Dukan Diyeti kavramı, 2000 yılında, Fransa’nın önde gelen beslenme ve diyet uzmanlarından biri olan Dr. Pierre Dukan’ın ”Je ne sais pas maigrir” (Nasıl zayıflayacağımı bilmiyorum) isimli kitabının yayınlanması ile ortaya çıkmıştır. O gün bugündür popülaritesini korumaya devam eden Dukan diyeti, hızlı kilo vermenin anahtarlarından biri olarak gösterilmektedir. Kendi içinde farklı aşamalardan oluşan Dukan diyeti ile ilgili tüm detayları öğrenmek için okumaya devam edin!
Dukan diyeti nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır?
Pierre Dukan, 1975 yılında Fransa’nın ilk obezite vakasıyla karşılaşmış ve tedavisi için araştırma yapmaya başlamıştır. O dönemler, aşırı kilolu veya obez kişilerin, düşük kalorili ve küçük porsiyonlu diyetlerle tedavi edilebileceği düşünülüyordu. Fakat diyet sonrasında kişiler verdiği kiloları geri almaya başlayınca P. Dukan bunun doğru bir tedavi olamayacağını düşündü ve bir alternatif yöntem geliştirmek için çalıştı.
Stabilizasyon ve konsolidasyon dahil olmak üzere dört aşamada yeni bir yaklaşım tasarladı. Yaklaşık 20 yıl süren bu çalışma sonunda elde ettiği tüm doneleri, 2000 yılında Je ne sais pas maigrir ( Nasıl zayıflayacağımı bilmiyorum) kitabında yayınladı. 2000 yılını takip eden birkaç sene boyunca en çok satanlar listesinde ilk sıralarda yer alan kitap ve P. Dukan, 2011’de, Fransız mahkemesi tarafından irdelendi.
2013 yılında, o zamanlar 72 yaşında olan Dukan, 1970’lerde hastalarından birine daha sonra piyasadan çekilen bir diyet hapı vererek tıp etiğini ihlal ettiği için sekiz gün boyunca Fransa’da pratisyen hekimlik yapmaktan men edildi. Ancak Dukan Diyeti hala geçerliliğini korumaya devam ediyor.
Dukan diyeti
Pierre Dukan tarafından tasarlanan yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı bir beslenme planından oluşan Dukan yöntemi olarak da adlandırılır. Söz konusu diyet, ilk insanların ‘avcı – toplayıcıların’ nasıl beslenmiş olabileceği sorunsalına dayanmaktadır. Toplamda 100 gıda içerir ve gıdaların hepsi ya protein ya da sebzedir. Diyeti uygulayan kişi, herhangi bir sınırlama olmadan sadece bu 100 yemeği yiyebilir.
Dukan diyeti ile kilo vermek hızlı ve kolay olsa da araştırmalara göre bu diyet, böbrek hastalığı ve karaciğer hastalığı da dahil olmak üzere olası sağlık komplikasyonlarıyla ilişkilendirmiştir. Ayrıca, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini içermediği için çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği öne sürülmüştür.
Dukan yöntemi, kişinin yüksek proteinli yiyecekler yemesini, karbonhidrat ve yağ alımını azaltmasını gerektiren bir diyet yöntemidir. Bu diyetin en önemli kuralı paketlenmiş gıdalar yerine doğal ürünler tüketmek ve günlük fiziksel aktivite süresini arttırmaktır.
Diyette izin verilen 100 gıdanın bir listesi, Dukan diyetinin resmi web sitesinde yer almaktadır. 100 gıdadan 68’i ”saf proteinler” 32’si ise sebzelerden oluşur. Diyeti uygulayan kişiler, hedeflerine ulaştıkları takdirde, son aşamalarda ek gıdalar tüketebilir.
Dukan diyeti, fazla protein tüketmenin kilo vermeye yardımcı olabileceği teorisine dayanır. Teorinin nedenleri ise aşağıda verilmiştir:
- Yağsız, yüksek proteinli gıdalar, daha az kalori oranına sahiptir.
- Protein ağırlıklı besinler tokluk hissini arttırır.
- İnsan vücudu proteini sindirmek için daha fazla enerji harcar ve bu nedenle daha fazla kalori daha yakar.
