Resmi olarak, bilimsel literatürde Asparagus officinalis olarak bilinen kuşkonmaz, zambak familyasının bir üyesidir. Bir sebze çeşidi olarak, yeşil, beyaz ve mor dahil olmak üzere çeşitli renklere sahiptir. Dünyanın dört bir yanında çeşitli yemeklerde kullanılır. Ayrıca kalorisi düşük olup; temel vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından fazlasıyla zengindir. Peki, kuşkonmazın faydaları nelerdir? Kuşkonmaz yemeniz için 6 neden…
Kuşkonmaz Yemeniz için Nedenler!
1. Besin değeri yüksek; Kalorisi az
Kuşkonmazın kalorisi düşüktür; ancak bununla birlikte etkileyici bir besin profiline sahiptir. Sadece yarım fincan (90 gram) pişmiş kuş-konmazın besin değeri şöyledir:
- Kalori: 20 kcal
- Protein: 2,2 gram
- Yağ: 0,2 gram
- Lif: 1,8 gram
- C Vitamini: Günlük ihtiyacın (RDI) %12’si
- A Vitamini: Günlük ihtiyacın %18’i
- K Vitamini: Günlük ihtiyacın %57’si
- Folat: Günlük ihtiyacın %34’ü
- Potasyum: Günlük ihtiyacın %6’sı
- Fosfor: Günlük ihtiyacım %5’i
- E Vitamini: Günlük ihtiyacın %7’si
Kuş-konmaz ayrıca demir, çinko ve riboflavin başta olmak üzere az miktarda olsa da çeşitli mikro besinler içerir. Kan pıhtılaşması ve kemik sağlığında önemli role sahip olan K vitamini açısından zengindir. Bunlara ek olarak kuş-konmaz, sağlıklı bir hamilelik, hücre büyümesi ve DNA oluşumu da dahil olmak üzere vücuttaki birçok önemli süreç için hayati önem taşıyan bir besin maddesi olan folat açısından da zengindir.
2. İyi bir antioksidan kaynağıdır
Antioksidanlar, hücrelerinizi serbest radikallerin ve oksidatif stresin zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olan bileşiklerdir. Oksidatif stres yaşlanmaya, kronik inflamasyona ve kanser dahil birçok hastalığa sebep olabilir. Kuşkonmaz, diğer yeşil sebzeler gibi antioksidan bakımından zengindir. Bunlara E vitamini, C vitamini ve glutatyon ile çeşitli flavonoidler ve polifenoller dahildir.
Bu maddelerin kan basıncını düşürücü, antienflamatuar, antiviral ve antikanser etkileri olduğu bir dizi insan, test tüpü ve hayvan çalışması ile tespit edilmiştir. Dahası, mor kuşkonmaz, sebzeye canlı rengini veren ve vücutta antioksidan etkileri olan antosiyaninler adı verilen güçlü pigmentler de içermektedir.
Aslında, artan antosiyanin alımının kan basıncını dengelediği, kalp krizi ve kalp hastalığı riskini azalttığı gösterilmiştir. Diğer meyve ve sebzelerle birlikte kuş-konmaz yemek, vücudunuza çeşitli antioksidanlar almanızı sağlar. Bu da daha sağlıklı olabileceğiniz anlamına gelir.
3. Sindirim sistemini düzenler
Besin lifi, sindirim sisteminin düzenli çalışması için gerekli bir maddedir. Yalnızca yarım fincan kuşkonmaz, günlük ihtiyacınızın %7’si olan 1.8 gram lif içerir. Bilimsel araştırmalar, lif açısından zengin meyve ve sebzeleri tüketmenin; yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürmektedir.
Kuş-konmaz, özellikle de düzenli bağırsak hareketlerini destekleyen ‘çözünmeyen lif’ bakımından oldukça iyi bir kaynaktır. Ayrıca suda çözünen ve sindirim sisteminde jel benzeri bir madde oluşturan çözünür lif de bu bitkide bulunmaktadır.
Çözünür lif gibi sindirim dostu bakteriler (Bifidobacteria ve Lactobacillus) de vücut için önemlidir. Bu faydalı bakterilerin sayısının arttırılması, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, B12 ve K2 vitaminleri gibi temel besin maddelerinin üretilmesinde rol oynayacaktır. Dolayısıyla kuşkonmaz yemek, lif ihtiyacınızı karşılamaya ve sindirim sisteminizi sağlıklı tutmaya yardımcı olmanın mükemmel yoludur.
4. Tansiyonu düşürmeye yardımcı olur
Yüksek tansiyon dünya çapında 1,3 milyardan fazla insanı etkileyen bir sağlık sorunudur. Ayrıca kalp hastalığı ve felç için önemli bir risk faktörüdür. Bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar, tuz alımını azaltıp; potasyum alımını artırmanın yüksek tansiyonu düşürmek için etkili bir yöntem olduğunu göstermektedir.
Potasyum kan basıncını iki şekilde düşürür: Kan damarlarının duvarlarını gevşeterek ve idrar yoluyla vücuttaki fazla tuzu, yani ödemi ya da toksinleri atarak. Yarım fincan kuşkonmaz içerisinde, günlük ihtiyacınızın %6’sını karşılayacak kadar potasyum bulunur. Bu oldukça iyi bir orandır.
Dahası, Y. tansiyonlu hastalarda yapılan araştırmalar, kuş-konmazın kan basıncını düşürücü özelliklere sahip olabileceğini de düşündürmektedir. Araştırmacılar bu etkinin kuşkonmazdaki kan damarlarının genişlemesine neden olan aktif bir bileşiğe bağlı olduğuna inanmaktadır. Her durumda, kuş-konmaz gibi potasyum açısından zengin sebzelerle beslenmek, kan basıncınızı düzenlenmek için harika bir yoldur.
5. Kilo vermenize yardımcı olabilir
Şu ana kadar, hiçbir çalışma kuş-konmazın kilo kaybı üzerindeki etkilerini kesinkes test etmemiştir. Bununla birlikte, potansiyel olarak kilo vermenize yardımcı olabilecek bir dizi özelliğe sahiptir. İlk olarak, kalorisi çok düşüktür. Yarım fincanda sadece 20 kalori bulunur. Bu, çok fazla kalori almadan çok fazla kuş-konmaz yiyebileceğiniz anlamına gelir.
Ayrıca, yaklaşık %94’ü sudan oluşur. Araştırmalar, düşük kalorili, su açısından zengin gıdaların tüketilmesinin kilo kaybı ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Kuş-konmaz ayrıca zengin bir lif kaynağıdır. Lif, kilo verme ve kilo kaybı açısından önemli bir maddedir.
Sonuç
Kuşkonmaz, beslenme rutinine dahil edilmesi kolay, lezzetli ve çok yönlü bir sebzedir. Salatalara, omletlere ve hatta makarnalarda bile kullanılabilir!
Ayrıca bakınız:
Granola Nedir? Granola’nın En Az 6 Muhteşem Faydası!
Kuşburnu Faydaları: Kuşburnunun 10 Müthiş Etkisi!
Diyet Yaparken Listenizde Bulunması Gereken En Sağlıklı Besinler