Should You Buy Wireless In-Ear Headphones?

Gündelik hayatımızda kulaklığın ne denli önemli bir yere sahip olduğunu hiç düşündünüz mü? Ya da kulaklıkları ne sıklıkla kullandığınızı… Aslında fazla düşünmeye bile gerek yok; zira kulaklıklar – kablosuz kulak içi kulaklıklar – artık hayatımızın önemli bir parçası! Kulaklıklarımızı, sevdiğimiz şarkıcının yeni albümünü dinlerken, telefonda veya bilgisayarda oyun oynarken veya telefon görüşmeleri yaparken sık sık kullanıyoruz.

Bu sık kullanım birtakım unsurları da beraberinde getiriyor. Şöyle ki sık sık kullandığımız için konfor ve ses kalitesi açısından daha iyi bir kulaklığa sahip olmak istiyoruz. Örneğin gürültülü ortamlarda tamamen ses yalıtımı sağlayan, sessiz ortamlarda ise dışarıya ses vermeyen yapıda özel kulaklıkları tercih ediyoruz. Bu nedenle hem kaliteli hem de bütçemize uygun ekonomik bir kulaklık modeli arayışına koyuluyoruz.

Bunun için pek çok seçenek önümüze serilse de kuşkusuz son günlerin en popüler teknolojik aletlerinden biri kablosuz kulak içi kulaklıklardır. Sizler için kablosuz kulak içi kulaklıklarına dair her şeyi bir araya getirdik!

Examination

Kulak içi kulaklık ne işe yarar?

Kablosuz kulak içi kulaklık
Kablosuz kulak içi kulaklık

Müzik tutkunlarının vazgeçilmezlerinden biri hiç şüphesiz ki kablosuz kulak içi kulaklıklardır. Kulak içi kulaklık, müzik dinlemek, canlı performans (konser), stüdyo kayıtları, kişisel vokal kayıtları ve sahne enstrümantasyonlarını duymak ve dinlemek için en ideal teknolojik ürünlerden biridir.

İnsanların kulaklarına rahat bir dinleme deneyimi sunan kulak içi kulaklıklar, bulunulan ortamdaki yüksek düzey gürültüyü azaltmak (ses yalıtımı) amacıyla özel olarak donatılmışlardır. Bu kulaklık modeli, kulak kanalına belli bir derinlikte giren ve kulağı tamamen kapatarak dış seslerden yalıtan bir yapıya sahiptir.

İyi bir ses yalıtımı sağlayan kulak içi kulaklıklar, müzisyenlerin sahnede kullandıkları işitme cihazları ve kulaklık monitörleri örnek alınarak üretilmişlerdir. Kulak içi kulaklıkları diğer türevlerinden ayıran en önemli özelliği “fişlerin” kulak kanalını tamamen kapatmasıdır. Bu sayede ses titreşimleri atmosferden izole edilmiş bir hava kolonu üzerinden kulağa iletilebilmektedir.

Frekans aralığını önemli ölçüde genişletme imkanı sunan kablosuz kulak içi kulaklıklar, müthiş bir ses kalitesi sunmaktadır. Bu kulaklık modeli, sahip olduğu tasarım ile normal kulak uçlarına dayanarak, kulak yastıklarının sızdırmazlığını sağlar. Kulak kepçesinin iç hacminin kullanılması nedeniyle kullanışlı ses seviyesinin arttırılmasına olanak tanır.

Kulak içi kulaklıklar oldukça hafiftir, bu sebeple taşınabilir ortam oynatıcılarıyla eşleştirildiklerinde kullanımları çok daha kolaydır. Bu kulaklıkların dezavantajlarından biri ise üst frekans aralığının sınırlı olmasıdır.

Kulak içi kulaklık alırken nelere dikkat edilmeli?

Kulak içi kulaklık alırken öncelikle dikkat etmeniz gereken husus, ne tür bir kulaklık – kablolu ya da kablosuz – istediğinizdir. İhtiyaçlarınız, konforunuz ve talepleriniz doğrultusunda işinize yarayabilecek en iyi kulaklık seçeneği muhtemelen kablosuz kulak içi kulaklıklar olacaktır.

Fakat şarj ve pil ömrü gibi hususlar sizin için daha önemliyse kablolu bir kulaklık tercih etmeniz de mümkün. Her iki koşulda da kulak içi kulaklık alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcut. 

  • Kulaklık tipi (kulak üstü veya kulak içi)
  • Frekans aralığı (Frekans, hz ile ifade edilir ve bu aralık ne kadar geniş olursa ses de o kadar kaliteli çıkacaktır – Olması gereken frekans aralıkları şöyledir: Tiz sesli kulaklık 20 Hz – 25000 Hz, Bass sesli kulaklık 10 Hz – 20000 Hz, İdeal sesli kulaklık 15 Hz – 22000 Hz, Bass ve tizi doruklarda olan kulaklık 5 Hz – 25000 Hz)
  • Ses hassasiyet seviyesi (İdeal seviye 103 – 104 dB’dir, fazla seviyede kulak sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir)
  • Empedans değeri (Kulaklığın iç direncini ifade eder, 16 iç direncine sahip olan kulaklıklar idealdir)
  • TDH değeri (Ses uyumundaki bozulmaları ifade eder, %5’in altında olmalıdır)
  • Tuş fonksiyonları vs.

Kablolu kulaklık mı? Bluetooth kulaklık mı?

Bu özellik kulaklığı nasıl, ne sıklıkla ve nerelerde kullandığınıza bağlı olarak değişir. Örneğin yürüyüş veya fitness gibi aktiviteler esnasında kullanmak için bir kulaklık arıyor ve sık sık telefon görüşmesi yapıyorsanız kablosuz, yani bluetooth kulaklık sizin için daha iyi olacaktır. Üstelik kablo karmaşası derdi de yok! Ancak kablosuz bluetooth kulaklık alırken bluetooth özelliğini 3.0 yerine 4.0 kullanan bir kulaklık tercih etmenizde fayda var.

Kablolu kulaklıklar, şarj ile uğraşmak istemeyen kişiler için oldukça idealdir. Zira kablolu kulaklıkları, kablosuz bluetooth kulaklıklar gibi şart etmeniz gerekmez. Fakat sağlam jak girişi (hatta mümkünse altın kaplama) olan bir kulaklık tercih etmeniz önemlidir. Esnek kullanımlar için kulaklık kablonuzun uzun olup olmadığına da dikkat edebilirsiniz.

kablosuz bluetooth kulaklık
kablosuz bluetooth kulaklık

Bluetooth kulaklıkta hangi markalar iyi?

Bluetooth kulaklıklarda marka seçimi önemli bir husustur. Kaliteli bir ses sistemi için tercih edebileceğiniz başlıca markalar şunlardır: JBL, Beats, Bose SoundSport, Jabra Elite serisi, Marshall Mode, SONY, Ttec, Trust , Urbanista, Bang&Olufsen, Sennheiser, Apple

Bluetooth kulaklık pil ömrü ne kadar?

Bluetooth kulaklıklarda pil ömrü model ve markaya göre değişiklik göstermektedir. Buna ek olarak 24 saatlik pil ömrüne sahip olan kulaklıklar gibi 36 saatlik pil ömrüyle dikkat çeken kablosuz kulaklık modelleri de vardır.

Bluetooth kulaklık zararlı mı?

Bu tartışılan bir durum olsa da bluetooth kulaklıklar, manyetik bir alan sundukları için başta beyin dokusu olmak üzere çeşitli sinirsel yapılara zarar verme olasılığı mevcut.

Kulak içi kulaklık zararlı mı?

Kulak içi kulakların, kulak üstü kulaklıklara göre insan sağlığına daha fazla zarar verdiği düşünülmektedir. Kulak içi kulaklıklar aşırı kullanımda ve şiddetli yüksek sese maruz kalan kulaklarda çeşitli sorunlar meydana getirebilmektedir. Sürekli yüksek sese maruz kalan kulakların koruyucu mekanizmaları da yorgunluğa bağlı olarak devre dışı kalır.

Bunun sonucunda sesin iç kulakta yaratacağı travmalarla işitme kaybı meydana gelebilir. Ayrıca kulak içi kulaklıklar, kulağın hava giriş çıkışını engelleyebilir. Bu da özellikle aşırı kullanımda mantar başta olmak üzere çeşitli bakteri oluşumlarına yol açabilir.

Pros

Kablosuz kulak içi kulaklık modelleri, genel anlamda kullanıcılara çeşitli kolaylıklar sağlıyor. Kablo derdine son verdiği gibi kolayca taşınabilip, her yerde kullanılabiliyor. Ayrıca ses yalıtımı ve kalitesiyle de göz dolduran bu kulaklıklar müzik tutkunları için birebir!

Minuses

Kablosuz kulak içi kulaklık modellerinin, kulak ve işitme sağlığına birtakım zararlar verebileceği söyleniyor. Tabi ki bu konuda burada net bir fikir beyan etmek doğru değil. Bu sorunun cevabı yazı içerisinde yer alıyor. Eğer bu konuda endişeliyseniz dikkatlice okuyun derim!

Conclusion

Kablosuz kulak içi kulaklıklar, son dönemlerin en gözde ürünlerinden biri. Zira telefon konuşmalarından tutun da spor esnasında rahatça müzik dinleyebilmeye kadar pek çok kolaylık sağlıyor. En önemlisi de bluetooth özelliği sayesinde birbirine dolanmış kablolardan bizleri kurtarması… Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizce eksileri mi fazla artıları mı?

Yine bu konuyla alakalı ilginizi çekebilecek diğer içerikleri hemen aşağıya linkledim!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top