Karbonhidrat ve yağ alımını azaltmak, Atkins diyetine benzer şekilde vücudun enerjisini karşılaması için yağ depolarına yönlendirir. Yağ yakmak, kilo vermeye çalışan bir kişi için en önemli adımdır.
Dukan diyeti aşamaları
Dukan diyeti aşamaları 4 farklı gruba ayrılır:
Atak Evresi/Atak Aşaması: 1 ila 10 gün arasında süren ilk aşamada, kişinin hızlı kilo vermesi amaçlanır. Sonuçların gözle görünür bir şekilde fark edilmesi için karbonhidrat alımının kesilmesi gerekir. Bu aşamada, bir kişi listelenen 68 saf proteinden herhangi birini yiyebilir. Bunların hepsi yağsız protein kaynakları olup; balık, tavuk, yağsız sığır eti, yumurta, soya, süzme peynir ve yağsız süt ürünlerini içerir.
Tüketilen gıdanın yağ oranı mutlaka düşük olmalıdır ve kesinlikle ilave şeker içermemelidir. Diyeti uygulayan kişi, bu tip besinleri istediği kadar tüketebilir ve kalori hesabı yapmak zorunda kalmaz. Atak evresinde, her gün en az 1,5 litre su içilmeli ve 20 dakika egzersiz yapılmalıdır.
Seyir Evresi: Bu evrede 32 sebze de diyete eklenir ve kilo kaybı hızı düşürülür. Dukan diyeti yapanlar, bu aşamada artık listedeki 100 yiyeceğin hepsini yiyebilir. Fakat saf protein günleri ile protein + sebze günleri arasında geçiş yapılmalıdır. Bu aşamanın uzunluğu, kişinin ne kadar kilo vermek istediğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Süre, her bir kilo için 3 gün uzatılır.
Az yağlı protein ile ıspanak, bamya, marul ve yeşil fasulye de dahil olmak üzere nişasta içermeyen sebzeler sınırsız miktarda tüketilebilir. Seyir aşamasındakiler, her gün 2 yemek kaşığı yulaf kepeği yemeli ve gün içerisinde 30 – 60 dakika egzersiz yapmalıdır.
Güçlendirme evresi: Bu evre verilen kiloların geri alınmaması için önemlidir. Bu aşamada nişasta içeren bazı yiyecekler tüketilebilir. Ayrıca her gün aşağıda sıralanan besinler yenebilir:
- Sınırsız miktarda protein ve sebze
- Bir parça meyve
- Az miktarda peynir
- İki dilim tam tahıllı ekmek
Ayrıca bir akşam yemeğinde, kişi istediğini yiyebilir. Fakat bu aşamadaki kişiler haftada bir gün, tercihen her haftanın aynı gününde yalnızca saf protein tüketmeli ve günde 25 dakika egzersiz yapmalıdır.
Koruma evresi: Bu evredeki kişiler, kilo vermeyi veya kilo almayı beklememelidir.
Her hafta belirlenen bir gün, tamamen protein tüketilerek geçirilmelidir. Bunun dışında kişiler, bazı basit kurallara uydukları sürece istediklerini yiyebilir:
- Her gün 3 yemek kaşığı yulaf kepeği tüketin.
- Merdivenleri mümkün olduğunca sık kullanın.
- Her perşembe “saf protein günü” geçirin.
- Her gün 20 dakika egzersiz yapın.
- Günde 1,5 litre su içmeye devam edin.
Koruma evresi, kişinin yaşam tarzının bir parçası haline gelen uzun vadeli bir evredir. Bu noktada insanlar yapay tatlandırıcılar, şekersiz sakızlar ve baharatlar tüketebilir, multivitamin gibi takviye edici gıda alabilirler.
Conclusion
Dukan diyeti yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Ayrıca düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın! Dukan diyeti nasıl yapılır ya da Dukan diyeti ile kaç kilo verilir gibi sorularınızın cevabı için bir sonraki yazımı bekleyin!
Some titles that may interest you:
Ketojenik Diyet Nedir? Ketojenik Diyetle 1 Ayda Kaç Kilo Verilir?
How to Lose Weight Fast: 12 Steps to Get in Shape!