolay olmasa da bütün zorluklara değecek kadar güzeldir. Balkonunuzu, bahçenizi ya da evinizin bir odasını renklendirmek istiyorsanız rengarenk bir küpe çiçeği alabilirsiniz. Uygun ortama konduğunda ve mutlu olacağı bir saksısı varsa uzun yıllar boyunca göz zevkinize hitap eder, bulunduğu alanın havasını değiştirir. Eğer bu bitkiye bakmak istiyorsanız detayları öğrenmek için hemen yazımıza göz atabilirsiniz.
Küpe Çiçeği ile İlgili Temel Bilgiler
- Çiçekleri küpe gibi sarkan bu bitki mor, kırmızı, pembe ve beyaz gibi tonlarda bulunur. Sarktığı için tavana ya da duvara asılabilir ancak yerdeki bir saksıda da oldukça güzel görüneceğinden emin olabilirsiniz.
- Yabancı dilden gelen “fuchsia” kelimesinin Türkçeye kazandırılmış versiyonu olan “Fuşya” adıyla da bilindiğini ifade etmiştik. Bu kelimenin sevimli, güzel ve zarif gibi anlamlara geldiğini düşününce neden böyle bir isim aldığını anlamak hiç de zor değil.
- Minik yaprakları olan bu çiçek mitolojik bir hikayeye göre güzellik Tanrısı Afrodit’in savaş Tanrısı Ares’te unuttuğu küpesini temsil etmektedir. Ares bu küpeyi balkonuna asmış ve bu çiçeğin aşkı sembolize ettiği kabul edilmiştir.
Care Recommendations
Bu çiçeğe bakmaya karar verirseniz bunu nasıl yapacağınızla ilgili detaylı bilgi sahibi olmanız gerekir çünkü çiçeğin hassas bir yapısı vardır. Ne kadar sulamanız gerektiğini, sevdiği toprak türünü, nerede bulunmak istediğini iyi bilmelisiniz.
Öncelikle bu bitki rüzgarı sever ama çok soğuğa dayanıklı değildir. Bu nedenle eğer balkonda duruyorsa çok soğuk günlerde içeri almayı düşünebilirsiniz. Hava sıcaklığı 10 derecenin altında düştüğünde dışarıda kalmamalıdır. Yoksa kısa sürede ölebilir.
Bilmeniz gereken bir diğer konu da yılda bir kere bahar döneminde saksı değişimi yapmanız gerektiği. Çiçeğiniz zamanla büyür ve kendine uygun daha büyük alan ister.
Ona en uygun toprak türü ise gevşek yapıdadır. Sıcak dönemlerde toprağının kurumamasına özen gösterilmeli, düzenli olarak sulanmalı ve toprağın hava aldığından emin olunmalıdır.
Tips and Tricks
- Bazı püf noktalara dikkat ederek çiçeğinizin çok daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Mesela kenarlarından sarkan bir yapısı olduğundan buna uygun bir yere yerleştirmelisiniz ki çiçeğiniz sıkışmasın.
- Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da bu çiçeğin kabının altında delikler olması. Eğer buna özen göstermezseniz çürüyebilir. Kabının altına bir tabak koyarak fazladan suyu mutlaka sık sık dökmelisiniz.
- Canlı olması ve daha hızlı büyümesi için toprağını yılda en azından bir kere değiştirmelisiniz. Bu işlemi fazla sık yapmanıza gerek yok. Ayrıca gübre ve takviye vermeyi de ihmal etmeyin.
- Bitkinize bahar ve yaz aylarında haftada bir bitki besini verebilirsiniz. Sulama açısından sizi zorlayacak bir yapısı yoktur. Kış aylarında çok sık sulamamalısınız. Sadece toprağını kontrol edin ve kuruduğunda sulayın. Yazın ise daha sık sulamanız gerekir.
Kurumaması İçin Yapılması Gerekenler
Bu çiçeğin kurumaması için direkt güneş ışığına maruz bırakmamanız gerekiyor. Yarı gölgeli alanlara yerleştirmenizde yarar var.
Yakıcı güneşe uzun süre maruz kalırsa ne yazık ki kuruyacaktır. Ayrıca toprağının ısınması halinde kökleri zarar görür.
Hasta olursa da kuruyabilir. Bitkilerde üreyen böceklere karşı çok dikkatli olmalısınız. Bu konuda bilginiz yoksa mutlaka ilgili yazıları okuyun.
Rüzgardan hoşlanmasının nedeni böceklerden uzak kalmasıdır. Çiçeğinizi temiz tutmalı ve yapraklarına fıs fıs yapmalısınız.
Çoğaltma ve Suda Köklendirme
Bu çiçeğin bakımı konusunda püf noktaları öğrenip onu güzelce büyütmeye başladığınızda mutlaka birkaç tane daha olsun isteyeceksiniz. Bu durumda yapmanız gereken basit onu çoğaltmanız gerekiyor.
Bunun için öncelikle çelikleme yöntemini deneyebilirsiniz. Çiçeğin dallarından birini makasla kesip direkt toprağa dikerseniz iki ila üç hafta sonra bir çiçeğiniz daha olacaktır.
Bu süreçte seçtiğiniz dalın sağlıklı ve gür olmasına özen göstermelisiniz ki çiçeğiniz tutsun. Bir ikinci yöntem ise suda köklendirme işlemi, bunun için yapmanız gereken tek şey genç ve canlı bir dalı seçmek olacak.
Bu dal çelikleme işleminde seçtiğiniz gibi uzun olmamalı, kısa olursa daha iyi olur. 10 – 15 santim boyunda bir dalı yarım litrelik su dolu cam kavanoza koyup kavanozu da poşetle bağlamalısınız. 2 günde bir havalandırırsanız kısa sürede sonuç alırsınız.
You May Be Interested In: