phpThumb generated thumbnail 2560x1707 evcil hayvan 2 | Shuayip.com

Evcil Hayvan Alerjisi Olanlar İçin 10 Pratik İpucu

Evcil hayvan alerjisi gündelik yaşamda pek çok kişinin kabusu haline gelebiliyor. Özellikle hayvanseverlerin ya da kedi ve köpek sahibi olmak isteyenler için büyük bir problem haline gelen bu alerjilerin hayvanlara karşı sevginizin önüne geçmesine izin vermemelisiniz.

Siz de böyle bir duruma engel olmak ya da pratik önerilerle evcil hayvan alerjinizin neden olduğu belirtileri ortadan kaldırmak istiyor olabilirsiniz. Ben de günümüzde oldukça sık rastlanan bu durumun kolay bir şekilde çözülmesini sağlayacak pratik önerileri sizin için derledim.

Gündelik yaşantınızda bu pratik önerileri uygulayarak belirtilerinizin bir kısmından ya da belki de tamamından kurtulabilir hayvanlarla olan ilişkinizi sürdürebilirsiniz.

Evcil hayvan alerjisi kabusunuz olmasın.
Küçük İpuçları ile Şikayetlerinizi Azaltın

Evcil Hayvan Alerjisi Hakkında Detaylı Bilgi

Eğer böyle bir sorun yaşıyorsanız öncelikle tam olarak nasıl bir reaksiyon geliştirdiğinizi anlamaya çalışarak işe başlayabilirsiniz. Mesela belirtileriniz ne zaman ve nasıl ortaya çıkıyor bunları gözlemlemeye başlayın.

Hayvanlara karşı böyle bir reaksiyon geliştirilen durumlarda ilk karşımıza çıkan belirtiler hapşırık, burun akıntısı, gözlerde kaşıntı, kızarma ve sulanma, burun tıkanıklığı, öksürük, nefes darlığı, göğüste duyulan hırıltılı ses, deride kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık gibi şeylerdir.

Bu belirtilerin hayvanların kendisinden değil onların salyasında, tükürüğünde, derisinde ya da idrarında bulunan proteinlerden kaynaklandığını da ifade etmekte yarar var. Çünkü bazı durumlarda bu belirtileri gösteren bireylerin hayvanlara karşı da fobi geliştirdiği ve onlardan özellikle uzak durduğu görülür.

Bu belirtilerin hayvanlarla temasın ilk birkaç dakikasında ortaya çıkması muhtemeldir ancak bu belirtiler bazı kişilerde temasın ardından sekiz ila on iki saat sonra ortaya çıkacaktır.

Böyle belirtiler gösteren kişiler o ortamdan uzaklaşsalar bile bahsettiğim proteinler havada asılı kalacağından ya da mobilya ve kıyafetlere yapışacağından belirtilerin hemen geçmediği durumlar da olabilir.

5fd5fff266a97c0d646b3e2e evcil hayvan 3 | Shuayip.com
Önleminizi Alın

Pratik İpuçları ve Korunma Yöntemleri

Bu tür durumlarda atılacak ilk adım hayvanlara karşı nasıl belirtiler gösterdiğinizi ve bunların ne şekilde ortaya çıktığını net bir şekilde anlamak üzere uzman bir doktora gitmek olacaktır.

Daha sonra bu şikayetlerin kontrol edilebilmesi ya da ortadan kaldırılması için eğer belirtileri bir şekilde geçirmek mümkün değilse ne yazık ki o hayvandan en azından bir süreliğine uzaklaşmak gerekir. Hayvandan uzaklaşmanız halinde bile onun bulunduğu ortamda belirtileriniz devam ediyorsa o ortamda da kalmaya devam edemezsiniz. Hayvanlara ait proteinler onların bulunduğu ortamlardan altı ay ila bir yıl içinde yok olur.

Belirtileriniz çok şiddetli ya da dayanılamayacak kadar yoğun değilse bünyenize dokunan hayvanı sadece yatak odanızdan uzak tutacak ve onunla düzenli olarak yakın temasta bulunmayacak şekilde hayatınıza devam edebilirsiniz.

Bu tür şikayeti olan çocukların hayvan sevgisinden mahrum kalmaması için onlara balık ya da kaplumbağa gibi tüyü olmayan hayvanlardan almak oldukça etkili bir çözüm olabilir. Ayrıca onlara mutlaka neden böyle belirtiler gösterdiklerini iyi bir şekilde anlatmalı ve hayvanlardan uzak durmalarına engel olmalısınız.

Hayvanların bulunduğu ortamlardaki havalandırma sistemlerinin filtrelerini sık sık temizlemeli ve odada camları açarak odanın temiz hava ile havalandırılmasını da sağlamalısınız.

Özellikle de kış döneminde hayvanlarla temas artar, bahçeye de çıkabilen hayvanlar ev ortamında çok daha fazla zaman geçirmeye başlar. Bu yüzden bu dönemde havalandırma konusuna özen göstermelisiniz.

Hayvanların haftada en az iki kere yıkanarak onlara özgü bu proteinlerden arındırılması da etkili bir çözüm yöntemi olabilir. Ailede böyle şikayetleri olmayan kişiler hayvanları onların da zarar görmeyeceği bir zaman aralığı dahilinde sıkça yıkayabilirler.

Eğer bu tür belirtiler gösteriyorsanız ve evinizde bir hayvan beslemiyorsanız o zaman dışarıda hayvanlarla daha az temas etmeli ve hayvanı olan kişilerin evine daha az gitmelisiniz. Bu şekilde şikayetlerinizi önemli bir ölçüde azaltabilirsiniz.

Yatak odanıza HEPA filtreli bir havalandırma cihazı alabilirsiniz. Böylece size dokunan maddeler havadan temizlenmiş olur. Ancak yine de bu aletlerin havadaki alerjik maddeleri arıtma konusunda belli bir sınırları olduğunu aklınızdan çıkartmayın.

Halı, kanepe ta da yataklar gibi yerler bu tip alerjen maddelerin biriktiği alanlardır. Bu tür eşyalardan alerjen maddelerin temizlenmesi de oldukça zordur. Bu nedenle evdeki halıları olabildiğince azaltın ya da tamamen kaldırın. Kanepelerinizi sık sık temizleyin ve kılıflarını yıkayın. Yataklarınızı da benzer şekilde sıkça temizleyebilir, temizlemeye yollayabilirsiniz. Hayvan tüylü yastık ve yatak yerine sentetik malzemeden yapılmış ürünleri almanız da yararlı olacaktır.

Son olarak bazı hayvanlardaki alerjen miktarının daha az olduğunu ifade etmekte yarar var, bir hayvan sahiplenmeyi düşünüyorsanız bunu da göz önünde bulundurabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır