pexels valeriia miller 2516658 2560x1707 sukulent 2 | Shuayip.com

Sukulent Bakımı

Yeni bir hobi edinmek ya da evde çiçek bakmakla ilgili pratik ipuçlarını öğrenmek isteyen kişiler için hazırladığım süs bitkisi bakım önerilerime bugünkü yazımda sukulent ile devam ediyorum.

Evindeki sukulent bitkisi olanlar ya da böyle bir bitki alacak kişiler hazırladığım derlemeden yararlanabilir ve işlerini kolaylaştırabilir.

Sukulent bakımının detaylarını öğrenin
Evde Bitki Yetiştirme

Temel Bilgiler

Bu bitkinin bakımının nasıl yapılacağı ile ilgili öneriler vermeye geçmeden önce size sukulent konusunda bazı temel bilgilerden bahsetmek istiyorum.

Bu bitki bir tür sıcak iklim bitkisidir. İlkbahar ve yaz aylarında gelişimini tamamlar. Bu nedenle de soğuğa karşı oldukça hassas bir yapısı vardır. Kış döneminde yirmi otuz günde bir sulanması gereken bu bitkinin içindeki yoğun su miktarı nedeniyle bakımı oldukça kolaydır.

Hem evde hem de bahçe ortamında yetiştirilebilen bir bitkidir. Direkt güneş ışığı alması gerekmediği için evin ışık alan bir yerine yerleştirilmesi yeterli olacaktır. Bu özelliği ile küçük evlerin de baş köşesine yerleşen bu bitkiler aslında bir tür kaktüs gibidir diyebiliriz.

Dikensiz kaktüs olarak da adlandırılan bu bitki zahmetsiz bir çiçek türü olduğundan ve oldukça şirin göründüğünden dolayı teraryumların içinde de sıkça kullanılır.

Bu bitki türü genellikle yılda bir kere çiçek açar.

Sukulent Bakımı için Öneriler

Peki böyle zahmetsiz ve pratik bir bitkinin bakımı nasıl mı yapılıyor? Şimdi bu bitkiye nasıl kolayca bakabileceğinizi anlatacağım. Vereceğim ipuçlarını dikkate alırsanız evinizi bu bitki ile süsleyebilir ve uzun ömürlü, mutlu bir ev bitkisi sahibi olabilirsiniz.

Öncelikle böyle bir bitkiye bakmaya başlamadan önce ona uygun toprak türü hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bu bitkiyi hazır saksıda alsanız bile daha sonra büyürse saksısını değiştirmeniz gerekecek. Bu nedenle toprakla ilgili bilginiz olması önemli.

Bu bitkinin kendisini en iyi hissettiği toprak türü kumlu yapıda olanlardır. Yüzde yetmiş torf ve yüzde yirmi beş kumlu bir toprak alırsanız bitkiniz hava alabilir. Bu bitkinin kumlu toprak sevmesinin en önemli nedeninin kumun saksıdaki fazla suyun emmesi ile ilgili olduğunu da hatırlatmakta yarar var.

Toprak konusunu hallettikten sonra sulama şeklinden de bahsedelim. Böyle bir bitkiniz varsa düzenli olarak sulamanız gerekir ancak asla aşırıya kaçmamalısınız yoksa bitkiniz çok kısa sürede çürüyecektir. Bitkinizi on beş günde bir saksının altıda biri kadar su koyacak şekilde sulayabilirsiniz. Bu bitki kendi bünyesinde su depolama özelliğine sahip olduğundan fazla sulanması gerekmez.

dizayn serisi gri kaktus sukulent kc4907891 1 4c6aa26f241c43ceaa0646b3fd074680 sukulent 3 | Shuayip.com
Bakımı Kolay Bitkiler

Bitkiniz için uygun bir ortam sıcaklığı elde etmeniz de çok önemli. Bu bitki için en iyi ortam sıcaklığı yirmi derecen fazla olan sıcaklıklardır. Bu noktada bitkinize oda sıcaklığında bakabileceğinizi ifade edebiliriz. Yani ekstra bir çaba harcamanız gerekmiyor.

Çiçeğinizin günde minimum üç dört saat güneş ışığı alması gerekiyor. Ancak direkt ışığa maruz kalırsa yaprakları solabilir. Bu nedenle aydınlık bir ortama yerleştirebilir ve gün ışığından faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Gübre konusuna geldiğimizde ise bu bitkinin ilkbahar aylarından yaz sonuna kadar çiçek açtığını hatırlatmakta yarar var. Böyle bir döngüsü olduğu için besin verme işlemini 15-30-15 gün aralıkları şeklinde gerçekleştirebilirsiniz. Kısacası 15. günde besin verdikten sonra bir ay beklemeli sonra yine 15 gün dolduğunda gübreleme yapmalısınız.

Bitkinize bakma konusunda başarılı olur ve onun mutlu bir şekilde yetişmesini sağlarsanız mutlaka onu görenler çok kıskanacak, sizden bitkinizi çoğaltmanızı isteyecekler. Bu durumda çoğaltma işlemi yapacak olursanız dikkat etmeniz gereken en önemli nokta formunu kazanıp kazanmaması ile ilgili. Bitkiniz formunu kazandıysa onu kolayca çoğaltabilirsiniz. Bu iş için yapraklarını ayırıp toprağa ekmeniz yeterli olacaktır.

renkli saksida sukulent sukulent 4 | Shuayip.com
Pratik Öneriler

Püf Noktalar

Oldukça fazla çeşidi olan ve dekoratif olarak da çok güzel görünen bu çiçeklerin çürümesini ya da kararmasını istemiyorsanız sulama dönemlerine dikkat etmelisiniz. Bitkinin kışın daha az su istediğini ve yazın biraz daha fazla sulanması gerektiğini göz önünde bulundurun.

Bunun dışında bitkiyi yetiştireceğiniz bölge de önemli. Yani nerede yaşadığınıza göre bitkiye bakımınızla ilgili bazı küçük değişiklikler yapmanız gerekiyor. Mesela nemli bir bölgede yaşıyorsanız o zaman çiçeğinizin sulama ihtiyacı çok daha az olacaktır.

Bitkinizin böceklenmesi halinde onu toprağından çıkartıp suyla tamamen temizledikten sonra yeni bir saksıya ekmelisiniz. Bu süreçte toprağını da değiştirmeniz gerektiğini aklınızda bulundurun.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır