Ağız kokusu neden olur? Ağız kokusu, diş fırçalama alışkanlığı edinememiş olmaktan kaynaklanabilir. Bununla birlikte başka bir takım sağlık sorunlarının bir işareti de olabilir. Ağız kokusunun, yediğiniz yiyecek türleri ve diğer sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıkları nedeniyle kötü bir hale gelmesi de muhtemeldir.
Ancak endişelenmeye lüzum yok; çünkü ağız kokusu problemini önlemek ve tedavi etmek için evde yapılabilecek bazı şeyler var. Aşağıda ağız kokusu neden olur ve ağız kokusu nasıl geçer, sorularının ayrıntılı cevabı sizleri bekliyor. Okumaya devam edin!
Ağız kokusu neden olur?
Ağız kokusu, kaynağına veya altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Bazı insanlar, ağızları kokmadığı halde nefes kokuları hakkında fazlasıyla endişelenirken, bazıları ağızlarının koktuğunu bile fark etmeyebilirler. Kendi nefesinizin nasıl koktuğunu değerlendirmek çoğu zaman zordur. Bu nedenle nefesinizin kokup kokmadığını doğrulamak için yakın bir arkadaşınıza bunu sormayı deneyebilirsiniz.
Ağız kokusunun nedenleri
Kötü ağız kokusunun pek çok nedeni olabilir. Aşağıdakiler en sık görünen nedenlerdir. Ağız kokusunun nedenleri:
- Gıda – Yanlış beslenme: Yiyecek parçacıklarının dişlerinizin içinde ve çevresinde parçalanması bakterileri çoğaltabilir ve kötü bir kokuya neden olabilir. Soğan, sarımsak ve baharat gibi bazı yiyecekleri yemek de ağız kokusuna neden olabilir. Bu yiyecekler sindirildikten sonra kan dolaşımına dahil olup, akciğerlerinize taşınırlar ve nefesinizi etkilerler.
- Tütün ürünleri: Sigara içmek hoş olmayan ağız kokusuna neden olur. Sigara içenler ve başka bir takım tütün ürünlerini kullananlar, ağız kokusunun başka bir kaynağı olan diş eti hastalığına daha yatkındır.
- Eksik veya yanlış diş bakımı: Her gün fırçalamaz ve diş ipi kullanmazsanız, yiyecek parçacıkları ağzınızda kalır ve ağız kokusuna neden olur. Dişlerinizde renksiz, yapışkan bir bakteri tabakası (plak) oluşur. Fırçalanmadığı takdirde plak diş etlerinizi tahriş edebilir ve sonunda dişlerinizle diş etleriniz arasında plak dolu cepler (periodontitis) oluşturabilir. Diliniz ayrıca koku üreten bakterileri de tutabilir. Düzenli olarak temizlenmeyen veya tam olarak oturmayan protezler kokuya neden olan bakteri ve yiyecek parçacıklarını barındırabilir.
- Ağız kuruluğu: Tükürük, ağzımızı temizlemeye yardımcı olur ve kötü kokulara neden olan partikülleri uzaklaştırır. Ağız kuruluğu, tükürük üretimi azaldığında gerçekleşir ve ağız kokusunun oluşmasına yol açabilir. Ağız kuruluğu uyku sırasında doğal olarak oluşur ve sabah uyandığınızda kötü nefes kokusuna yol açar. Eğer ağzınız açık uyuyorsanız bu koku daha da kötüleşir. Kronik ağız kuruluğu, tükürük bezlerinizdeki bir sorundan ve bazı hastalıklardan kaynaklanabilir.
- İlaçlar: Bazı ilaçlar ağız kuruluğunu tetikleyerek, dolaylı yoldan ağız kokusuna neden olabilir. Diğerleri, nefesinizde taşınabilecek kimyasalları serbest bırakmak için vücutta parçalanabilir.
- Ağız enfeksiyonları: Ağız kokusuna, diş çekimi gibi ağız cerrahisi sonrası oluşabilen cerrahi yaralar, diş çürümesi, diş eti hastalığı ya da ağız yaraları neden olabilir.
- Diğer ağız, burun ve boğaz koşulları: Ağız kokusu bazen bademciklerde oluşan ve koku üreten bakterilerle kaplı küçük taşlardan kaynaklanabilir. Burun, sinüs ve boğazda postnazal akıntıya yol açabilen enfeksiyonlar ya da kronik inflamasyon da ağız kokusuna neden olabilir.
- Diğer nedenler: Bazı kanser çeşitleri gibi ağır hastalıklar ve metabolik bozukluklara benzer durumlar ürettikleri kimyasallar sonucunda belirgin bir nefes kokusuna neden olabilirler. Mide asitlerinin kronik reflüsü (gastroözofageal reflü hastalığı veya GÖRH) ağız kokusu ile ilişkilendirilebilir. Küçük çocuklarda ağız kokusu, burun deliğine bir parça yiyecek gibi yabancı bir cismin sıkışmasından dolayı gelişebilir.
Ne zaman doktora görünmeli?
Ağız kokusunuz varsa, ağız hijyeni alışkanlıklarınızı gözden geçirmelisiniz demektir. Yemek yedikten sonra dişlerinizi fırçalamak, dilinizi ve ağzınızın içini temizlemek, diş ipi kullanmak ve bol su içmek gibi alışkanlıklar edinip, yaşam tarzınızı değiştirirseniz ağız kokusu gibi bir sorununuz kalmayacaktır.
Tüm bunları yağıyor olmanıza rağmen ağız kokunuz hala devam ediyorsa mutlaka bir diş hekimine görünün. Diş hekimi daha ciddi bir durumun ağız kokunuza neden olduğundan şüphelenirse, kokunun nedenini bulmak için sizi bir doktora yönlendirebilir.
Ağız kokusuna neden olabilecek hastalıklar
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere pek çok hastalık ağız kokusuna neden olabilir:
- Mevsimsel alerjiler
- Zatürre veya bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonları
- Uzun süreli (kronik) sinüs enfeksiyonları
- Postnazal damla
- Şeker hastalığı
- Kronik asit reflü
- Gastrointestinal sorunlar (sindirim sistemi)
- Kronik akciğer enfeksiyonu
- Karaciğer veya böbrek sorunları
Ağız kokusu nasıl geçer?
Ağız kokusundan kurtulmanın bazı hızlı ve kolay yolları vardır. Unutmayın, eğer ağzınızdaki koku yediklerinizden kaynaklanıyorsa, yemek tamamen vücudunuzdan çıkana kadar (ortalama 3 gün) sizi rahat bırakmayacaktır.
Aşağıdaki adımlar uygulanırsa ağız kokusu azaltılabilir veya önlenebilir:
- Ağız ve diş bakımı:
Ağız ve diş bakımı kötü kokuyu gidermenin en kesin çözümüdür. Yiyecek artıklarını ve plakları temizlemek için günde iki kez florürlü diş macunu ile fırçalayın. Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalayın (öğle yemeğinden sonra dişlerinizi fırçalamak için işte veya okulda bir diş fırçası bulundurun). Dilinizi de fırçalamayı veya diş fırçalarının arkasında bulunan dil kazıyıcı kullanmayı unutmayın. Dilinizdeki bakteriler ağız kokusuna neden olabileceğinden yemekten sonra fırçalayamıyorsanız, en azından ağzınızı suyla iyice çalkalayarak gevşetin ve sıkışan parçaları serbest bırakın.
- Diş fırçanızı 2 ila 3 ayda bir değiştirin. Gıda parçacıklarını ve dişler arasındaki plağı günde bir kez çıkarmak için diş ipi veya diş arası temizleyici kullanın. Dişlerinizi günde iki kez antibakteriyel gargara ile durulayın. Antiseptik gargara ağız kokusuna neden olan bakterileri öldürmeye ve diş eti hastalığının erken ve hafif bir formu olan diş eti iltihabına yol açabilen plakların yok edilmesini sağlayabilir.
- Eğer protez kullanıyorsanız, gece yatmadan evvel protez mutlaka çıkarılmalı ve ertesi sabah ağzınıza yerleştirilmeden önce iyice temizlenmelidir. Diş telleri ve tutucuların diş hekiminin belirttiği şekilde temizlenmesi gerekmektedir.
- Yılda en az iki kez diş hekiminize görünün. Ağız muayenesi ve profesyonel diş temizliği yaparak, diş eti hastalıkları, ağız kuruluğu veya ağız kokusuna neden olabilecek diğer sorunları önceden teşhis edip, tedavi edebilir.
- Sigara içmeyi ve tütün bazlı ürünleri çiğnemeyi bırakın. Sigarayı bırakamıyorsanız, bir uzman desteği alın.
- Bolca su için. Bolca su içerek ağız kuruluğunun önüne geçebilirsiniz. Sakız çiğniyorsanız, şekersiz olanları tercih edin.
- Daha fazla meyve ve sebze tüketin. Elma, havuç, kereviz ve diğer sert meyve ve sebzeler, ağzınızdaki kokuya neden olan plakları ve yiyecek parçacıklarını temizlemeye yardımcı olur.
- Yediğiniz yiyeceklerin kaydını tutun. Bu şekilde ağız kokusuna neden olan yiyeceği kolayca tespit edebilirsiniz. Benzer şekilde, aldığınız ilaçların da bir listesini yapın. Zira yukarıda da belirttiğim gibi bazı ilaçlar ağız kokusunun oluşmasında rol oynayabilir.
Conclusion
Ağız kokusu problemi bazen utanç verici olabilir ve kimi durumlarda endişeye bile neden olabilir. Dolayısıyla mağaza raflarının ağız kokusuyla savaşmak için tasarlanmış sakız, nane, gargara ve diğer ürünlerle dolup taşması şaşırtıcı değildir. Ancak bu ürünlerin çoğu, sorunun nedenini ele almadıkları için yalnızca geçici önlemlerdir.
Kimi yiyecekler, sağlık koşulları ve alışkanlıklar ağız kokusunun oluşmasına neden olur. Çoğu durumda, düzenli diş hijyeni ile ağız kokusunu iyileştirmek mümkündür. Basit kişisel bakım teknikleri sorunu çözmezse, daha ciddi bir durumun ağız kokusuna neden olmadığından emin olmak için diş hekimine veya bir doktora görünmenizde fayda var.
İlginizi çekebilecek içerikler:
Opalescence Whitening Toothpaste: Works Wonders!
How to Use an Electric Toothbrush? 5 Benefits for Dental Health!