Tüysüz kedi cinsi oldukça nadirdir ve ender görülür. Bu nedenle sahiplenmek için tüysüz kedi cinsi bulmak gerçekten zordur. Bununla birlikte popüler birkaç ırk vardır ve her birinin kendine has özellikleri bulunmaktadır. Bazı tüysüz kediler çok ince yapılı ayva tüyüne sahipken; diğerleri gerçekten tüysüz ve pürüzsüzdür.
Irk Özellikleri
Tüysüz kedi ırkları, koruyucu kürkleri ortadan kaldıran genetik mutasyonlar sonucu oluşmuşlardır ve bu kedilerin özel bakıma ihtiyaçları vardır. Genellikle sıcak kalmakta zorluk çekerler ve kedi kıyafetlerine ihtiyaç duyarlar. Ayrıca güneş ışığı derileri için tehlikelidir. Dolayısıyla pencere pervazına uzanarak vakit geçirmeyi tercih edeceklerse ciltlerine güneş kremi sürülmesi gerekir.
Ek olarak, bazı tüysüz kedi yavrularının ciltlerinde yağ birikmesini önlemek için düzenli olarak yıkanmaları gerekir. Tüysüz kediler aynı zamanda daha aktif olma eğilimindedir. Bu nedenle daha yüksek metabolizma hızına sahiptirler. Genellikle enerji ihtiyaçlarını karşılamak için biraz daha yüksek kaliteli mamaya ihtiyaç duyarlar. Şimdi tüysüz kedi ırklarını yakından tanıyabiliriz.
Tüysüz kedi cinsleri ve özellikleri
1. Bambino
Bambino, İtalyancada “bebek” veya “çocuk” anlamına gelmekle birlikte, tüysüz bir kedi cinsinin de adıdır. Söz konusu cinse mensup olan kediler, küçük ve tüysüz kedilerdir. Bu minik kedi cinsi, Sfenks ve Munchkin karışımı bir yapıya sahiptir. Bazılarının özellikle yüzlerinde, kulaklarında, bacaklarında ve kuyruklarında biraz tüy olabilir. Ancak geneli tamamen tüysüzdür. Bu kediler, sevecen ve oldukça eğlenceli kedilerdir.
- Uzunluk: 17 ila 20 cm
- Ağırlık: 2 ila 4 kg
- Fiziksel özellikler: Tüysüz veya hafif tüylü – Tıknaz vücut – Büyük kulaklar
2. Donskoy
Bir Rus kedisi olan Donskoy, Sphynx kedilerine benzese de aslında çok farklıdır. Sphynx kedileri tüysüzlüğünü çekinik bir genetik mutasyondan alır. Donskoy ise tüysüz yapısını baskın bir gene borçludur. İlginç bir şekilde, bazı Donskoy kedileri, hava soğuduğunda kısmi bir kışlık kürk geliştirir; havalar ısındığında ise bu tüyleri dökerler.
- Uzunluk: 25 ila 30 cm
- Ağırlık: 3 ila 7 kg
- Fiziksel özellikler: Tüysüz | Yanakların etrafında kırışıklıklar bulunur | Kaslı vücut yapısı
3. Dwelf
Dwelf, Munchkin, American Curl ve Sphynx kedi ırklarının karışımı olan bir melezlerdir. Birkaç mutasyona uğrayan bu ırk, tüysüz ve Elf benzeri görünümüne sahip olup; ek olarak iskelet sorunları da dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunları yaşamaya müsaittir. Yine de, bu kediler oldukça dışa dönüktür ve birlikte yaşadıkları ailelerle meşgul olmaktan hoşlanırlar. Oyun oynamayı severler.
- Uzunluk: 15 ila 17 cm
- Ağırlık: 2 ila 5 kg
- Fiziksel özellikler: Tüysüz veya hafif tüylü – Kısa veya eksik bıyık ve kaşlar – Kısa bacaklar – Kıvrılmış kulaklar
4. Elf
Elf cinsi, Sphynx ve American Curl ırkının karışımı olup; Dwelf kedilerinden daha büyüktür. Arkadaş canlısı ve eğlenceli kedilerdir. Bu kediler tipik olarak yumuşak tenlerinde ayva tüyüne benzer tüylü bir his verir. Bazılarının kulakları, burnu, patileri veya kuyruğu üzerinde hafif tüyler bulunur.
- Uzunluk: 20 ila 25 cm
- Ağırlık: 5 ila 7 kg
- Fiziksel özellikler: Tüysüz kaslı vücut – Belirgin elmacık kemikleri – Kırışmış cilt – Kıvrılmış kulaklar
5. Sphynx (Sfenks)
En bilinen tüysüz kedi cinsidir. 1960’larda Kanada’da ortaya çıkmıştır. Doğal olarak meydana gelen çekinik bir genetik mutasyon ile sağlıklı ve geniş bir gen havuzu oluşturmak için kısa tüylü kedilerle melezleme yoluyla geliştirilmiştir. Bazı Sfenks kedilerinin, özellikle yüz, bacak ve kuyruklarında az da olsa tüyleri bulunmaktadır.
- Uzunluk: 20 ila 25 cm
- Ağırlık: 4,5 ila 5,5 kg
- Fiziksel özellikler: Tüysüz – Buruşuk kafa yapısı – Zayıf vücut yapısı
6. Minskin
Minskin kısa bacaklı ve tüysüz bir kedidir. Devon rex ve Birmanya kedi ırklarının bir karışımı olarak ortaya çıkmıştır. Bu kedilerin vücutlarında, özellikle de burun, kulaklar, bacaklar ve kuyruklarda seyrek, ince tüyler bulunur. Karınları neredeyse her zaman tüysüzdür.
- Uzunluk: 18 ila 20 cm
- Ağırlık: 2 ila 3 kg
- Fiziksel özellikler: Kısa bacaklar – Sadece kulaklar, burun, bacaklar, kuyrukta bulunan seyrek tüyler
7. Peterbald
Peterbald, belirgin özellikleri olan zarif bir kedidir. Donskoy ve Oriental shorthair karışımı bir melezdir. Tüm Peterbald kedileri tüysüz doğmamaktadır. Bazı yavru kedilerin ya döktükleri ya da ömür boyu korudukları ince ve seyrek tüylü bir kürkü vardır. Bununla birlikte bazı Peterbald yavruları normal bir kedi gibi tam bir kürkle doğabilir.
- Uzunluk: 20 ila 25 cm
- Ağırlık: 3 ila 5 kg
- Fiziksel özellikler: Tüysüz veya kısa tüylü yapı – Badem şeklindeki gözler – Büyük ve sivri kulaklar
Sonuç ve Dipnot
Bazı insanlar tüysüz kedilerin hipoalerjenik olduğunu varsayar, ancak bu doğru değildir. Genellikle, en çok tetikleyen alerjenler, kedinin derisinde veya kedi salyasında bulunur. Pek çok tüysüz ırkta farklı cilt durumları ve sorunları gelişir; bu nedenle tüy dökmek yerine ölü deriyi dökerler. Dolayısıyla bu durum da kedilere alerjisi olanlar için sorun teşkil edebilir.
İlginizi çekebilir:
Kedi Irkları: British Shorthair Özellikleri! 8 Başlıkta Her Şey
Kedi Irkları: American Shorthair! 8 Başlıkta Tüm Detaylar
Kedi Cinsleri ve Özellikleri: Birbirinden Sevimli 10 Kedi Irkı!