Deve Tabanı Bitkisi Bakımı

Deve tabanının yaprakları kalp veya oval şekillerde olur. Yaprakları ilk çıktığında normal bir yapıdayken büyüdükçe yırtmaçlı bir yapıya bürünür. Uzunca sapları, koyu yeşil, parlayan rengi ve büyük ve yırtmaçlı yapraklarıyla oldukça estetik görünür. Bu estetik görünümü dolayısıyla sıklıkla iç mimaride dekorasyon eşyası olarak kullanılmaktadır. Bakımı son derece kolay ve zahmetsizdir, ancak buna karşın yavaş gelişmesi yüzünden sabırlı olmayı gerektirir. Salon çiçekleri arasında en farklı görünüme sahip olanlardan biridir. Bu yazımızda ofisleri ve salonları süsleyen dekoratif deve tabanının bakımı hakkında en çok sorulan soruların cevaplarını vermeye çalışacağız..

02 55 1024x768 1 deve tabanı 2 | Shuayip.com
Deve Tabanı Bitkisi Bakımı 7 | Shuayip.com

Deve Tabanı Bitkisi Nereye Konulmalı?

Aydınlık alanları son derece sever. Bu yüzden evinizde doğrudan güneş ışığı gören yerler onun en mutlu olacağı yerlerden biridir. Ancak düzenli sulanması gereklidir aksi taktirde nem dengesi ayarlanmazsa doğrudan güneş ışığı yapraklarını yakabilir. Rüzgarlı ve hava sirkülasyonu fazla olan alanlardan hoşlanmaz ve bu durum yapraklarına zarar verir. Kısacası güneşi bol gören ve hava akımının az olduğu bölgeler onun en çok seveceği yerlerdir. Dış mekanda bakılması uygun değildir, iç mekanda bakılması daha uygundur. Ayrıca güneşe doğru eğilim gösterdiğinden formunun bozulmaması için saksı sık sık döndürülmelidir.

D0y9ARvWsAUlW9x deve tabanı 3 | Shuayip.com
Deve Tabanı Bitkisi Bakımı 8 | Shuayip.com

Deve Tabanı Bitkisi Nasıl Sulanmalı?

Suyu oldukça sever. Ancak tropik iklim kökenli olduğundan soğuk suyla sulamak şok etkisi yapacağından çiçeğinize zarar verir.

Sulama yapacağınız su çeşmeden alındıktan sonra mutlaka dinlendirilmelidir hatta fırsat varsa su arıtma sisteminden alınmalıdır. Ayrıca suyu direkt toprağa dökmek yerine spreyleme şeklinde sulamak daha iyi olacaktır.

Sulama düzeni ve sulama miktarı mevsimden mevsime değişkenlik gösterir. Yaz mevsimi aylarında sıcaklık ve buharlaşma fazla olacağından su ihtiyacı artarken, sonbahar ve kış mevsimlerinde havanın daha soğuk olması ve buharlaşmanın az olması nedeniyle su ihtiyacı daha az olur. Toprak kontrol edilerek su verilmelidir ve toprak sürekli nemli kalmalıdır ancak aşırı sulama çürümeye neden olacağından dikkatli olunmalıdır. Ayrıca saksının tabağında su biriktirilmemeli, biriken su da dökülmelidir. Çünkü bu biriken su ihtiyaç fazlasıdır ve köklerin çürümesine sebebiyet verebilir.

Tropik iklim kökenli olduğundan soğuk yerlerde yetişemez. 15-18 derece sıcaklıklar sağlıklı yetişebildiği minimum sıcaklıklardır. Isının 10 derecenin altına düşmesi çiçeğin ölümüne sebebiyet verir. Ayrıca bazen yaprakların terlediği görülebilir bu durum aşırı sulamanızdan kaynaklanır.

7de6053e 41fc 4120 ba4f 1d0718328560 1024x683 1 deve tabanı 4 | Shuayip.com
Deve Tabanı Bitkisi Bakımı 9 | Shuayip.com

Deve Tabanı Bitkisi Toprağı Nasıl Olmalı?

Kumlu ve torflu topraklardan hoşlanmaktadır. Köklerinin gevşek kalmasından hoşlandığı için ekim yapılırken toprağını bastırmamalısınız. Gevşek topraklar ve genişçe saksılar onun için en idealidir. Saksı ve toprak değişimi 2 senede bir olacak şekilde yapılması yeterlidir. Toprağın vitamin ve mineral seviyeleri gerekli seviyede tutulmalı bunun için yılda 1-2 kere gübre desteği verilmesi önemlidir.

Toprak yapısını sevdiği taktirde hızlıca büyüme gösterecektir. Boylanmasını yavaşlatmak istiyorsanız tepesini budamalısınız ancak bu sefer yanlara doğru uzama gösterebilir. Bu sizin isteğinize bağlıdır, her yerden budanabilir ancak köklerden asla budama yapılmaz, bunu unutmayın.

monstera krupnolistnyiy gigant s nezasluzhenno plohoy reputatsiey 02 deve tabanı 5 | Shuayip.com
Deve Tabanı Bitkisi Bakımı 10 | Shuayip.com

Deve Tabanı Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Çoğaltmanın birkaç farklı teknikleri mevcuttur. Bunlardan ilki, tepe çeliklerini alarak çoğaltma yapmaktır. Bu işlem için en uygun olan zamanlar yaz mevsiminin ilk aylarıdır. Bu aylar içerisinde en üstten köküyle birlikte alınan bir yaprak direkt olarak kum ve torf karışımı bir toprağa ekilebilir. Bu yaprak 1 ay içerisinde köklenecektir.

Farklı bir teknik ise köke doğru inen yapraklardan birini direkt köküyle birlikte alıp suda bekletmektir. İyice köklenen yaprağı direkt olarak torflu bir toprağa ekebilirsiniz. Her iki yöntemde de kullanacağınız bıçak veya makas mutlaka dezenfekte edilmelidir aksi taktirde çiçeğiniz hastalık kapabilir.

Ayrıca direkt köklerini ayırıp diğer saksılara aktarabilirsiniz. Bu yöntemle hem çiçeği çoğaltmış olursunuz hem de saksıda yer açarak çiçeğin rahat bir şekilde gelişmesini sağlarsınız.

manifold ic 12 monstera deliciosa fruit deve tabanı 6 | Shuayip.com
Deve Tabanı Bitkisi Bakımı 11 | Shuayip.com

Deve Tabanı Bitkisi Meyve Verir Mi? Meyvesi Yenebilir Mi?

Evet meyve verir ve meyvesinin aroması da gayet güzeldir. Tadı muz ve ananasın karışımına benzer, kısacası oldukça lezzetli bir meyvesi vardır. Meyvesi yenebilir hiçbir sorun teşkil etmez ancak bazı bünyelerde alerjik reaksiyona sebebiyet verebilir, bu yüzden alerjik bünyeye sahip kişilerin tüketirken oldukça dikkatli olmaları gerekmektedir.

İlginizi çekebilir:

Antoryum (Flamingo) Çiçeği Bakımı

Spatifilyum (Yelken Çiçeği) Bakımı

Ficus Benjamin Bitkisinin Bakımı

Difenbahya Bitkisi Bakımı

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır