Yeni bir yazıdan daha merhaba sevgili hayvanseverler! Biliyorsunuz geçmiş yazımda kıymalı köpek maması tarifleri vermiştim. Kıymaya alternatif arayanlar için hiç beklemeden yeni tarifler yazmak istedim. Tarifler Home-Prepared Dog and Cat Diets, 2nd Edition- Patricia Schenck’den alıntıdır ve okurlarım için tarafımca Türkçeye çevrilmektedir. Bu tariflerin yumurta alerjisi olan köpeklerde uygulanmamasına özen göstermeli ve mutlaka bir veteriner hekim kontrolünde uygulamalısınız. Tarifler bütünleyici özelliktedir, yani ara öğün olarak kullanılması tavsiye edilmez. Aynı zamanda mama tarifinde bir oynama veya malzeme ekleme çıkarma yapılmamalıdır. Tüm besinlerin tarifte yazan ölçüye uygun konduğuna emin olunması gereklidir. Hayvan beslenmesi hayvan sağlığını çok kolay etkileyebileceğinden dolayı yazıda bulunan tüm uyarılara ve tarif hazırlanışına özen göstermeyi unutmayınız. Veteriner hekiminize danıştıktan sonra köpeğinizi rahatlıkla bu tariflerle besleyebilirsiniz. Köpeklerinize şimdiden afiyet olsun!
Yumurtalı Pirinçli Köpek Maması
- 4 adet büyük haşlanmış (katılaşacak kadar) bütün yumurta
- 2 su bardağı uzun taneli beyaz pişmiş pirinç
- 2 çay kaşığı kanola yağı
- 4 adet kemikli ve domates soslu sardalya
- Yarım çay kaşığı potasyum klorür
- 2 çay kaşığı kemik unu tozu
- ¾ çay kaşığı tuz
- 1 adet çocuk multivitamin ve mineral tableti
- Yarım tablet çinko (100 mg’da)
Ortalama ağırlık: 693 gram
Toplam kalori miktarı: 1066 kcal
Hazırlanan diyette kcal/g: 1.54 kcal/gr
Protein oranı: %29
Yağ miktarı: %21
Karbonhidrat: %41
Lif: %1
Yumurtalı Makarnalı Köpek Maması Tarifi
- 4 adet büyük haşlanmış (katılaşacak kadar) bütün yumurta
- 2 su bardağı pişmiş zenginleştirilmiş makarna
- 1 çay kaşığı kanola yağı
- Yarım çay kaşığı potasyum klorür
- 2 çay kaşığı kemik unu tozu
- ¾ çay kaşığı tuz
- 1 adet çocuk multivitamin ve mineral tableti
- Yarım tablet çinko (100 mg’da)
Ortalama ağırlık: 500 gram
Toplam kalori miktarı: 774 kcal
Hazırlanan diyette kcal/g: 1.55 kcal/gr
Protein oranı: %23
Yağ miktarı: %16
Karbonhidrat: %51
Lif: %3
Yumurtalı Patatesli Mama Tarifi
- 4 adet büyük haşlanmış (katılaşacak kadar) bütün yumurta
- 3 adet kabuklu haşlanmış ve küp küp doğranmış patates
- 2 çay kaşığı kanola yağı
- 4 adet kemikli ve domates soslu sardalya
- Yarım çay kaşığı potasyum klorür
- 2 çay kaşığı kemik unu tozu
- ¾ çay kaşığı tuz
- 1 adet çocuk multivitamin ve mineral tableti
- Yarım tablet çinko (100 mg’da)
Ortalama ağırlık: 845 gram
Toplam kalori miktarı: 1063 kcal
Hazırlanan diyette kcal/g: 1.26 kcal/gr
Protein oranı: %28
Yağ miktarı: %20
Karbonhidrat: %42
Lif: %4
Tariflerin Hazırlanışı:
- Yukarıda yazmış olduğum besinleri yazmış olduğu şekillerde pişiriniz. Besin değerleri pişirilme şekillerine göre hesaplanmış olduğundan çiğ koymanız veya pişirirken farklı yöntemler kullanmanız besin değerlerinin değişmesine sebep olacaktır.
- Besinleri birleştirmeden önce mutlaka dilimleyiniz, bütün koymanız hâlinde besinler yeterince homojen dağılmayabilir.
- Katı gıdaları birleştirdikten sonra kemik unu tozu gibi besinleri mamanın karışımın içerisine ekleyiniz.
- Multivitamin veya çinko tabletini ise karışıma eklemeden önce mutlaka toz hâline getiriniz.
- Mamayı günlük olarak hazırlayınız. Hazırladığınız mamanın besin değerlerini kaybetmemesi için hazırladığınız gün köpeğin tüm mamayı tükettiğinden emin olmanız oldukça önemlidir.
- Mamanın buzlukta kalma süresi yaklaşık üç gündür. Üç günden uzun süre buzlukta bırakılmaması gerekir.
- Buzluktan çıkan mama oda sıcaklığında ısınana kadar köpeğin tüketmemesi tavsiye edilir. Bazı köpekler mama fazla soğuk olduğunda aromasını kaybettiğinden mamayı tüketmek istemezler.
- Mama eriyene kadar az miktarda ısıtılabilir ancak fazla miktarda ısıtılması bazı vitaminlerin kaybına yol açar. Bu sebeple mamayı ısıtırken oldukça dikkatli olunması gerekir.
- Mamanın içeriğine fazladan hiçbir besin eklenmemelidir. Bu tarifler köpekler için özel olarak hazırlanmış bütünleyici mamalardır. İsteğe bağlı az miktarda sebze eklenebilir. Eklenecek olan sebzenin yarım bardaktan daha az olması gerekir. Bununla birlikte mamaya sebze eklendikten sonra köpeğin bütün mamayı tükettiğinden emin olunmalıdır. Bütün mamanın tüketilmesi kalori ve besin alımı bakımından oldukça önemlidir.
Önemli Not: Yukarıda verdiğim tariflerin tümünün veteriner hekim onayı olmadan kullanılmaması önerilir. Tam anlamıyla verim alınması için tariflerin düzenli kullanılması gerekir. Aynı zamanda mama tariflerinden yararlanırken bir evcil hayvan beslenme uzmanından faydalanmanızı tavsiye ederim. Bu sayede mama içeriğinde köpeğinize uygun olmayan bir besin varsa beslenme uzmanınız bunu fark ederek besini benzer besin değerlerine sahip farklı bir gıda ile değiştirecektir. Mama tarifleri ara öğün olarak değil ana öğün olarak hazırlanmış olduğundan dolayı tariflerde ciddi değişiklikler ve oynamalar yapılmaması gerekir. Bu tarif sağlıklı yetişkin köpekler için tasarlanmıştır. Sağlık sorunu olan ve yetişkin köpek mamasından farklı türde mamalar ile beslenmesi gereken köpekler için farklı tariflerin kullanılması gerekir. Günlük kalori miktarı ile tüketilmesi önerilen mama gramajının doğru hesaplanması önem arz eder.
4 Farklı Kıymalı Köpek Maması Tarifi İçin hemen yazıya tıklayabilirsiniz. Bir sonraki yazıya kadar sevgiyle kalın, görüşmek üzere!