Difenbahya bitkisi ”Ağlayan Çiçek” ismiyle de bilinen bir bitkidir. Bu isim yapraklarından su çıkarması nedeniyle verilmiştir. Bu yazımızda Difenbahya bitkisi nedir ve bakımı nasıldır, Difenbahya bitkisinin anlamı, özellikleri, faydaları nedir ve yetiştiriciliği nasıldır sorularına cevap arayacağız..
Kolay ve zahmetsiz bakımı sayesinde ev ve ofis ortamlarında insanlar tarafından çokça tercih edilen bir bitkidir. Estetik ve uzun yapraklara sahiptir, fakat bu yaprakların ömrü kısadır ve kendini sık aralıklarla yenilemektedir. Hızlı bir şekilde büyümesi, zahmetsiz bakımı ve kolay bir şekilde her ortama adapte olması nedeniyle çok sık karşılaştığımız bir bitki türüdür. Her toprak çeşidine kolaylıkla uyum sağlar, fakat bu bitki senede 2 kez toprak değişimi gerektirir. Ancak bu toprak değişimi bitkinin bütün gereksinimlerini karşılamaz ve bitkinize düzenli aralıklarla vitamin ve mineral desteği vermeniz gerekir.
Difenbahya Çiçeği Nedir?
Güneşe fazla gereksinim duymaz, günde 2 saat güneş ışığı görmesi bitkiniz için yeterli gelecektir. Soğuğa karşı dayanıklıdır ancak 5 derece sıcaklık altında zarar görmeye başlayacaktır. Aşırı esintili alanları sevmez, az esintili bölgeler bitkinizi rahat ettirir. Gevşek ve hava geçirgenliği yüksek toprakları sever çünkü böylece kökleri hava alır ve kökleri kolayca gelişmek için fırsat bulur.
Doğru bir bakımla kısa bir zaman içinde bitkiniz 2 metre gibi boylara ulaşabilir. Bol perlit içeren toprakları bitkiye uygun bir gübre karışımıyla desteklendiğinde bitkiniz sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyür. Solan ve sararan yapraklarının sık sık budanması bitkiye faydalı ve estetik bir etki katacaktır. Bitkinizin başka cisimlerle temas etmemesine özen gösteriniz, bitkiniz çabucak strese girebilir.
Difenbahya Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Solan ve sararan yaprakların düzenli aralıklarla budanması gerekir. Güneş ışığına ihtiyacı her ne kadar azda olsa sağlıklı büyümesi için güneş ışığı görmesi gerekir ancak ışığa doğru eğilim gösterdiği için bitkinin karanlıkta kalan kısımları düzenli olarak ışığa doğru döndürülmelidir. Strese girmemesi için yapraklarının herhangi bir cisme temas etmemesi gereklidir. Esintili ortamlar bulunması bitkinize zarar verir, bu sebeple hava akımı olan yerlerde bulunmaması gerekir.
Difenbahya Bitkisi Toprağa Nasıl Ekilir?
Bitkinin boğum çizgileri belirgindir. Dalların alınması işlemini dezenfekte edilmiş bir makas veya kesici yardımıyla yapılmalıdır. Kesilen dalların oda sıcaklığında olan su dolu bir kapta bekletilmesi gerekir. Dalların hızlı köklenmesini istiyorsak suya 1 adet küp şeker ekleyebiliriz. Kesilen dalların kök uzunlukları 10-15 santimetre boya ulaştığında dikkatli bir şekilde toprağa aktarabiliriz. Dışarda kalmış yaralar veya kesik olan yerler mum damlatılarak kapatılabilir.
Difenbahya Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?
Bitkinizin çoğaltılmaya en elverişli olduğu aylar Mart-Nisan aylarıdır, eğer çok sıcak bir bölgede yaşamıyorsak Haziran ayına kadar çoğaltılma yapılabilir. Dalları gövdeye yakın kısımlarından keserek su doldurulmuş bir kapta bekletmeliyiz. Dallar kısa bir zamanda köklenecektir, köklenen bu dalları ufak bir saksıya ekerek çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Difenbahya Bitkisi Nasıl Sulanır?
Yaşadığınız iklim ve bitkinin bulunduğu alan bitkinizin su ihtiyacının artmasına veya azalmasına sebebiyet verir. Bitkiniz sıcak ve güneş ışığını bol alıyorsa doğru orantılı bir şekilde su ihtiyacı artarken, serin ve az güneş alan bir yerde bulunuyorsa yine doğru orantılı şekilde su ihtiyacı azalır. Su ihtiyacı genelde orta-az olan bitkinizi ılık suyla sulamaya özen göstermelisiniz, aksi taktirde bitkiniz şoka girip hastalanabilir hatta ölebilir. Düzenli aralıklarla sulama ister yani bitkinizi alıştırdığınız aralıklarla sulamalısınız. Yaz aylarında haftada iki kez, kış aylarında haftada 1 kez sulanması yeterli olacaktır. Sıcak havalarda yapraklarına su püskürtmek onu mutlu edecektir.
Difenbahya İsminin Anlamı
Yapraklar dokularından su çıkardığı için bu bitkiye ”ağlayan çiçek” ismi verilmiştir.
Difenbahya Bitkisinin Özellikleri Nelerdir?
– Aslen tropikal iklim bitkisidir.
– Yıl boyu çiçeksizdir, dip kısımlarından nadiren sürgün verdiği görülebilir.
– Olgun bir Difenbahya 2 metre gibi boylara ulaşabilir.
– Zahmetsiz ve kolay bir bakımı olduğundan evlerde ve ofislerde en çok karşılaştığımız türlerdendir.
– Yerini asla yadırgamaz, çabucak adapte olur. Hızlıca büyümesinden ve estetik bir görünüme kavuşmasından ötürü dekorasyon olarak tercih edilir, ancak yaprakları diğer türlere göre kısa ömürlüdür.
Difenbahya Bitkisinin Efsanesi
Zaman zaman yapraklarından su çıkardığı görülebilir, bu yüzden ağladığı sanılır, neden böyle bir şey yaptığı bilinmez fakat bazı kişiler özellikle bitkinin sahibinin ölümü karşısında daha sık bir şekilde bu eylemi yaptığına inanır.
İlgili yazılar: