Evde Beslenebilecek Hayvanlar

Evde Beslenebilecek Hayvanlar: 4 Sevimli Dost!

Evde Beslenebilecek Hayvanlar: Evde hayvan beslemek, kimilerine zor gibi görünse de aslında pek çok artıyı beraberinde getiriyor. Özellikle de çocukluktan itibaren başlayan bu merak, yaş ilerledikçe bazen bir tutkuya dönüşebiliyor. Evcil hayvan sahibi olmak hem sorumluluk bilincini geliştiriyor hem de sevimli bir dost edinmemizi sağlıyor.

Ancak evimize aldığımız ve bakımını üstlendiğimiz hayvanın her türlü ihtiyacını giderebilmek ve ona özel vakit ayırabilmek gerekiyor. Dolayısıyla ani bir kararla evcil hayvan sahiplenmek yerine iyi düşünerek adım atmak önem arz ediyor. Eğer kendinizden eminseniz, evde besleyebileceğiniz birbirinden sevimli hayvanları ve özelliklerini öğrenmek için okumaya devam edin!

Evde Beslenebilecek Hayvanlar

1. Kediler

Scottish Fold - shuayip.com
Evde Beslenebilecek Hayvanlar: Scottish Fold – shuayip.com

Ev kedilerinin insanlarla ilişkisi çok eski dönemlere dayanıyor. Yaklaşık 4 bin yıl kadar önce Mısırlılar tarafından evcilleştirildikleri bilinmektedir. Kedilerin, evcilleştirilmesi, fare gibi kemirgenleri avlamayabilme yeteneklerinden ileri geliyor. Zira insanların, çok eski dönemlerden beri kemirgenlerden kurtulmak için kedi besledikleri bilinen bir gerçektir. Dünya üzerinde 100’den fazla evcil kedi türü vardır, ancak hepsinin vücut şekli ve boyutu birbirine çok benzer. 

Yetişkin kedilerin ağırlığı ortalama olarak 4,1 ile 5,4 kg arasında değişir. Uzunlukları ise en fazla 76,2 cm’e erişir. Irklar arası varyasyon, kürk – tüy tipine ve kürkün rengine veya desenine göre tanımlanır. Evcil kedinin vücudunda, 30’u omur olmak üzere yaklaşık 244 kemik bulunur (sayı kedinin boyuna göre değişebilir). Omurgalarında çok sayıda omur bulunan kediler oldukça esnek olup; omurgalarının yarısını 180 derece döndürebilirler. 

Kendi boylarının beş katı kadar zıplayabilirler ve köprücük kemikleri olmadığı için dar alanlardan kayabilirler. Kürek kemikleri vücutlarının ortasında bulunan kedilerde, her ön uzuv beş parmağa sahiptir. Arka uzuvlar ise dört parmaklıdır. Bununla birlikte Polidaktili (altı parmak) ev kedileri arasında nadir görülen bir durum değildir. Her bir patide, yürürken tipik olarak uzamayan geri çekilebilir pençeler bulunur.

Genellikle ilk yıl içinde gelişen 26 dişleri vardır. Bu türün diş formülü 3/3, 1/1, 2/2, 1/1’dir. Yavru kediler yaklaşık iki haftalık olduklarında, diş etlerinin üzerinde süt dişleri geliştirirler. 4. ayın sonunda süt dişlerin yerini kalıcı dişler alır. Ev kedileri, etobur canlılardır. Beslenmek için proteine, yani ete ihtiyaç duyarlar.

Genellikle yaş ve kuru mama formunda satılan ürünlerle beslenirler. Kedilerin %35 protein, %30 karbonhidrat ve %8 ila %10 arasında yağ almaları gerekir. Örneğin; yetişkin dişiler günde yaklaşık 200 ila 300 kaloriye ihtiyaç duyarken, yetişkin erkeklerin günde 250 ila 300 kaloriye ihtiyacı vardır.

Vahşi doğada evcil kedilerin ortalama ömrü hakkında net bir bilgi bulunmamakla birlikte, sokak kedilerin ortalama yaşam ömrü ortalama 3 ila 4 yıldır. Ev kedileri ise ortalama 15 yıl kadar yaşayabilir. Şimdiye kadarki en uzun ömürlü ev kedisi, tam 38 yaşında hayata gözlerini yummuştur. ABD’nin Teksas eyaletinde yaşamış olan kedi, dünyanın en uzun ömrülü kedisi olarak rekorlar kitabına girmiştir.

Ev kedilerinin en çok dikkat çeken popüler ırkları şu şekildedir: Scottish Fold, American Shorthair, British Shorthair, İran Kedisi, Ankara Kedisi, Siyam Kedisi, Bombay Kedisi, Tekir kedi vs.

2. Köpekler

Evde beslenebilecek evcil hayvanlar
Evde Beslenebilecek Evcil Hayvanlar: Köpekler – shuayip.com

Köpeklerin yaklaşık 15 bin yıl önce kurtlardan evcilleştirilerek elde edildiği düşünülmektedir. Yeni kanıtlar, köpeklerin ilk olarak Doğu Asya’da, muhtemelen Çin’de evcilleştirildiğini göstermektedir. Köpekler, zaman içerisinde büyük bir çeşitlilik derecesine sahip yüzlerce ırka dönüşmüştür.

Köpekler, insanlar gibi, oldukça sosyal hayvanlardır ve genel davranış kalıplarındaki bu benzerlik, onların eğitime yatkınlıklarını, oyun oynamayı sevmelerini, insanlara, evlerine ve sosyal durumlara uyum sağlama yeteneklerini açıklamaktadır. Bu benzerlik, köpeklere türler arası ilişkiler alanında benzersiz bir konum kazandırmıştır.

Resmi olarak tanınan 138 köpek ırkı vardır. Irklar görünüm, işlev, mizaç ve boyut açısından farklılık gösterir. Bazı küçük köpekler 600 gr kadar hafif olabilirken, bazı büyük köpeklerin ağırlığı 90 kiloyu bulabilmektedir. Köpekler, dünyanın en popüler evcil hayvanlarından biridir ve ‘insanın en iyi dostu’ olarak anılırlar.

Evcil köpekler, aile hayatına ve çevreye kolayca uyum sağlarlar. Tabii ki köpeklerin de diğer evcil hayvanlar gibi bakıma ihtiyaçları vardır. Besleme, tımar/temizlik, banyo yapma ve hasta olduklarında veteriner tedavisi gibi önemli ihtiyaçları giderilmelidir. Bununla birlikte köpekler sevgiyle büyürler.

Mutlu olduklarında yaptıkları en belirgin hareket kuyruk sallamaktır. Yanlış bir şey yaptıkları söylendiğinde ise genellikle oturup somurturlar. Köpek sahiplenmeden önce bazı köpek cinsleri hakkında bilgi almak için mutlaka okuyun: Büyük Köpek Cinsleri: Asaletiyle Göz Dolduran 4 Köpek Irkı!

3. Kuşlar

Muhabbet Kuşu Hakkında 5 İlginç Gerçek! - shuayip.com
Muhabbet Kuşu – shuayip.com

Kuşlar evde bakılabilecek hayvanlar arasında oldukça popülerdir. Kimi insanların kuşlara özel bir ilgisi vardır. Bazıları ise kafes fikrini hoş karşılamayabilir. Bununla birlikte hatırı sayılır miktarda müdavime sahip olan kuşların evde beslenebilen en meşhur türleri şu şekildedir: Muhabbet Kuşu, Papağan ve papağan türleri, Güvercin (genellikle evlerin çatısında beslenirler) vs. Daha fazlasını öğrenmek için okuyun: Evde Beslenebilecek Kuşlar: En Zeki 5 Kuş!

4. Hamster

Hamster - shuayip.com
Hamster – shuayip.com

Hamster, kimilerine hiç sevimli gelmese de bize göre fazlasıyla tatlı, minik bir kemirgendir. Hamster ve özellikleri hakkında daha detaylı bilgi almak için ”5 Maddede Hamster Bakımı: Evde Hamster Nasıl Bakılır?” başlıklı yazımı mutlaka okuyun!

Sonuç

Evde beslenebilecek hayvanlar listemiz, burada sona ermiyor. Devamı çok yakında sizlerle olacak; beklemede kalın! Bu esnada aşağıdaki içeriklere göz atmanızı öneririm.

Ayrıca bakınız:

Küçük Köpek Cinsleri: Büyümeyen 14 Küçük Köpek Irkı! ,

Büyük Köpek Irkları: 6 Harika Köpek Cinsi ile 2. Liste!

Kedi Cinsleri ve Özellikleri: Birbirinden Sevimli 10 Kedi Irkı!

Tüysüz Kedi Cinsleri: 7 Farklı Tüysüz Kedi ve Özellikleri

Evde Kuş Beslemek: Dikkat Edilmesi Gereken 7 Durum!

Muhabbet Kuşu Hakkında 5 İlginç Gerçek!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır