Light Rock Fishing (LRF) amatör olta balıkçılarının kıyıdan uzakta bulunan büyük balıklar yerine kıyıya daha yakın küçük balıkları bu disipline özel olarak geliştirilmiş ekipmanlarla küçük balıklarda maksimum aksiyon ve haz ile tutabilmesine imkan veren amatör balık avlama yöntemidir. İlk olarak Japonlar tarafından kullanılan bu yöntem kısa bir sürede dünyanın çeşitli ülkelerinde yaygınlaşmaya başladı ve tabii ki 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizde de kısa zamanda oldukça tercih edilir bir yöntem olmayı başardı.
Light Rock Fishing (LRF) Nedir ve Neden Tercih Ediliyor?
Light Rock Fishing (LRF), ilk olarak denizlerinde büyük balıkları neredeyse tükenen ve büyük balık tutmanın hazzını yaşamak isteyen Japonlar tarafından kullanıldı. Japon kıyılarında halen bolca bulunan küçük balıklardan Aji (istavrit türü) balığını hafif ve ince takımlarla maksimum hissiyat ve aksiyon yaşamak için tutulmak üzere geliştirildi. Bu av disiplininde kullanılan bütün ekipmanlar diğer disiplinlere göre en hafifi ve en incesidir.
Yapay yemler çoğunlukla 1-10 gram ağırlığa sahip jigler (balık görünümlü suni metal yemler), Jighead ile birlikte kullanılan silikon yemler, floating (yüzen) ya da sinking (batan) yemlerdir, yine bu yemler ile birlikte kullanılan olta kamışlarının atar aralıkları 0-10 gram arasıdır. Bu değerler kulağa çok hafif gelse de kıyıdaki ufak türleri kandırabilmek ancak bu disiplin ile mümkün olabilmektedir. Light Rock Fishing ülkemizin hemen hemen bütün kıyılarında rahatlıkla yapılabildiği ve maksimum aksiyon ve av zevki yaşattığı, aynı zamanda çok hafif olması nedeniyle saatler boyu yorulmadan at-çek yapılmasına imkan verdiği için çokça tercih edilmekte ve yaygınlaşmaktadır. Bu disiplin diğer av disiplinlerine göre ağır ekipman ve malzemeler gerektirmediği, bütün ekipman ve malzemenizi ufak bir çantada taşıyabileceğiniz kadar hafif ve küçük olduğu için rahat ve kolaydır.
LRF Kamışları
Kamış seçerken ilk önce bakmanız gereken unsur, kamışın atar aralığıdır. Light Rock Fishing kamışları 0-10 gram atar aralığına sahiptir. Bu kamış aralığında olmayan bir kamış tercih ederseniz asla LRF yapıyorum diyemezsiniz. Silikon yem ile avlanmayı düşünüyorsanız 0-5 gram, jig veya daha ağır yemlerle avlanmayı düşünüyorsanız 3-10 gram atış aralığına sahip kamışları tercih etmelisiniz. Bu durum sizin hangi balığı avlamak istediğinize göre değişir. İstavrit gibi ufak balıkları orta-üst yüzeyde bulunan balıkları avlamayı düşünüyorsanız hafif aralığa sahip kamışları, ancak dip veya kayalık bölgelerde yaşayan iskorpit, eşkine gibi balıkları avlayacaksanız daha ağır gramajlı atış aralığına sahip kamışları tercih etmelisiniz. Kamış uzunlukları çok değişkendir ancak en ideali 210-230 cm kamış uzunluğudur.
LRF Olta Makineleri
En ideal olta makineleri 500, 1000, 2000 boyutlarındaki makinelerdir, daha büyük makineler bu disipline uygun değildir.
LRF İpleri
LRF’de misina kullanan bazı kişiler olsa da bu disiplinde genellikle 0.03-0.09 mm inceliğinde örgü ip kullanılır. Örgü ipin önüne ise en az 30cm-1metre uzunluğunda 0.14-0.20 mm inceliğinde flourocarbon malzemeden imal edilmiş misina lider olarak bağlanır. Liderin bağlanma amacı ise Flourocarbon misinanın suda görünmez yapısıyla balıkların ürkmemesinin sağlanması ve sağlam yapısıyla taş ve kayalara sürttüğünde kopmaması gibi nedenler sıralanabilir, lider zorunlu değildir ancak bağlamanızda çok büyük faydalar vardır.
LRF Yemler
LRF’de kullanabileceğiniz yem türleri sınırsız gibi birşeydir. Yemler genelde çok realistik yapıdadır. Yemler genelde metal veya silikon hammaddelerden imal edilmiş balık, karides, kurt görünümündedir. Yemler, özellikle silikon yemlerde kandırıcılığın yüksek olması için amino-asitler kullanılarak yemlere koku kazandırılır, bu da balıkların iştahını açar ve yeme saldırganlığı arttırır. 1-5 gram ağırlığa sahip jigheade iliştirilmiş silikon kurtlar veya silikon karidesler, 3-10 gram ağırlığındaki mikro jigler veya micro popperlar kullanılabilir. Jigheadler kendinden ağırlıklı kancalardır, silikonu uzak mesafelere ulaştırmaya, yüzdürmeye ve balığı tutmaya yarar. Avlanacak tür ve kıyının derinliğine göre Jighead ağırlığı arttırılıp, azaltılabilir.
LRF İçin Uygun Alanlar
Light Rock Fishing hedefinde kıyıya çok yaklaşan türler bulunur. Tuzlu suda rıhtımlar, iskeleler, taşlık ve kumluk kıyılar bu disiplin için uygundur. Tatlı suda ise hemen hemen yerde avlanılabilir. Ancak nerede olursanız olsun bu disiplinin en büyük düşmanı rüzgardır, avlanmak için kesinlikle sakin ve rüzgarsız havaları tercih edin aksi taktirde hobiden soğuyabilirsiniz.
LRF Hedef Balıklar
Light Rock Fishing ile pek çok balık türü tutulabilir ancak en verimli av veren türler arasında istavrit, eşkina, mırmır, kaya balığı, mezgit gibi ufak balıkların yanı sıra levrek, lüfer, iskorpit gibi balıklar vardır. Ayrıca tatlı suda tatlısu levreği (perch), turna (pike), sazan, alabalık gibi türleri de kolaylıkla avlamak mümkündür.
İlginizi çekebilir: