Çiçek bakımı yazılarıma bugün de sardunya ile devam etmek istedim. Hem yeni bir hobiye başlamak hem de evine estetik katmak isteyenlerin özel olarak tercih ettiği bu güzel kokulu ev bitkisinin bakımı hiç de düşündüğünüz kadar zor değil.
Sizin için derlediğim pratik bilgileri dikkate alırsanız evinizi güzelleştirecek ve görenleri kıskandıracak sardunya çiçeklerinize uzun ömürlü bir hayat sunabilirsiniz. Siz de sardunya almayı düşünüyorsanız ya da çoktan aldıysanız ama bakım konusunda problem yaşıyorsanız hazırladığım ipuçlarına göz atabilirsiniz.
Bakalım bu güzel bitkinin mutlu olması için ne yapmanız gerekiyor!
Sardunya ile İlgili Temel Bilgiler
Aynı zamanda balkonların ve bahçelerin de vazgeçilmez alternatiflerinden biri olan bu bitki bir tür süs çiçeğidir. Farklı ortamlarda yetiştirilmeye uygun olduğundan hem dış hem de iç mekanlara konabilmektedir.
Sardunya bitkisinin ana vatanı Güney Afrika’dır. Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerle özdeşleşen bu çiçeğin tam iki yüz otuz türü vardır. Eski zamanlardan bu yana insanların en sevdiği süs bitkilerinden biri olma özelliğini korumuştur.
Genel olarak balkon ve bahçelerde daha kolay büyüyen, rahat yaşayan bu bitkinin kışın içeri alınması, yazın ise dışarı çıkartılması önerilmektedir. Böyle bir imkanınız varsa yazın balkonda kışın da içeride bakmayı tercih edebilirsiniz.
Bakım Önerileri
Sardunya çiçeği ile ilgili bakım önerilerine geçmeden önce kısaca en önemli bilgilerden bahsetmek istiyorum. Böyle bir bitki aldıysanız eğer çiçeğin yedi derecenin altında yaşayamadığını aklınızdan çıkartmayın. İdeal sıcaklık olarak on beş derece civarını seven bu bitki doğrudan güneş almaktan da hoşlanmaz.
Bu önemli detayları öğrendiğimize göre artık bakımla ilgili ipuçlarına geçebiliriz. Sardunya bakımında ilk olarak dikkat etmemiz gereken noktanın nem olduğunu ifade edebiliriz. Nemin düşük olduğu yerlerde bu bitkiden verim alamazsınız.
Hava akımından en çok etkilenen bitkilerden biri olduğu için kapı eşiklerinden ve pencere kenarında bulundurmamanız gerekir. Bu çiçeğin toprağının her yerinin eşit şekilde sulanması lazım yoksa bitkinin hastalanma ihtimali olabilir.
Sulama işleminden sonra çiçeğin saksısının altındaki suyu kontrol edip su biriktiyse boşaltmanızda yarar var çünkü aksi takdirde bitkinin kökleri çürüyebilir. Bu bitkinin kışın haftada bir yazın ise hafta iki kere sulanması yeterli olacaktır.
Bu bitkinin sabahları sulanması gerekir. Böylece çiçeğin hem böceklenmesine karşı önlem almış olursunuz hem de oluşabilecek bir küflenme sorununu engellersiniz.
Gübreleme konusuna geçtiğimizde ise bu çiçeğin yılda iki kere gübrelenmesi gerektiğini görüyoruz. İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde besin takviyesi yapıldığında bitkiniz kış ile yazı çok daha iyi bir şekilde geçirecektir.
Bitkinin saksısını seçerken ise büyükçe bir saksı tercih etmeniz büyük önem taşır. Bu sayede çiçeğiniz kendisini çok daha iyi hissedecek, boğulmayacaktır. Bu bitkinin saksısını değiştirdiğinizde yeniden ona uygun bir toprak eklemeyi de unutmamalısınız.
Çoğaltma İşlemi
Bitkinizi güzel bir şekilde yetiştirdikten sonra balkonunuzda, bahçenizde ya da evinizin içinde nerede tutarsanız tutun onu gören herkesin çok özeneceğinden eminiz. Ya sevdiklerinizin ricası üzerine ya da kendiniz daha fazla Sardunya sahibi olmak için çoğaltma işlemi yapmak isteyebilirsiniz.
Böyle bir durumda ilk yapmanız gereken şey bitkinin köklerinden çıkan yeni sürgünleri ayırmak olacak. Bu sürgünleri bitkinize zarar vermeden nazik bir şekilde ayırdıktan sonra yeni bir saksıya dikebilir, büyütmek için gerekli ortamı sağlayabilirsiniz.
Faydaları ve Kullanım Alanı
Pek çok kişi bilmese de bu bitkinin farklı şekillerde de kullanılması mümkündür. Yaprakları ezilerek, yağı çıkartılarak ya da haşlanarak kullanılabilen bu çiçek sağlık açısından da çok yararlıdır. Eğer çiçeğinizi böyle bir şekilde de kullanmak isterseniz faydalarını öğrenmenizde yarar var.
Bu çiçeğin en önemli faydası iyi bir idrar söktürücü olması. Ödem atmak istediğiniz dönemlerde suda haşlayıp suyunu içebilirsiniz. Bu sayede çiçeğiniz bağırsaklarınızı temizleyecek, böbreklerinizin çok daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
Bunun dışında ağrı kesici etkisi de olan bu bitkinin yağı çıkartıldığında yaralanmalara karşı da iyi bir ilaç görevi görebilir. Bitkinin yapraklarını ezip yaralarınızın üzerine direkt sürmeniz de mümkün.
Bu bitki aynı zamanda cilde de oldukça yararlı. Eğer yağını cildinize düzenli olarak sürerseniz krem olarak da kullanabilirsiniz. Son olarak da bu bitkinin boğaz tahrişine iyi geldiğini ifade edelim. Çiçekleri ve yaprakları haşlayıp bir kısmıyla boğaz gargarası yapabilir, kalanı da evinizi hoş kokutmak için kullanabilirsiniz.