Saksıda Maydanoz Yetiştirebilirsiniz: 3 Adımda Organik Yeşillik Üretimi

Maydanoz hem yemeklere çok yakışan hem de ödem atmamızı sağlayan sık tüketilen yeşillikler arasında gelir. Eğer evinizde çiçek bakmayı seviyorsanız saksıda maydanoz yetiştirmeye de başlayabilirsiniz. Bunun için bir bahçeniz ya da balkonunuz da olmak zorunda değil çünkü saksıda organik bitkilerin yetiştirilmesi sandığınız kadar zor değil. Bugünkü yazımda sizin için evde pratik bir şekilde maydanoz üretmenizi sağlayacak adımlardan bahsedeceğim. Aşama aşama ilerleyebilir, kolayca evinizin bir alanını hobi bahçesine dönüştürebilirsiniz.

Saksıda maydanoz yetiştirin
Püf Noktalar

Saksıda Maydanoz Yetiştiriciği

Organik sebze ve meyve yemekten hoşlananlar korona döneminde bu sektöre artan ilgi nedeniyle fiyatları oldukça pahalı bulabiliyorlar. Siz de onlardan biriyseniz hiç endişe etmenize gerek yok çünkü artık evinizde çok ucuza bu işi yapabileceksiniz. İhtiyacınız olan malzemeler sadece bir saksı, biraz toprak ve maydanoz tohumları. Küçük ipuçlarıyla evde kendi sebzelerinizi yetiştirmeye başladığınızda bundan hem siz hem de ailenizin çok mutlu olacağından eminim. Bakalım bu işin inceliklerinde nelere dikkat etmeniz gerekiyor.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Toprak Seçimi

Evde böyle bir işe kalkışacaksanız öncelikle doğru bir toprak aldığınızdan emin olmalısınız. Mesele böyle bir bitkinin yetiştirilmesi için gevşek ve besin değerleri yüksek toprağa ihtiyacınız var. Torf ve humuslu toprak alıp birbirine karıştırırsanız ideal olacaktır.

Bu noktada toprağın PH değerinin de önemli olduğunu ifade edebiliriz. PH değeri olarak 6 ila 7 arasında bir toprak aldığınızdan emin olmalısınız. Toprağı satın alacağınız yere dikkat edin ve etiketin üzerinde yazan bilgileri dikkate almayı unutmayın.

Tohumlar

Toprak seçiminden emin olduktan sonra tabi ki bir sonraki temel adıma geçiyoruz. Bu adımda uygun tohumları temin etmeniz gerekiyor. Daha önce evde böyle bir iş yapmadıysanız hazır tohum almanızı öneririm. Hepimizin bildiği gibi artık pek çok şeyin doğalını bulmak daha zor hale geldi. Eğer evinizde sebze yetiştirmeye başlayacaksanız tohumunuz iyi olmalı ki bu işe uzun süre devam edin ve güvenilir bir şekilde yetiştirdiğiniz hasatları tüketin.

Saksı

İyi bir yerden tohum aldıktan sonra kendinize uygun bir kap seçmeniz gerekiyor. Bu kabın fazla derin olmaması lazım. Altında drenaj delikleri olursa bitkiniz çok daha hızlı ve mutlu bir şekilde büyüyebilir. Eğer fazla yeriniz yoksa ve az miktarda üretim yapacaksanız sadece küçük bir kap kullanmanız da yeterli olacaktır.

Püf Noktalar

  • Ekim zamanı geldiğinde acaba bunun için doğru dönemde miyim diye düşünebilirsiniz. Bu noktada bu yeşilliğin farklı koşullara uyum sağlayabilen oldukça dayanıklı bir bitki olduğunu ifade edebiliriz. Bu özellikleri sayesinde farklı evlerde farklı zamanlarda yetiştirilmeye uygundur. Ancak en ideal zamanı merak ediyorsanız bu işi Ocak ayından Eylül ayının sonuna kadar yapmanız daha iyi olacaktır. Henüz ekim zamanı bitmeden hemen işe koyulmanızı öneririm.
  • Ekim işlemini yaparken besin değeri yüksek toprak karışımınızı kabınızın içine güzelce doldurmanız gerekiyor. Toprağın nemli olduğundan emin olmalı ve toprağı kabın içerisine fazla sıkıştırmamalısınız. Kabın üstünde beş ila altı santim kadar bir boşluk kalması daha iyi olacaktır.
  • Sonrasında tohumlarınızı alın ve toprağın üzerine rastgele bir şekilde serpiştirin. Mümkünse tohumlar kabın her yerine eşit bir şekilde dağılmış olsun. Ardından tohumların üzerini bir santim kalınlıkta nemli toprakla örtmeniz ve üzerine çok hafif bir şekilde bastırmanız gerekiyor.

Sulama ve Işık

Bu bitkinin ne kadar sulanacağı konusuna geçtiğimizde mümkünse toprak her zaman nemli kalacak şekilde sık sık sulanması gerektiğini söyleyebiliriz. Ayrıca mutlaka sabah güneşi alacak bir yere yerleştirilmesi gerekir.

Bu bitkinin bakımı oldukça kolay. Ama doğru koşullarda yetiştiğinden emin olmanız gerekiyor. Az da olsa sabah güneşi alması önemli. Toprak asla kurumamalı ama tek seferde fazla da su verilmemeli.

Suyu toprağa direkt boca etmek yerine sprey şişesi ile sulama yapmayı tercih edebilirsiniz. Haftada iki ya da üç kez sulanması yeterli olacaktır.

Büyüme Süreci

Bu yeşilliğin büyüme süresi yaşam koşullarına bağlı olarak değişse de genel olarak baktığımızda üç ila dört hafta içinde filizlerin belirgin hale geleceğini ve beş ila altı hafta sonra da yenilebilir hale geleceğini ifade edebiliriz.

Doğru sular ve uygun şekilde ışık almasını sağlarsanız hızlıca büyür. En az üç yaprağı olduğunda tüketime uygun hale gelir. Maydanozun gelişimine engel olmayacak şekilde kesip istediğiniz şekilde tüketmeye başlayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:

4 Maddede Sardunya Bakımı

6 Maddede Orkide Bakımı

6 Adımda Aloe Vera Bakımı

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır