shuayip.com

Spatifilyum (Yelken Çiçeği) Bakımı

Yelken çiçeği olarak da bilinen Spatifilyum bitkisi beyaz çiçek açan yeşil yapraklı tropik bir bitki türüdür. Spatifilyum çiçeği doğrudan ışığı sevmez ama aydınlık ortamda fotosentez yapar. Doğrudan ışık bitkiye zarar verir. Bu bitki güneş ışığına doğru dönme eğiliminde olduğundan bitkinin saksısını arada bir döndürmelisiniz. Ancak bu noktada bitkinizin dengesini ve yapısını bozmamaya da önem vermeniz gerekir. 

Spatifilyum bitkisi hava akımından çabuk zarar gören tropik bir bitki olduğu için çok sıcak veya soğuk ortamlarda bulundurulmamalıdır. Yılda en az iki kere toprağına vitamin ve mineral takviyesi yaparak beslenmelidir. Bitkinin saksı değişimini ise sıcakların başladığı Mayıs ayında gerçekleştirebilirsiniz. Güneş ışığından çok hoşlanan bitkinin boyu 40 ila 100 santim arasında olabilir. Parlak görünen zarif beyaz çiçekler açan spatifilyum bitkisinin gövdesi yavaş uzar ve bu bitki suyu oldukça sever.

Spatifilyum Bakımı Nasıl Yapılır?

Sıcaklık Faktörü

Bu bitkinin en mutlu olduğu sıcaklık 18 ila 20 derece arası, tropik sıcaklık aralığıdır. Kış aylarında ise sıcaklık değerlerinin 15 derece dolaylarında olması sorun olmayacaktır. Soğuğa dayanıklı bir bitki olsa da bu sıcaklık değerinin çok altında ya da üstünde olan bir yerde bulunduğunda çiçeğin yaprakları ve kökleri zarar görür, bu durum bitkiyi yorar ve öldürür. Salonunuza yerleştirirseniz, oda sıcaklığında yaz kış mutlu mesut yaşayacaktır.

Sulama Faktörü

Bu bitki suyu oldukça sever ancak havanın soğuk olduğu kış mevsiminde bitkiyi minimum seviyede sulamalısınız. Yazın ise tam tersi bitkinin suya ihtiyacı artacağından daha fazla su vermelisiniz. Özellikle kışın musluktan akan soğuk suyu bitkinize vermeniz doğru olmaz, sulama suyu oda sıcaklığında olmalıdır. Aksi taktirde bitki şoka girecektir. Su toprağın her tarafına gelecek şekilde dökülmelidir ve bitki her zaman aynı miktarda sulanmalıdır. Bitkiniz çok hızlı gelişmediği ya da kısa süre içinde küçülmediği sürece sulamada kullandığınız kap, ölçü ve su miktarını değiştirmemelisiniz. Spatifilyum bitkisi soğuğa karşı dayanıklılık gösterir ve kolay kolay soğuktan zarar görmez. Genelde yaz mevsiminin sıcak günlerinde beyaz çiçek açar ve çiçeklerini kış mevsimine doğru dökerek dinlenme moduna girer. Solan çiçekler ve sararan yapraklar bir makas yardımıyla budanmalıdır.

Nem Faktörü

Bitkinin en sağlıklı büyüdüğü alanlar ortalama yüzde 70 neme sahip tropik yerlerdir. Eğer ortam sıcaklığı yükseltilecekse nem miktarı da doğru orantılı şekilde arttırılmalıdır. Yüksek neme sahip bir iklimde yaşıyorsanız bu bitki gayet mutlu bir şekilde yaşamını sürdürebilir.

Güneş Faktörü

Spatifilyum bitkisi ışıktan hoşlanan bir tür olsa da doğrudan güneş ışığı görmesine engel olmalısınız. En sevdiği yerler doğrudan güneş ışığı almayan aydınlık alanlardır. Bu bitki genelde ışığa doğru yönelme eğiliminde olduğundan en azından haftada bir kez de olsa bitkinin güneş görmeyen tarafları ışığa doğru çevrilmelidir. Yoksa ışık görmeyen yapraklar birkaç gün içinde hemen solmaya, sararmaya ve dökülmeye başlayacaktır.

Spatifilyum bakımı
Spatifilyum Çiçekleri

Gübreleme

Gelişme evresindeyken bitkinin daha canlı ve sağlıklı olması için gübre vermek gerekir. Bu dönemde ortalama 15 günde veya 1 ayda bir az miktarlarda gübre verebilirsiniz. Yeterli olgunluk ve büyüklüğe ulaştığında ise yılda iki kez gübreleme yapmanız bitkinize yetecektir.

Toprak Seçimi

Bu bitki genellikle lifli ve kumlu topraklardan hoşlanır. Toprağın bitkiye uygun olması için biraz çim, torf, humus ve kum içeren bir karışım yapabilir ya da bununla uğraşmak istemezseniz hazır satılan doğal besinler ile zenginleştirilmiş topraklardan alabilirsiniz. Toprak değişimini yılın ilkbahar aylarında yapmak daha doğru olacaktır. Her sene biraz daha büyüyecek bitkinizin saksısını değiştirirken bir numara daha büyük saksıya almanız mantıklı olur.

b314dd83aa975d6e1c6049b57fe0075b spatifilyum 1 | Shuayip.com
Spatifilyum Çiçekleri

Saksı seçimi

Bitkiniz için doğru saksı seçimi çok önemli bir yer tutar. Bitkiniz çiçek açmıyorsa bunun sebepleri arasında yeterli miktarda ışık almaması, çok fazla su verilmesi ve yanlış saksı seçimi olabilir. Özellikle bitkinize çok büyük gelmeyecek, onunla aynı boyutta bir saksı seçerseniz beyaz çiçekler açmasını sağlayabilirsiniz. Eğer saksısı çok büyük olursa bitkiniz gücünü saksının içini kökleriyle doldurmak için harcar ve çiçek açmak için fırsat bulamaz.

Budama

Bu bitki uzun ömürlü çiçek türleri arasında yer alır. Benim spatifilyum bitkim 4 yaşında ve halen büyüyüp çiçek açmaya devam ediyor. Bitkinizin güzel beyaz çiçeklerinin yeşile döndüğünü gördüğünüzde çiçeklerin solmaya başladığını anlayabilirsiniz. Bunun ardından çiçekler kararır. Kararan çiçeklerin ve sararan yaprakların temizlenmesi gerekir. Böylece bitkinizin çiçek açmaya devam etmesini sağlayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir:

Kılıç Çiçeği Bakımı

Kaktüs Bakımının 3 Püf Noktası

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir