Bu yazımızda Royal Canin ve Brit Care yetişkin kedi mamalarını kıyaslayacağız. Royal Canin ve Brit Care arasında bulunan bariz fiyat farkı sebebiyle bu iki mamayı kıyaslamak istedim. Fiyat devamlı değişkenlik gösterdiğinden buraya net fiyat yazmayacağım ancak Royal Canin çoğunlukla Brit Care’den daha pahalıdır diyebilirim. Her pahalı mamanın aslında kaliteli ve sağlıklı olmadığını, bir kısmının fiyat/performans bakımından oldukça zayıf kaldığını göstermek amacıyla bu kıyaslamayı yapıyor olacağım.
İki mamayı da indoor (evde yaşayan) yetişkin kediler için seçmemin sebebi içeriklerinin birbirine benzer olması, zira her iki markada da çok fazla ürün çeşitliliği var. Birbirine en yakın çeşitlerin ise; Royal Canin Indoor 27 Ev Kedileri İçin Yetişkin Kedi Maması ile Brit Care Hypo-Allergenic Stres Azaltıcı Ev Kedileri İçin Tahılsız Yetişkin Kedi Maması olduğunu düşünüyorum.
Royal Canin Indoor 27 Ev Kedileri İçin Yetişkin Kedi Maması
Daha önceki yazılarımda Royal Canin köpek mamasından biraz bahsetmiş ve beğenmediğimi söylemiştim. Doğrusunu söylemek gerekirse Bu markanın kullanımına hiç sıcak bakmadığımı söyleyebilirim. İçerik konusunda güvenilir olmamaları, içeriklerinde kullandıkları sağlıksız ürünlerle ilgili çok kez haber olmuş olmaları son yıllarda kullanıcılarının azalmasına sebep olmuştur.
İçeriğinde bulunan kimyasallar ve aromalar sebebiyle çoğu kedinin bu markayı severek tükettiğini gözlemleriz. Ancak bir kedinin bir mamayı severek tüketmesi o markayı sağlıklı yapmaz. İçeriğinde ete dair yalnızca “kümes hayvanları eti” bulundurması sebebiyle mamayı güvenle kullanmak mümkün olmuyor. Bu markayı tüketen birçok kedide kepeklenme, kaşıntı, tüy dökülmesi, tüy sağlığının düşmesi gibi problemler de gözlemleyebiliyoruz.
Brit Care Hypo-Allergenic Stres Azaltıcı Indoor Tahılsız Yetişkin Kedi Maması
Brit Care hayvanlar üzerinde deney yapmayan markalar arasında yer alır ve ISO 9001 yüksek kalite standartları ile üretilir. Bu marka Çek Cumhuriyeti menşeilidir yani Çek Cumhuriyeti’nde üretimi gerçekleştirilir.
Brit care mama son aylarda danışanlarıma en çok önerdiğim markalardan bir tanesi, mamayı hem içeriği bakımından hem de performans bakımından oldukça kaliteli buluyorum. Piyasada bulunan birçok mamaya kıyasla oldukça sağlıklı ve neredeyse hiç olumsuz yorumu olmayan bir marka olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Brit Care’in içeriğinde taze ve kurutulmuş tavuk eti, elma, iğde, kızılcık gibi faydalı ve doğal ürünler bulunuyor. Çoğu markaya kıyasla ürünlerinde olabildiğince az kimyasal maddeye yer vermeye çalışıyor. Ürünün tek olumsuz yanının tavuk eti kullanılması olduğunu düşünüyorum. Doğrudan tavuk eti alerjisi olan bir kedinin bu mamayı tüketmesi sağlığının olumsuz etkilenmesine sebebiyet verebilir. Danışanlarımın deneyimlerinden gördüğüm kadarıyla evde yapılan tavuk etine alerjisi olmayan kediler bu mamayı rahatlıkla tüketebiliyor.
Brit Care mama içerisinde kullandığı ürünlerde de daha şeffaf olmayı tercih ediyor ve içeriğinde genel terimlere fazla yer vermemeye çalışıyor. Ürün içeriğinde takıldığım tek nokta “kümes hayvanları yağı” ibaresi oldu. Markalar bu şekilde genel tabirler kullandığında tüketici haklı olarak hangi hayvan yağının kullanıldığını bilmek istiyor. Bu tarz genellemeler tüketiciyle aralarının açılmasına sebep oluyor çünkü kimse içeriğinde neyin yer aldığını bilmediği bir mamayı en iyi dostuna yedirmek istemiyor. İki mamadan da genel anlamda bahsedip izlenimlerimi paylaştıktan sonra şimdi tam anlamıyla karşılaştırma yapmak istiyorum.
Royal Canin ve Brit Care Mama Karşılaştırması
Fiyat/performans: Fiyat-performans konusundan yukarıda da az çok bahsetmiştim. Royal Canin içeriğinde sağlıksız ürünlere yer vermesinin yanında birçok kedide çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığından dolayı bu konuda oyumu Brit Care için kullanacağım.
İçerik kalitesi: İçerik kalitesi bakımından yine Brit Care’in kazandığını söyleyebilirim, yukarıda da detaylıca bahsettiğim üzere Royal Canin fazlaca kimyasal kullandığından dolayı maalesef içerik bakımından da benim gözümde sınıfta kaldı. Ancak objektif değerlendirmem gerekirse, Brit Care’in içeriğinin de geliştirilebilir olduğunu düşünüyorum. Analiz raporunda bulunan ortalama oranlar yetişkin bir kedinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek olsa da bu oranların ortalama oranlar olduğunu gözden kaçırmamak gerekiyor. Bu da demek oluyor ki, analiz raporunda %30 olarak görünen protein oranı aslında %35 olabilir veya %28 gibi düşük bir protein oranına sahip olabilir. Proteinin gerekenden düşük veya fazla yüksek seviyede olması ise böbreklerin yorulmasına sebep olacaktır.
Müşteri Memnuniyeti: bu konuda her iki markanın da başarılı olduğunu söylemek mümkün, içerik kalitesi ve fiyat-performans konusunu bir kenara bıraktığımızda Royal Canin kullanıp memnun kalan kişilerin sayısının oldukça fazla olduğunu söyleyebilirim. Elbette içerik sebebiyle kedisinin sağlığı bozulan kesim de azımsanmayacak kadar çok, bu sebeple %100 müşteri memnuniyeti olduğunu söylemek mümkün değil. Brit Care markayı ise çok büyük bir kesimin beğenerek kullandığını söyleyebilirim. Kendi deneyimlerimden bahsetmek gerekirse, şimdiye kadar hiçbir danışanımdan Brit Care ile ilgili olumsuz bir dönüş almadım. Acana gibi yüksek kaliteli mamaları kullanan kedilerin dahi rahatlıkla Brit Care mama kullanabildiğini gözlemledim. Tabii her mamada olabileceği gibi bu mamayı da tüketmek istemeyen kediler nadir de olsa oluyor.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere! Dilerseniz geçmiş günlerde yazmış olduğum 3 Adımda Kedi Maması Seçimi adlı yazımı okuyabilirsiniz.