Hamster bakımı

5 Maddede Hamster Bakımı: Evde Hamster Nasıl Bakılır?

Hamster Bakımı: Dört ayak, iki parlak göz ve bir çift seğiren bıyık, işte size Hamster… Evcil bir hamsterden daha sevimli bir şey yok! Yakın zamanda ailenize bir hamster aldıysanız, bilmeniz gereken bazı ipuçlarını buradan bulabilirsiniz.

Hamsterler çok sevimlidir ve eğer çocukken bir Hamsteriniz varsa, muhtemelen onların bakımı kolay evcil hayvanlar olduklarını hatırlarsınız. Fakat tahmin edebileceğiniz gibi, bir Hamsterin bakımı çocukken göründüğü kadar kolay değildir. Ancak bir kez denediğinizde bunun o kadar da zor olmadığını anlayacaksınız. Aşağıdaki ipuçlarını, hamster bakımı hakkında kullanışlı bir el kitabı gibi düşünebilirsiniz!

Bir Hamstere Nasıl Bakılır: Temel Bilgiler

Hamster bakımı
Hamster bakımı

Çocuğunuz için bir hamster almayı düşünüyorsanız, çocuğunuzun ilkokul çağında veya daha büyük bir yaşta olması gerekiyor. Zira hamster, küçük çocuklar için mükemmel bir evcil hayvan seçimi olmayacaktır. Hamsterler çok fazla bakım gerektirir. Çocuğunuz bir Hamsteri dikkatli bir şekilde tutacak ve kafesi temizlemeye yardımcı olacak kadar büyükse, sizin için en iyi, en eğlenceli ve en eğitici evcil hayvanı bulmuşsunuz demektir. Hamster beslemek ve bakımını yapmak için gerekli olan şeyler:

  1. Hamster: Bir veya iki tane hamster alabilirsiniz. Bu tercihinize ve daha da önemlisi, istediğiniz hamster türüne bağlıdır. Çünkü bazı hamster türleri yalnız yaşayabilirken, bazıları bir arkadaşa ihtiyaç duyar.
  2. Kafes: En az 40 cm uzunluğunda ve 30 cm yüksekliğinde bir kafes satın almaya çalışın. Fakat Hamsterin egzersiz yapması ve küçük alanda sıkılmaması için daha büyük bir kafes de alabilirsiniz. Ayrıca kafesin, Hamsterin içinden kaçamayacağı özelliklere sahip olması gerektiğini unutmayın.
  3. Yatak: Hamsterler için en iyi ve en sağlıklı yatak, talaştan yapılmayan yataktır. Dolayısıyla selüloz veya bitki bazlı kağıt liflerinden yapılmış bir yatak tercih etmelisiniz. Kedi kumu, mısır koçanı, gazete ve kokulu nesnelerden (solunum sorunlarına neden olabilecek kimyasallar içeren ürünlerinden) kaçının.
  4. Oyuncaklar: Bir egzersiz çarkı, Hamsterin can sıkıntısını önlemek için bir zorunluluktur. Buna ek olarak Hamsterin bir odada sizin gözetiminiz altında koşması için minik bir top da satın alabilirsiniz.
  5. Yiyecek: Meyve, sebze, tohum ve tahıl karışımı olan Hamster mamalarından satın alabilirsiniz. Ancak ara sıra ona küçük taze sebze ve meyve parçaları da vermeniz iyi olacaktır. Ayrıca Hamsterin içme suyunun her zaman temiz olmasına özen gösterin.

Tüm yeşillikler veya tüm meyve ve sebzeler Hamsterler için sağlıklı olmayabilir. Hamsteri beslerken soğan, sarımsak, Frenk soğanı, pırasa, marul, çiğ patates ve portakaldan mutlaka kaçınmalı; brokoli, maydanoz, elma, armut ve havucu tercih etmelisiniz. Hamsterler şeker hastalığına yatkın olabileceğinden, onları şeker yüklü meyvelerle beslemek doğru değildir.

Hamster Kafesi Nasıl Temizlenir

Hamster kafesi
Hamster bakımı

Hamsterler, insanlara bulaşabilen hastalıklar da dahil olmak üzere bir dizi hastalığa yakalanabilirler. Bu yüzden hamster kafesi her zaman temiz olmalıdır. Hamsterınızın kafesini temizlemek için şu adımları takip edin:

  1. Hamsterınızı güvenli bir alana taşıyın: Kafesini temizlerken hamsterınızı oylamak için bir egzersiz topu kullanabilirsiniz. Hamsterınızın içinden çıkamayacağı ikinci bir kafes veya derin bir kap da işe yarayacaktır.
  2. Yatağı sık sık değiştirin: Hamsterınızın yatağını temizleme konusunda endişelenmeyin, eski yatağı atıp, yenisini yapmaya çalışın.
  3. Kafesi yıkayın: Hamsterınızın kafesini veya kabını iyice durulamak ve temizlemek için normal sabun ve ılık su kullanın. Kapta sirke, çamaşır suyu veya başka bir temizlik ürünü kullanıyorsanız, yeni yatak takımı eklemeden ve hamsterınızı kafesine geri götürmeden önce her şeyin iyice temizlendiğinden ve kuruduğundan emin olun.

Bebek Hamster Bakımı Nasıl Yapılır?

Hamsterleriniz hamile kalıp, doğum yaparsa, bebeklere nasıl bakacağınızı bilmeniz gerekir. Onları en az bir hafta yalnız bırakmalı, sadece besleyip su içmelerini sağlamalısınız.

Bebek hamsterların bakımı için şu ek ipuçlarını takip edin:

  1. Çarşaf: Anne Hamstere yeni ailesine alışması için bir fırsat verin ve kafesi bir çarşafla örtün.
  2. Temizliğe ara verin: Hamsterlerinizi ilk hafta yalnız bırakmaya çalışın. İlk haftanın ardından kafesi tekrar temizlemeye başlayın.
  3. Protein ekleyin: Anne Hamsteri protein destekli, küçük haşlanmış yumurta ve tavuk parçaları gibi yiyeceklerle besleyin.
  4. Hamsterleri ayırın: 1 haftanın sonunda Hamsterlerin ayrılması gerekecek, bu, içinde yaşamaları için yeni kafesler satın alma veya bebekleri farklı ailelere sahiplendirme anlamına gelir. Örneğin; cüce hamsterler yaklaşık dört ila beş haftalıkken ayrılmalıdır. Hamsterlerinizi ayırmamak, aralarında kavga etmeye, hastalıkları yaymaya ve daha fazla hamileliğe neden olabilir. Bu nedenle tehlikelidir.
Hamster bakımı
Hamster bakımı

Hamsterınızın Evini Kurun!

Hamsterınız için kafesi, yemi, suyu, yatağı ve egzersiz tekerleği gibi ihtiyacınız olan her şeyi satın alarak evini kurmaya başlayabilirsiniz. Hamsterler, yeni bir eve gelme veya aniden aşırı kalabalık bir kafeste yaşama gibi değişikliklerden kaynaklanabilen ıslak kuyruk adı verilen bakteriyel bir hastalığa eğilimlidirler. Ve bu hastalık 48 saat içinde tedavi edilmezse ölümcül olabilir. 

Islak kuyruk belirtileri arasında uyuşukluk, iştahsızlık, tımar edememe ve ishal bulunur. Yukarıdaki belirtilerden herhangi birini Hamsterde fark ederseniz, evcil hayvanınızı muayene ettirmek için hemen veterinerinizi arayın ve parazit testi için bir dışkı örneği almaya çalışın.

Sonuç

Sonuç olarak hamster bakımı göründüğü kadar karmaşık değildir. Hamsterler, çok zekiler ve eğitilebilirler. Çoğu zaman ürkek olsalar da onları beslediğiniz sürece size alışacaklardır. Bazı davranışlarını ödüllendirmek için onlara yiyecekler verebilir, çeşitli numaralar yapmaları için onları eğitebilirsiniz. Böylece hamster ile yaşamanın ne denli eğlenceli olduğunu anlayabilirsiniz. Daha önce hiç hamster beslediniz mi? Deneyimlerinizi bizimle paylaşın!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır