Modern hayatın koşturmacasında artık aklımıza sık sık gelen soru işaretlerinden biri de nasıl daha iyi dinlenebilirim oluyor. Çünkü yoğun hayatlarımızda dinlenmek ve rahatlamak için fazla zamanımız yok. Ya da bazen dinlenmek yerine zamanı eğlenerek geçirmeyi tercih edebiliyoruz. Ama hiç şüphesiz ki dinlenmeden de hayatımıza devam etmemiz mümkün değil. İşte bu yüzden bugünkü yazımda iyi dinlenmenin sırrından bahsetmek istiyorum. Bu sırrın kaynağı melatonin hormonunda saklı.
Peki Nedir Bu Melatonin?
Melatonin hormonu uykuda salgılanan bir hormondur. Bu hormonun nasıl üretildiğine baktığımızda beynimizin ortasında yer alan epifiz bezinden salgılandığını görüyoruz. Vücudumuzun sirkadiyen ritmini de düzenleyen melatonin hormonu biyolojik olarak gündelik yaşantımıza adapte olmamızda büyük bir rol oynuyor. Aynı zamanda uyku ritmimizin düzenlenmesi, bağışıklık sistemimizin güçlenmesi ve vücut ısımızın ayarlanması için de oldukça önemli.
Melatonin hormonu uyku sırasında salgılanıyor diye ifade ettik ama bu hormonun iyi bir şekilde salgılanması ve bizi dinlendirmesi için aynı zamanda karanlık bir ortamda bulunmamız gerekiyor. Karanlık ortamda, ışığa maruz kalmadan uyuduğumuzda kendimizi çok daha dinlenmiş de hissediyoruz. Bunun nedeni salgılanan melatonin hormonunun yoğunluğu.
Modern hayatın bir getirisi olarak da artık elektronik eşyalardan uzak duramıyor ve istemesek de ışığa maruz kalıyoruz. Bu da uyku kalitemizi bozan en büyük etkenlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Aynı şekilde uyku saatlerimizin düzensiz olması, olması gerektiği gibi 23.00 ile 05.00 arasında derin uyumamamız ertesi gün yorgun hissetmemize neden oluyor.
Uyku Kalitemizi Arttırmak için Neler Yapabiliriz?
Bu hormonun hayatımız için ne kadar önemli olduğundan ve ne işe yaradığından bahsettik. Peki şehir hayatının ortasında yaşadığımız koşturmacanın içinde uyku kalitemizi nasıl arttırabiliriz? Ya da bir diğer deyişle melatonin hormonu düzeyimizi nasıl yükseltebiliriz? Kısaca bu konuda yapılan araştırmalara göz attığımızda uyku kalitesi düşük bireylerin sıklıkla yorgunluk, halsizlik, kalp çarpıntısı, kaygı bozukluğu gibi şikayetleri olduğunu görüyoruz. Bu da demek oluyor ki uyku kalitemizi arttırmadan iyi bir hayat yaşamamız mümkün değil.
Bu yüzden sizin için yapabileceğiniz şeyleri derlemek istedim. Uzun uzun bunlarla ilgili düşünmek yerine pratik bir şekilde uygulayabileceğiniz ipuçlarına göz atabilir ve hayatınızı düzene sokabilirsiniz.
Uyku konusunda diğer yazılara göz atmak için linklere bakın:
Doğru Yastık ve Yatak Seçimi için 4 İpucu
1. Sigara ve alkol tüketimini tamamen bırakın ya da eğer bu mümkün değilse ciddi bir oranda aşağıya çekin.
2. Mümkünse eğer gece yarısından önce uyumaya çalışın. Ne kadar geç yatarsanız o kadar uykusuz kalacağınızı ve uykuda geçirdiğiniz saat fazla bile olsa uyku kalitenizin düşeceğini aklınızdan çıkartmayın.
3. Gece belli bir saatten sonra yemek yemeyi bırakın. Bu noktada uyumadan bir kaç saat öncesinde bir şeyler yiyip içmeyi tamamen bırakacak şekilde düşünebilirsiniz. Eğer kendinize bir düzen oluşturursanız bu konuda bir problem yaşamazsınız. Önemli olan vücudunuzun buna adapte olması.
4. Geceleri uykunuz geldiğinde yatağa gidin. Uykunuz gelmeden yatmamaya çalışın. Yattıktan sonra ise eğer mümkünse telefonla ya da elektronik eşyalarla zaman geçirmeyin. Televizyon seyretmeyin, oyun oynamayın. Sadece uyumaya odaklanın. İlk zamanlarda zorlansanız bile zamanla uykuya dalmak için harcadığınız sürenin azalacağını fark edeceksiniz.
5. Mutlaka size uygun bir yatağınız ve yastığınız olmalı. Benzer şekilde yatağınızda kullandığınız çarşafların terletmemesi ve sizi iyi hissettirmesi de büyük bir önem taşıyor. Yatak odanızı sizi rahatlatacak şekilde düzenleyin. Kendinize güzel bir uyku atmosferi oluşturun. Böylece zihninizde oraya gittiğinizde uyuyacağınıza dair de bir algı oluşacaktır.
İyi bir uyku için bu ürünlerden de yararlanabilirsiniz: https://www.loccitane.com.tr/dinlendirici-gece-uykusu
Sonuç ve Kişisel Değerlendirme
Uykusuzluğun insanı ne kadar yıprattığını ve kötü hissettirdiğini iyi bilen biri olarak ben de her zaman uyku kalitemi arttırmaya çalışıyorum. Bu noktada bazen başarılı oluyor, bazen de uykusuzluk ile mücadele etmeye devam ediyorum. Ancak genel olarak baktığımızda melatonin hormonunun dinlenme üzerinde ne kadar büyük bir etkisi olduğunu hiç kimsenin inkar edebileceğini düşünmüyorum. Uykusuzluk sorunu çekiyor ama yine de yazıda da bahsettiğim ipuçlarına dikkat etmiyorsanız uzun vadede daha büyük rahatsızlıklarla karşılaşma ihtimaliniz artmış demektir.
İyi bir uykunun sırrı melatonin hormonunda saklı olduğu için bu hormonun salgılanma düzeyini arttırmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Yoksa hem hayatımıza devam edemeyiz hem de duygusal, ruhsal ve fiziksel hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalabiliriz.