Bu aralar oldukça trend olan ayak peelingi nedir ve nasıl yapılır? Ayak sağlığı açısından faydalı olduğuna inanılan ayak peelingi, tüm detaylarıyla birlikte hemen aşağıda açıklanıyor. Yalnızca okumaya devam edin!
Ayak peelingi nedir? Nasıl yapılır?
Ayak peelingi nedir?
Ayak peelingleri genellikle nasırlı, kuru ve sert ayaklara sahip olan kişiler tarafından uygulanan bir yöntemdir. Bu uygulamada ayaklar için üretilen kimyasal peelingler kullanılır. Ayak peeling maskesi, ayaklardaki ölü cildi dökecek kimyasallar içerir. Peeling genel anlamda bir asit kombinasyonundan oluşur.
Mesela; glikolik, laktik, sitrik ve malik asitler gibi alfa hidroksi asitler, epidermisin üst tabakasının birbirine yapışmasını engeller. Salisilik asit gibi beta hidroksi asitler ise kalınlaşmış cilt hücrelerini bir arada tutan katmanı yok etmeye yarar. Bu asit kombinasyonu sayesinde zaman içerisinde ayaklarda bulunan ölü deri katmanları dökülmeye başlar.
Ayak peelingi nasıl yapılır?
Ayak peelingi nasıl yapılır? Ayak peeling ürünleri, kullandığınız markaya bağlı olarak birkaç saate kadar takabileceğiniz sıvı doymuş ayak maskelerinden oluşur (kağıt maskeye benzer). Ayaklarınızı bu peeling maskelerine sokup, belirli bir süre beklemeniz gerekir. Bu maskenin için bir çeşit kimyasal solüsyonla doludur.
Solüsyon sayesinde iki hafta boyunca ayaklarınızdaki deri büyük pullar halinde soyulup, dökülecektir. Başlangıçta biraz iğrenç görünebilir; ancak bebek gibi yumuşacık ayaklar ortaya çıktığında buna değdiğini göreceksiniz. İlk ayak peelingi 1997’de piyasaya çıkan Baby Foot adlı markadır. Şu an hala üretimine devam eden markanın Amazon’da neredeyse 14 bini aşkın yorumu bunuluyor.
Ayak peelingi güvenli midir? Ayak peelingi zararlı mı?
Ayak peelingleri çoğunluk için güvenilir olsa da herkes için uygun olamayabilir. En azından çoğu uzman bu konuda çeşitli uyarılar da bulunmaktadır. Genellikle güvenli ve etkili olsalar da ayak peeling konusunda şu hususlara dikkat etmeye çalışın:
- Ayak peelingi için özellikle diyabet hastalarının bir doktora danışmasında fayda var.
- Ayaklarda açık yaralar varsa peeling geciktirilmelidir.
- Hamile kadınların bir doğum uzmanıyla konuşup peeling yapması önerilir.
- Ayak peelingi çeşitli asitlerin yanı sıra alkol ve yapay kokular da içerir. Bu bileşenler alerjisi olan kişiler, anne adayları, koşucular gibi ayaklarının ekstra sert olmasına ihtiyaç duyan sporcular veya cilt hassasiyeti olan kişiler için zararlı olabilir.
- Ayak peelingi doktor gözetiminde yapılmadığı için riskleri vardır. Şeker hastaları, sigara içenler veya bağışıklığı baskılanmış kişiler bu tedavileri kullanmamalıdır.
- Ayrıca egzama veya sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıkları olan kişiler için de uygun değildir.
- Ayağında kesikler ve derin yaralar olan kişilerin kullanımı için risklidir.
Ayak peelingi yapmadan önce bu adımları takip edin!
Eğer varsa ayak tırnaklarınızdaki ojeyi çıkarın, sonrasında ayaklarınızı sabun ve suyla iyice yıkayın. Ardından, peeling işlemine başlamadan önce ayaklarınızı en az 30 dakika boyunca suda bekletin.
Ayak Peelingi yaparken dikkat edilmesi gerekenler!
Ayaklarınız, ‘ayak/peeling maskelerinin’ içinde kayacaktır. Bu nedenle eğer kalkıp dolaşmanız gerekiyorsa maskelerin üzerine çorap giyebilirsiniz. Hangi peelingi markasını seçtiğinize bağlı olarak, maskeleri bir ila iki saat boyunca ayaklarınızda tutmaya özen gösterin.
Peeling sonrası ne yapmalıyım?
Ayaklarınızı bir hafta boyunca her gece yıkamaya çalışın.
Ayak peelingi ne zaman sonuç verir?
Herkes için farklı olmakla birlikte genellikle peeling yaptıktan üç ila beş gün sonra ayaklar ölü deriyi atıp, deri değiştirmeye başlayacaktır. Ayaklarınızı her gece belirli bir süre suda bekletirseniz, daha hızlı sonuç alabilirsiniz. Uzmanlar derinin doğal olarak soyulması gerektiği için ”dökülen deriyi elle ayırmama” konusunda net bir şekilde uyarmaktadır.
Peeling sonrası ayaklar ne zaman iyileşip tamamen temizlenir?
Ayaklarınız soyulduktan sonra kendinize en az iki hafta verin. Bir süre terlik benzeri bir ayakkabı giymemeye çalışın. Zira ayaklarınız güneşe karşı çok hassas olacaktır. Eğer terlik giyecekseniz ayaklarınıza en az SPF 30 güneş kremi sürün.
Conclusion
Ayak peelingi, ayaklardaki ölü deriyi atmak için harika bir yöntemdir. Bu sayede ayaklarınız bebek gibi yumuşacık bir dokuya sahip olacaktır. Tabii ki bazı kişilerin ayak peelingi yapması belirli riskleri beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla risk grubunda olanların bir doktor tavsiyesi almasında fayda var. Aksi halde ayak sağlığı açısından olumsuz sonuçların doğmasına neden olabilir.
İlginizi çekebilecek bazı başlıkları sizin için linkledim:
Soyulabilir Yüz Maskesi Hakkında Bilinmesi Gereken En Az 5 Bilgi!
Are Skin Whitening Creams Harmful? Pay Attention to These 4 Items!