Daha önceki yazılarımda nefes teknikleri uygulayarak ya da meditasyon ve yoga yaparak nasıl rahatlayabileceğinizden bahsetmiştim. Bugün de son zamanların en popüler akımlarından birini kullanarak stres atabileceğinizi anlatmak istedim. Yeni bir hobiye başlamak isteyenlerin de oldukça ilgisini çeken mandala çizimleri aslında yetişkinler için bir tür boyama kitabıdır diyebiliriz. Bu çizimlerin renklendirilmesi üzerine kurulu bu rahatlama tekniğinde pastel ya da kuru boyalar kullanılabiliyor.
Eğer stresinizi atmaya, kendinizi daha pozitif hissetmeye ve boş zamanlarınızı değerlendirmeye ihtiyacınız varsa böyle bir hobiye başlayabilir, boyadığınız çizimleri duvarlarınıza asarak evinizin dekorasyonuna da katkı sağlayabilirsiniz.
Mandala ile İlgili Temel Bilgiler
Korona döneminde daha çok insanın ilgisini çeken mandala aslında geometrik şekillerin merkez noktasından başlanarak çizilen diyagramlara verilen isimdir. Antik Tibet öğretisinde önemli bir yeri olan bu teknik evrenin içinde çok küçük bir nokta olduğumuzu simgeler.
Meditasyon aracı olarak da kullanılan mandala kişinin hayatında belli bilinç aşamalarını geçmesini sağlamayı hedefler. Bu çizimleri renklendirirken yaptığımız içsel yolculukla farkındalığımız artar, kendimizi çok daha rahat hissederiz ve aynı zamanda da bireysel alanımızı oluşturmuş oluruz.
Budizm’in kurucusu Siddharta Guatama’nın bulduğu bu teknik ilk önce meditasyon pratiği olarak uygulanmaya başladı. Daha sonra ise sanatçılar tarafından benimsendi. Tablolara da konu olan bu yöntemin oldukça etkili bir kişisel gelişim pratiği olduğu düşünülüyor.
Çeşitleri
Mandala türleri farklı kültürlere göre değişiklik gösterse de üç bana başlıkta toplanıyor diyebiliriz. Birinci türümüz öğretici olan. Bu uygulamada çizimler oldukça sembolik oluyor. Şekillerin, çizgilerin ve renklerin felsefi sistemleri ifade ettiği düşünülüyor. Bu pratikte şekilleri boyarken zihinsel gücünüzün arttığı ve yaratıcılık becerinizin geliştiği düşünülüyor.
İyileştirici pratik türünde şekiller daha sezgisel şekilde çiziliyor ve genel olarak odaklanma sorunu yaşayanların daha iyi konsantre olmasını sağladığı düşünülüyor. Bu uygulama türünü sakinleşmek ve içinizdeki bilgeyi uyandırmak için kullanabilirsiniz.
Son olarak da kum uygulamasına bakacak olursak bu uygulama türünün oldukça geleneksel olduğunu görüyoruz. Karmaşık tasarımları ile insan yaşamının akışını simgeleyen bu çizimleri boyarken evrende ne kadar küçük olduğumuzu da daha iyi anlıyoruz.
Faydaları
Bu uygulamaların farklı amaçları olsa da aslında hepsinin bizim için büyük faydaları olduğunu söylemek mümkün. Çocukların da yetişkinlerin de severek boyadığı bu çizimler bir tür sanat terapisi olarak görülüyor.
Çizimleri boyamaya devam ettikçe gündelik hayatınızdaki dertlerden uzaklaşıyor, kendinizi bambaşka diyarlarda buluyorsunuz. Yaratıcılığınızı da arttıran bu uygulamanın kronik hastalıkları olan kişilerin iyileşmesine de katkı sağladığı düşünülüyor.
Bu çizimleri boyarken sakinleşebilir, gerginliğinizden tamamen kurtulabilirsiniz. Odaklanma sorunu yaşıyorsanız konsantrasyonunuzu arttırabilir, iç dünyanızla bağlantı kurabilirsiniz. Aynı zamanda duygularınız çok boğucu geldiğinde de bu pratiği deneyebilirsiniz.
Mandala boyamanın bilinçaltımızı özgürleştirdiği de düşünülmektedir. Bilinçaltımıza sıkışan duygu ve düşüncelerin bizi hasta ettiğini düşününce bu uygulamanın ne kadar faydalı olduğunu da daha iyi anlıyoruz. Boyama aktivitelerinden hoşlanmayan kişiler bile bu basit teknikle kendilerini daha iyi hissedebilir.
Nasıl Çizilir?
Eğer bir boyama kitabı alıp bu çizimleri renklendirmek sizin için yeterli değilse kendiniz çizim yapmayı da deneyebilirsiniz. Bir tür sanatsal ifade özgürlüğü de olan bu tekniği uygulamak için önce gerekli malzemeleri hazırlamakla işe başlayabilirsiniz.
Sonra kağıdınızı alın ve orta kısmına çizimin merkezini yerleştirin. Sonra merkezi dikey ve yatay şekilde bölecek iki çizgi çizerek işe devam edin. Bu çizgilerin rehber çizgiler olacağını unutmamalı ve ona göre çok koyu renkle yapmamaya özen göstermelisiniz.
Dört ana parçayı eşit şekilde bölecek iki çizgi daha çizerek işe devam edebilirsiniz. Sonra sekiz parçadan oluşan çiziminizi pergel yardımıyla çeşitli dairelerle birleştirmelisiniz. Dairelerin çok yakın olmamasına özen göstermenizde yarar var.
Çiziminizi tamamlamak için iki farklı büyüklükteki dairenin arasına çeşitli desenler çizebilirsiniz. Bunun ardından da en sevdiğiniz renkleri kullanarak çiziminizi boyayın ancak çizimde renklerin belli anlamları olduğunu unutmamalısınız.
Bu teknikte kırmızı duygusallığı, gücü ve ilk çakramızı temsil eder. Turuncu zafer, gelişim, enerjiyi ve ikinci çakramızı temsil eder. Sarı irade ve yenilik anlamındadır, üçüncü çakramızı temsil eder. Yeşil umut ve doğallığın rengidir, dördüncü çakrayı sembolize eder. Mavi ciddiyet ve iletişim anlamındadır, beşinci çakrayı temsil eder. Mor yaratıcılığı ifade eder ve altıncı çakrayı temsil eder. Beyaz uyum ve incelik anlamındadır ve yedinci çakrayı temsil eder. Siyah ise gizem ve üzüntü gibi anlamlara gelir.