Klorofil Nedir? Ne İşe Yarar?

Klorofil hayatın devam edebilmesi için en önemli döngüler arasında gelen fotosentezin temel yapı taşıdır. Yeşil bitkilerin içinde bulunan klorofil antioksidan içeriği ile son dönemin en popüler alternatif tıp ürünlerinin içine dahil olmuştur. Maydanoz ve bezelye gibi farklı kaynaklardan elde edebileceğimiz bu besin maddesinin yararları saymakla bitmiyor.

Ben de bugünkü yazımda sizin için popüler sağlık ürünlerinden biri olan klorofil hakkında bilgi vermek, bu besini ne şekilde tüketebileceğinizi anlatmak istedim. Alternatif tıp konularına meraklıysanız ya da sağlıklı yaşamak için elinizden gelen her şeyi yapıyorsanız bu gıdayı tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.

Klorofil nedir?
Süper Besinler

Klorofil Hakkında Temel Bilgiler

Fotosentez olayının gerçekleşmesini sağlayan yeşil pigment klorofil olarak adlandırılmaktadır. Işık ve karbondioksit ile birlikte gerçekleşen reaksiyonu sağlayan bu besin bitkilerin canlı kalmasına yardım eder. Bu bakımdan aslında hem bizim için hem de dünyadaki tüm bitkiler için oldukça önemlidir diyebiliriz.

Bitkilerin yaşamasını sağlamak dışında insan sağlığı açısından da mucizevi yararları bulunan bu besin genel anlamda anemi ile savaşmada, vücudu enfeksiyonlara karşı korumada, mide rahatsızlıklarını azaltmada ve karaciğeri temizleme konusunda büyük rol oynar.

Nasıl Tüketebiliriz?

Bu besinin yararlarını detaylı bir şekilde anlatmadan önce hangi yeşil bitkilerden klorofil alabileceğinizi söylemek istedim. Böylece bu yiyecekleri rutin beslenme programınıza ekleyebilir ve kolayca bu gıdanın yararlarından faydalanmaya başlayabilirsiniz.

Bu gıdanın en yoğun bulunduğu yiyecekleri buğday çimi suyu, kale, maydanoz, roka, spirulina, klorella, yeşil fasulye, bezelye, kara lahana, yeşil lahana, pırasa, kuşkonmaz ve ıspanaktır. Beslenme programınıza ekleyeceğiniz bu yiyeceklerle vücudunuzdaki antioksidan seviyesini maksimuma getirebilirsiniz.

Ayrıca eğer bu yiyeceklerden yeterince yiyemeyeceğinizi düşünüyorsanız hem metabolizmanızı hızlandırmak hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için bu besini takviye gıdalardan almayı da deneyebilirsiniz. Tabi ki yapacağınız takviye seçimi sırasında doktorunuza başvurmanız sizin için daha yararlı olacaktır.

Son zamanlarda çok popüler hale gelen bu takviyeler damla, hap ve ya kapsül şekilde tercih edilmektedir. Takviye olarak alındığında vücudunuzda daha hızlı etkili olabileceğini hatırlatmakta yarar var. Yapılan araştırmalar bu takviye gıdanın istisnai durumlar dışında herhangi bir olumsuz etkisi olmadığını göstermiştir.

pexels toni cuenca 616833 1 scaled 1 klorofil 1 | Shuayip.com
Farklı Şekillerde Tüketilebilir

Yararları

Eğer bu kadar önemli bir besinin vücudumuza tam olarak ne gibi yararları olacağını merak ediyorsanız öncelikle kansere karşı çok etkili olduğunu ifade ederek söze başlayabiliriz. Bu besin DNA hasarının olumsuz etkilerini azaltma konusunda çok başarılıdır. Yapılan araştırmalar düzenli tüketimde karaciğer ve kolon kanserine yakalanma riskini ciddi oranda azalttığını göstermiştir. Ayrıca belirli kanser türlerinin tedavisinde de tercih edilmektedir.

Bu gıdanın bir diğer önemli yararı da yaraların iyileşme hızını arttırması. Düzenli olarak tüketirseniz her tür yaranızın daha hızlı iyileştiğini, cildinizin çok daha parlak ve pürüzsüz hale getirdiğini göreceksiniz. Zararlı bakterilerin çoğalma hızını yavaşlattığı için merhem gibi ilaçların hammaddesi olarak da kullanılmaktadır.

Ayrıca yapılan araştırmalar zona ve uçuk gelişimini engelleme konusunda da etkili olduğunu göstermiştir. Bu besinin bir diğer önemli özelliği de kilo kontrolünde bize yardımcı olmasıdır. Sindirim sistemimizi hızlandırabildiği için yüksek karbonhidratlı beslenen kişilerin bile düzenli tüketimde kilolarını daha kolay kontrol edebildiği görülmüştür.

Bu besini uzunca bir süre boyunca hayatına dahil eden kişilerin açlık hisleri azalmış, aşırı kilolu olsalar bile çok daha kısa sürede normal kilolarına dönmeyi başarmışlardır. Bu bakımdan eğer kilo verme konusunda zorluk yaşıyorsanız bu besini içeren yiyecekleri daha çok tüketebilir ya da takviye gıda almayı düşünebilirsiniz.

Bir diğer yararı da cildimizi korumasıdır. Bu besinin içinde bulunan güçlü vitamin ve mineraller akneye eğilimli ciltlerin düzelmesine yardımcı olur. Geniş gözeneklerin sıkılaşmasını sağladığı da bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda dışarıdan tedavi uygulanan cilt rahatsızlıklarında bu maddenin takviye olarak tüketilmesi halinde iyileşme hızının arttığı görülmüştür.

klorofil takviyeleri klorofil 2 | Shuayip.com
Takviye Olarak Alabilirsiniz

Sadece genç yaştaki bireyler değil aynı zamanda kırk beş yaşında üzerindeki kişiler için de oldukça etkili olan bu besinin kırışıklıkları giderdiği ve cilt esnekliğini büyük oranda arttırdığı düşünülmektedir. Bu konularda problem yaşıyorsanız bu besini hayatınıza dahil etmeniz yararlı olabilir.

Son olarak da bu besinin bilinmeyen yararlarına baktığımızda ağız kokusunu azalttığını, regl döngüsünü düzene soktuğunu, yaşlanmanın önüne geçtiğini, terleme ve kötü kokma sorununa çözüm olarak kullanılabildiğini, öksürük ile soğuk algınlığı tedavisine yardımcı olarak tercih edildiğini görüyoruz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır