Saç Ekimi Nasıl Yapılır? 3 Soruda Tüm Detaylar!

Saç ekimi, kafada saç seyrelmesi veya kellik oluşması durumunda, kelliği gidermek ve daha fazla saç eklemek için belirli bir alana yapılan bir işlemdir. Saç telinin daha yoğun olduğu kafa kısımlarından ya da vücudun diğer kısımlarından saç alınarak ve kafa derisinin seyrelme veya saçsız bölümüne enjekte edilmesiyle gerçekleştirilir.

Saç dökülmesi ve kelleşme, dünya çapında, erkeklerin %60’ı, kadınların ise %50’sinde görülebilen bir problemdir. İnsanlar bunu engellemek için genellikle minoksidil (Rogaine) gibi topikal tedaviler de dahil olmak üzere tezgah üstü ürünler kullanırlar. Saç ekimi ilk kez 1939 yılında Japonya’da yapılmıştır. 

Zamanla cerrahlar, saç derisine ekilen saçların görünümünü en aza indirmek için mini ve mikro greftler kullanmaya başlamışlardır. Şimdilerde çok daha iyi yöntemlerle saç ekimi yapılabilmektedir. Neredeyse gerçek saçtan ayırt edilemeyecek şekilde ekimler yapılmaktadır. Türkiye, bu alanda, dünyadaki en başarılı ülkelerden biridir.

Saç Ekimi Nasıl Yapılır? - shuayip.com
Saç Ekimi Nasıl Yapılır? – shuayip.com

Saç ekimi nasıl yapılır? İşe yarar mı?

Saç ekimi, saç dökülmesini önleyebileceğini ve hatta yeni saçlar çıkmasını sağlayacağını iddia eden ürünlerden çok daha başarılı ve hızlı sonuç veren bir yöntemdir. Ancak dikkate alınması gereken bazı faktörler var:

  • Ekilen saçların %10 ila %80’i tahmini 3 ila 4 ay içinde tamamen büyüyecektir.
  • Normal saçlar gibi ekilen saçlar da zamanla incelecektir.
  • Saç ekimi, etkisiz saç folikülleri (genellikle derinin altında saç içeren ancak artık saç çıkarmayan keseler) olan kişilerde daha az etki gösterebilir. Ancak plazma tedavisi adı verilen saç ekimi yöntemi ile ekilen saçların %75 veya daha fazlasının tamamen çıkmasına yardımcı olabileceği söylenmektedir.

Saç ekimi herkeste işe yaramayabilir. Çoğu nakil mevcut saçınızla yapılır, bu nedenle aşağıdaki durumlarda tedavi etkili olmayabilir:

  • Çok yaygın incelme ve kellik
  • Kemoterapi veya diğer ilaçlar nedeniyle saç dökülmesi
  • Kafa derisinde oluşan ve yaralanmalardan kaynaklanan derin izler

Saç ekimi işleminin aşamaları nelerdir?

Saç ekimi, kafa derisinden küçük deri ve saç parçalarının veya bu kafa derisinin daha büyük bir parçasının bir tespit edilen alandan çıkarılmasını ve kullanılmak üzere daha küçük parçalara ayrılmasını içeren bir işlemdir. Söz konusu parçalar sonrasında seyrelen veya kelleşen kafa derisine taşınır. Oluşturulan greftler şekil ve büyüklük olarak farklılık gösterir. 

Yuvarlak şekilli punch greftler genellikle yaklaşık 10-15 saç teli içerir. Çok daha küçük olan mini greft, yaklaşık iki ila dört saç teli; mikro greft ise bir ila iki saç teli içerir. Saçlı deride oluşturulan yarıklara yerleştirilen yarık greftlerin her biri yaklaşık dört ila 10 saç teli içerir; şerit greftler uzun ve incedir ve 30 ila 40 arasında saç teli içerir.

Genel olarak, tatmin edici bir dolgunluk elde etmek için birkaç cerrahi seans gerekebilir ve her seans arasında genellikle 2 – 3 ay kadar beklenmesi önerilir. Tam bir nakil serisi ile nihai sonucu görmeniz iki yıl kadar sürebilir. İhtiyaç duyacağınız kapatıcılık miktarı kısmen saçınızın rengine ve dokusuna bağlıdır. 

Saç Ekimi Nasıl Yapılır? - shuayip.com
Saç Ektirme İşlemi Nasıl Yapılır? – shuayip.com

Gür, siyah veya açık renkli saçlar, ince, koyu renkli saçlardan daha iyi kapatıcılık sağlar. İlk seansta ekilen büyük saç tellerinin sayısı kişiden kişiye değişir ancak ortalama 50 civarındadır. Mini greftler veya mikro greftler için bu sayı seans başına 700’e kadar çıkabilir.

Ameliyattan hemen önce, greftlere kolayca erişilebilmesi ve çıkarılabilmesi için “verici alan” kısa kesilecektir. Zımba greftleri için doktorunuz, yuvarlak grefti donör bölgeden delerek, kaplanacak alanda (genellikle ön saç çizgisi) değiştirilebilmesi için keskin karbon çelikten yapılmış özel bir tüp benzeri alet kullanabilir. 

Diğer greft türleri için, doktorunuz saç derisinin küçük kısımlarını çıkarmak için bir neşter kullanacaktır, bunlar küçük bölümlere ayrılacak ve kafa derisi içindeki küçük deliklere veya yarıklara nakledilecektir. Greftler alındığında, doktorunuz uygun cilt gücünü korumak için kafa derisine periyodik olarak küçük miktarlarda salin solüsyonu enjekte edebilir. 

Verici bölge delikleri dikişlerle kapatılabilir. Punch greftler için tek bir dikiş her bir punch bölgesini kapatabilir; diğer greft türleri için küçük, düz çizgi yara izi oluşacaktır. Dikişler genellikle çevredeki saçlarla gizlenir. Kafa derisinde sağlıklı görünümü sürdürebilmek adına, greftler yaklaşık sekizde bir cm aralıklarla yerleştirilir (bu oran değişebilir). Daha sonraki seanslarda derideki boşluklar ek greftlerle doldurulur.

Ekilen saçların doğal bir yönde çıkması ve örnek alınan bölgedeki saç büyümesinin olumsuz etkilenmemesi için saç ekim uzmanı greftlerin alınması ve yerleştirilmesinde büyük özen göstermelidir. Greftleme sonrası saç derisi temizlenir ve gazlı bezle kapatılır. Bir veya iki gün boyunca basınçlı bandaj takılması gerekebilir. Bazı doktorların hastalarının bandajsız iyileşmesine de izin verdiği de görülür. Yine de bandaj takmak en güvenilir yöntemdir.

Saç Ekimi Nasıl Yapılır? - shuayip.com
Saç Ektirme İşlemi Nasıl Yapılır? – shuayip.com

Olası yan etkiler nelerdir?

En yaygın yan etki yara izidir ve bu herhangi bir işlemle önlenemez. Diğer potansiyel yan etkiler şunlardır:

  • Enfeksiyonlar
  • Cerrahi bölgelerin etrafında kabuk veya irin drenajı
  • Kafa derisi ağrısı, kaşıntı ve şişlik
  • Saç foliküllerinin iltihabı (folikülit)
  • Kanama
  • Cerrahi bölgelerin etrafında his kaybı
  • Çevreleyen saçla uyuşmayan veya gözle görülür şekilde daha ince olan görünür saç alanları
  • Tahriş olmuş kafa derisi
  • Baş dönmesi
  • Göğüs ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Düzensiz kalp atış hızı
  • El, ayak veya meme şişmesi
  • Cinsel işlev bozukluğu

Sonuç

Saç ektirmek için bir karar almadan önce doktorla veya bir nakil cerrahıyla konuşmalı ve bu konu hakkında ayrıntılı bilgi almalısınız. Aranızda saç ektirmiş olan kişiler varsa, deneyimlerinizi öğrenmek için sabırsızlanıyoruz! Son olarak: Saç ekimi fiyatları güncel olarak ortalama 5 bin TL‘den başlıyor.

İlginizi çekebilir:

Saç Dökülmesi için Vitamin Takviyesi: 3 Öneri!

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir? Saç Sağlığı için 12 İpucu!

Saç Dökülmesine Karşı Şampuan Önerileri: 5 Tavsiye!

Saç Bakımı Nasıl Yapılır? Doğru Bakım İçin 6 Önemli Husus!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır